Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tvrtke koje će eksploatirati ugljikovodik uložit će 80 milijuna eura na istraživanje

Dodijeljene dozvole preduvjet su za otvaranje postupka pregovora oko ugovornih obveza, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora te prva seizmička istraživanja koja se očekuju u drugoj polovici 2020. godine.
02. rujna 2019. u 17:17 1 komentara 237 prikaza
Tomislav Ćorić i Marijan Krpan
Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Pogledajte galeriju 1/3

U Panonskom bazenu još uvijek ima potencijala za istraživanje, a tvrtke odabrane za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih polja na kopnu u sljedećih će pet godina samo na istraživanje uložiti oko 80 milijuna eura, rekao je u ponedjeljak predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

Izvoznici IZVOZNICI Ina uvjerljiva, iznenadili Brodosplit i sisačka Željezara

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike na konferenciji za novinare su detaljnije govorili o potencijalima i vrijednosti investicija u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora na kopnu, a nakon prošlotjedne Vladine odluke da će dozvole za te prostore dobiti četiri tvrtke.

Prema toj odluci, Ina će dobiti dozvole za istraživanje na dva prostora - sjeverozapadna Hrvatska 01 i Drava 03, a za prostor Sava-07 dozvolu je dobila kanadska kompanija Vermilion Zagreb Exploration. 

Uz te dvije tvrtke, koji već istražuju na prostoru Slavonije, u projekte istraživanja u Hrvatskoj ulaze i dvije nove kompanije - američka naftna kompanija Aspect Holdings, LLC koja je sa svojom podružnicom Aspect Croatia dobila dozvolu za istraživanje na istražnom prostoru Sava-06, te hrvatska naftna kompanija Crodux derivati dva, koja će istraživati na dva istražna prostora - Sava-11 i Sava-12. 

Zdravko Marić i Tomislav Ćorić | Autor : Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Ministar Ćorić istaknuo je kako je na tom drugom natječaju za istraživanje i eksploataciju na kopnu potvrđen kontinuitet i opredjeljenje Hrvatske za istraživanje i eksploataciju na području naše države te opredijeljenost da afirmiramo domaću proizvodnu komponentu.

"To je i na tragu strategije energetskog razvoja, koja prolazi finalna usuglašavanja s dijelom državne uprave. Afirmacija domaće proizvodnje je naš 'forte' kojim se vodimo posljednje tri godine i on kao takav nema alternativu. Smanjenje energetske ovisnosti možemo postići jedino povećanjem domaće proizvodnje", rekao je Ćorić, koji je izrazio zadovoljstvo što su se na natječaj javile četiri kompanije.  

Govoreći o samom natječaju predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike je napomenuo da su najveću prednost imale kompanije koje koriste najnovije tehnike istraživanja, uz ostalo 3D seizmiku.

Ina Energetika Povećali prihode i dodatno osnažili ulaganja

"U sljedećih pet godina u prvoj i drugoj istražnoj fazi investitori će izbušiti 25 istražnih bušotina i, ako se tome dodaju i bušotine koje su dužni izbušiti Ina i Vermilion na prostorima dodijeljenim na prvom natječaju, a već imamo prve rezultate, onda dolazimo do 30-ak istražnih bušotina gdje će se u Hrvatskoj bušiti sljedećih pet godina. To je bitna razlika od onoga čemu smo svjedočili proteklih 20-ak godina", kazao je Krpan.

Ugovor koji će se potpisati s investitorima puno je povoljniji za Hrvatsku nego što je postojeći koncesijski ugovor koji država ima za sada sa Inom, a država niti u jednom trenutku ne može biti u gubitku, ističe Krpan.

Naime, dodijeljene dozvole preduvjet su za otvaranje postupka pregovora oko ugovornih obveza, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora te prva seizmička istraživanja koja se očekuju u drugoj polovici 2020. godine.  

U vezi prvog natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, Krpan je rekao da su Agenciji prijavljena otkrića plina na području Sava-10 kompanije Vermilion, kao i Inino otkriće plina na polju Severovci 1.

Ministar Ćorić i na poljima na kojima će istraživanja krenuti za oko šest mjeseci očekuje komercijalne nalaze, što otvara prostor i za treću kampanju za istraživanje odnosno natječaj za Dinaride.

Odgovarajući na pitanja novinara Ćorić je uz ostalo kazao da s dinamikom izgradnje LNG terminala na Krku nema problema, kao i da država zasad ne razmišlja o masovnoj eksploataciji ugljikovodika iz mora, prvenstveno zbog turizma, no i da će se promatrati na kakva će nalazišta naići susjedne zemlje koje to provode na Jadranu.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Barbasmora:

    Ljudi moji nemojte se informirati koliko kasnimo. Opet. Boli glava....