Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKA BURZA

Dionica Đure Đakovića poskupila 64,32% na 3,5 kune

Slavonski Brod: Ministar Darko Horvat u radnom posjetu Đuro Đaković Grupi
Ivica Galovic/PIXSELL
11.01.2022.
u 08:26

Na ZSE za više od 15 posto porasli indeksi industrijskog sektora

Na Zagrebačkoj burzi (ZSE) na početku ovog tjedna očekuje se oprezno trgovanje, nakon snažnog rasta indeksa u prošlom tjednu, a za nove smjernice investitori će pratiti kretanja na globalnim burzama i vijesti iz domaćeg poslovnog sektora. Svih analitičari koji su sudjelovali u anketi državne izvještajne agencije očekuju stagnaciju Crobexa.

CROBEXplus + 5,68 posto

- Na domaćem tržištu u prvom ovogodišnjem tjednu vladalo je pozitivno ozračje, pri čemu su svi dionički indeksi zaključili u zelenom, a najveći rast, od 5,68 posto, ostvario je CROBEXplus, dok je Crobex indeks dosegnuo najvišu razinu u gotovo pet godina. I svi sektorski indeksi su porasli, a najviše indeks industrijskog sektora, skočivši više od 15 posto, ponajviše zbog rasta cijene dionice Đure Đakovića iznad 64 posto, na krilima objave da će i Vlada nakon Europske komisije odobriti program restrukturiranja te kompanije i da će se nastaviti suradnja s HV-om za održavanje i modernizaciju tenkova i oklopnih vozila - kaže Martina Barišić Dvoržak, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najviše je, pak, poskupila dionica Đure Đaković Grupe, za 64,32 posto, na 3,5 kuna, a s prometom od 1,11 milijuna kuna bila je i među 10 najlikvidnijih. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da Đuro Đaković Grupa ima perspektivu te da bi mogao postati regionalni centar za servisiranje borbenih oklopnih vozila pješaštva Bradley. Prije toga, Europska komisija je 22. prosinca prošle godine Hrvatskoj odobrila da grupaciji Đuro Đaković dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna).

Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost. Znatniji cjenovni pad, pak, zabilježila je dionica Petrokemije, za 6,94 posto, na 32,2 kune, uz 416 tisuća kuna prometa.

Investitori čekaju smjernice

Petrokemija je u prošlu srijedu najavila mogućnost povlačenja dionica s uvrštenja na burzu, a o tom će prijedlogu idući tjedan raspravljati Uprava i Nadzorni odbor, dok konačnu odluku trebaju donijeti dioničari na glavnoj skupštini. - Bez obzira na pozitivno kretanje, i investitori na europskim tržištima bili su pod utjecajem potencijalnog bržeg od očekivanja porasta kamatnih stopa u cilju obuzdavanje inflacije. Veće kamatne stope znače i veći potencijal bankarskog sektora, koji je tako bio uz energetski i najveći dobitnik proteklog tjedna - pojašnjava Martina Barišić Dvoržak.

Također, i europske ulagače brine rekordan broj zaraženih omikronom te različite politike koje uvode pojedine zemlje, od izostanka novih mjera suzbijanja epidemije u Britaniji do ‘lockdowna’ u Nizozemskoj, koji izaziva prosvjede.

- Smjer globalnih burzi i dalje bi mogao biti pod utjecajem svih ovih aktualnih tema, a na domaćem tržištu očekuje se opreznije trgovanje, u iščekivanju bitnijih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora - zaključuje Martina Barišić Dvoržak, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije