Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transferi

Dok raste u šumi drvo Jakovinino, trupci – Vrdoljaku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2014.
u 16:26

Jakovinini članovi povjerenstva dražbe su obavljali bez naknade, a Vrdoljakovi dobivaju tisuću kuna honorara

Iako je šumsko gospodarstvo dio resora ministra Tihomira Jakovine, a Hrvatske šume javno poduzeće osnovano da se bavi gospodarenjem tim bogatstvom, prodajom drvne sirovine u Hrvatskoj ubuduće će se baviti – ministar gospodarstva, piše Poslovni dnevnik.

Nova uredba

Ministar Ivan Vrdoljak na dugu listu svojih obveza dodao je dražbe za prodaju drvne sirovine. Kako piše u tekstu Vladine uredbe, sudionici dražbe koji ne budu zadovoljni ishodom “prigovor izjavljuju ministru nadležnom za gospodarstvo u roku od 15 dana od dostave odluke o odabiru, a ministar u roku od osam dana odlučuje o prigovoru”. Tko pak ne bude zadovoljan “presudom” ministra, može pokrenuti upravni spor. Proteklih godina dražbe su se provodile u sklopu Hrvatskih šuma i resornog Ministarstva poljoprivrede. U povjerenstvu su u pravilu bili samo zaposlenici Hrvatskih šuma, pravne i komercijalne struke i za tu svoju aktivnost, tvrde upućeni, nikada nisu dobili ni kune naknade. Povjerenstvo po novoj uredbi imenuje ministar gospodarstva, i to po modelu da su predsjednik i jedan član zaposlenici Ministarstva gospodarstva, a ostali članovi su (po jedan) iz Ministarstava poljoprivrede i Ministarstva financija (Carinske uprave) te iz Hrvatskih šuma.

I neće, navodno, volontirati, za svaku dražbu honorar će iznositi 1000 kuna. Što je bilo presudno za takav obrat da se umjesto Ministarstva poljoprivrede Ministarstvo gospodarstva počne baviti i problematikom tko će kupiti drvo?

Dvije verzije

Upućenim kuloarima kolaju dvije verzije. Jedna podsjeća na vic. Ministar Jakovina mjerodavan je za drvnu sirovinu dok ona raste u državnoj šumi. Budući da je trgovinski sektor pod skutima ministra gospodarstva, čim drvo postane trupac namijenjen prodaji, za njega je odgovoran Vrdoljak. U drugom tumačenju šuška se da je vjerojatno riječ o trgovanju među koalicijskim partnerima. S obzirom na to da je energetika u Vrdoljakovu ministarstvu, a proizvodnja energije iz biljne mase, konkretno peleta iz drvne sječke, postala je unosan biznis – instalirano je već kapaciteta za godišnju potrošnju 250 tisuća tona – ministar želi imati bolji nadzor.

>> Drvna industrija najveći gubitnik rebalansa proračuna

Komentara 3

Avatar GrgaPrgomet1941
GrgaPrgomet1941
16:35 26.03.2014.

da, blago nama ........ stranka HNS ima nekoliko ministara a sama ne može navući 2 % podrške ............... vrdoljak !? stvorio ga čačić da bi mu ovaj zbog fotelje doslovno zabio nož u leđa , ja preletačima ne vjerujem

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
17:25 26.03.2014.

A daske Vladi !

K2
kritičar_2
20:35 26.03.2014.

Samo mu prezime govori kakav je čovjek-pokvareno vrludalo.Jadna smo mi država u kojoj se ministri bore za kontrolu sječe šumskog bogatstva.Ako se ovakvim tempom nastavi,Hrvatska će za 10 godina biti opustošena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije