Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dobit grupe u prvih 11 mjeseci 2018. dosegnula je 1,72 milijarde kuna

Po podacima, najveću operativnu dobit, više od 1,1 milijardu kuna, imale su kompanije iz poslovnog segmenta prehrana
10. siječnja 2019. u 17:54 5 komentara 939 prikaza
Agrokor
Foto: Antonio Bronić/REUTERS/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL, Tisak

Ukupna operativna dobit Agrokor grupe u prvih jedanaest mjeseci prošle godine dosegnula je 1,72 milijarde kuna, uz prihode od 21,5 milijardi kuna, pokazuje u četvrtak objavljeno redovito mjesečno izvješće Izvanredne uprave. Iz izvješća o poslovanju 16 kompanija u tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane i Poljoprivrede vidljivo je da je operativna dobit za 2,5 posto ili 46 milijuna kuna niža od plana, dok su ostvareni prihodi manji za 6,3 posto ili za 1,45 milijardi kuna.

Tihomir Jaić UDRUGE Jaić: Proučit će se sve vezano za zakup zemljišta Agrokorovim tvrtkama

Po podacima, najveću operativnu dobit, više od 1,1 milijardu kuna, imale su kompanije iz poslovnog segmenta prehrana, dok je Konzum, s realiziranih 420,7 milijuna kuna EBITDA-e, nositelj operativne dobiti poslovnog područja maloprodaja. Grupa maloprodaja i veleprodaja u prvih je jedanaest mjeseci 2018. ostvarila prihode od 12,1 milijardu kuna ili otprilike 800 milijuna manje od planiranih, dok je EBITDA bila 398,6 milijuna kuna. odnosno za 4,7 posto ili 17,8 milijuna kuna više od plana.

Prihodi Konzuma pritom su premašili plan za 1,4 posto te su dosegnuli 8,1 milijardu kuna, a EBITDA za čak 160 posto, dosegnuvši 420,7 milijuna kuna. Tisak je u prvih jedanaest mjeseci lani, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 1,8 milijardi kuna te EBITDA od 14,6 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 1,03 milijarde kuna i negativnu EBITDA od 16,5 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 1,2 milijarde kuna i negativnu EBITDA od 20,2 milijuna kuna.

Šunjerga SUDBINA KONCERNA 'Agrokor je za Vladu priča s happy endom, ali ne bi trebali biti toliko opušteni'

Grupa prehrana, koja obuhvaća devet kompanija, ostvarila je u jedanaest mjeseci lani operativnu dobit od 1,14 milijarde kuna, što je za 68 milijuna više nego je planirano, uz prihode od 7,37 milijardi kuna ili 326 milijuna kuna manje. U poslovnoj grupi prehrana najveće prihode u prvih jedanaest mjeseci lani ostvario je PIK Vrbovec, 1,59 milijardi kuna, uz EBITDA od 148,1 milijun kuna.

Po prihodu od 1,2 milijarde kuna slijedi Jamnica, koja je ostvarila operativnu dobit od 292,4 milijuna kuna, dok je Ledo imao prihod od 1,05 milijardi kuna i EBITDA od 209,5 milijuna kuna. Po podacima iz izvješća, tri tvrtke iz poslovne grupe poljoprivreda u jedanaest mjeseci su ostvarile prihod od 2,05 milijardi kuna, što je oko 360 milijuna kuna manje od plana, dok je operativna dobit iznosila 172,3 milijuna kuna, a planom je bilo predviđeno ostvariti više od 303 milijuna kuna.

Kompanije iz segmenta Poljoprivrede imaju podbačaj prihoda i operativne dobiti u odnosu na plan, ali to kompenziraju optimizacijom troškova i jačanjem drugih aktivnosti, navode iz Agrokora. U toj je poslovnoj grupi najveći prihod imalo je Belje, 1,17 milijardi kuna, dok mu je operativna dobit bila gotovo 139 milijuna kuna.

Konzum i domaći dobavljači pomažu pučkim kuhinjama agrokorove kompanije Konzum, Jamnica, Ledo... imaju nova imena!

Troškovi izvanredne uprave viši od 1,3 mlrd kuna

Po podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d., od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno od 10. travnja 2017. do kraja studenoga prošle godine, operativni troškovi Agrokora d.d. iznose nešto više od 1,3 milijardi kuna, od čega se 745,4 milijuna kuna odnosi na trošak pravnih, financijskih i ostalih savjetnika te savjetnika za restrukturiranje.

Operativni troškovi za studeni prošle godine iznosili su ukupno 19,4 milijuna kuna, od čega su troškovi pravnih savjetnika bili 5,6 milijuna kuna, a za restrukturiranje 13,8 milijuna kuna. Uz izvješću se navodi kako se uz sve redovne aktivnosti u sklopu Agrokor Grupe intenzivno radi na implementaciji nagodbe. Procesom implementacije nagodbe rukovodi Ured za upravljanje projektima unutar Grupe koji, zajedno s ekspertnim timovima, projektnim timovima u operativnim društvima i savjetnicima, vodi i razvija Plan implementacije nagodbe.

Tijekom prosinca 2018. godine nastavljena je dogovorena koordinacija cjelokupnog projekta kroz sastanke nadzornog tijela, sastanke centralnog implementacijskog ureda za upravljanje, sastanke ekspertnih timova te radionice i sastanke s timovima za upravljanje projektima na operativnoj razini, kaže se između ostalog u izvješću Izvanredne uprave. 

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • dufour:

  firma, čiji stečaj je prijetio katastrofom nacionalnog gospodarstva, u 11 mjeseci ostvarila dobit 1,72 milijardi kuna?!? Pa treba odmah donijeti posebne zakone za sve privatne firme u državi kako bi ih se nacionaliziralo i predalo Borgu!!!

 • Avatar zagor74
  zagor74:

  Ostvareno samo financijskim restrukturiranjem! Znači ipak je Todorić izgradio uspješne tvrtke, a dohvatila ga financijska poluga...da je imao ozbiljnog financijaša i da je izašao na burzu na vrijeme, i danas bi bio u sedlu...

 • krmnazabrana:

  Sad se vidi koliku dobit su papali Todorići (sinovi i čeri), a to sve su zaradile robinje, koje su radile u trgovinama od jutra do sutra za minimalac. I kreten još prijeti. Lustracija za sve komunjare u ovoj državi je jedini izlaz.