Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdenko Belošević

Diokiju zbog Ine prijeti stečaj, a bez posla bi moglo ostati 500 ljudi!

Zdenko Belosevic
Žarko bašić/Pixsell
19.05.2010.
u 08:00

Predsjednik uprave Diokija, nakon najave o mogućem isključenju plina, upozorava na posljedice za svoju tvrtku, ali i gospodarstvo RH.

Sa Zdenkom Beloševićem, predsjednikom uprave Diokija, razgovarali smo neposredno nakon najave da bi Ina zbog duga toj tvrtki mogla zaustaviti isporuku plina, što bi praktično značilo kraj za tog petrokemijskog diva. Belošević se ipak nada dogovoru, ali priznaje da je kontrolirani stečaj Diokija ipak izvjesna mogućnost.

Što će se dogoditi s Diokijem ako vam Ina iskopča plin, ne uspijete li postići dogovor oko cijene tog energenta i podmiriti dug?

Ako ne postoji način da petrokemija živi zbog cijene energije i sirovine, a nikada nismo ni pomislili da nećemo vratiti dug, potrebno je zatvoriti proizvodnju, odnosno provesti kontrolirani stečaj, ali na kvalitetan, odnosno ekološki siguran način, uz zbrinjavanje ljudi, a ne da nam zaposlenici završe na ulici.

Izvoze 90 posto proizvoda

Na koga bi se sve odrazio stečaj Diokija?

Isključenje plina bio bi iznimno štetan potez, ne samo Diokiju već i hrvatskom gospodarstvu. Dioki je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika koji 90 posto svoje proizvodnje plasira na svjetska tržišta i ima više od 1000 zaposlenih.

Kako je hrvatski izvozni potencijal ionako vrlo nizak, što će se tek dogoditi ako uništimo i one tvrtke koje su već godinama priznate na međunarodnom tržištu? To ne bi bio kraj samo za više od tisuću obitelji naših zaposlenika i naše stalne poslovne partnere već i za jedinice lokalne samouprave koje uglavnom žive od prihoda koje ubiru od naše industrije. Zato se nadam da do toga ipak neće doći i da je to zaista krajnja mjera.

Stečaj je, dakle, realna opcija?

Jest, realna je. Izgubilo bi se petsto radnih mjesta na zagrebačkoj lokaciji. Da budemo ironični, u cijeloj priči postoji i pozitivna strana jer bi netko na lokaciji Diokija na Žitnjaku mogao izgraditi novi Avenue Mall.

O čemu sada točno pregovarate s Inom?

Pokušavamo naći razumnu cijenu plina. Ponudili smo opciju da se poveća sirovina iz Rafinerije Sisak tako da mi dajemo vodik te smo ponudili i preuzimanje postrojenja u Ivanić Gradu. Ondje bismo nešto investirali, naravno, sad slijedi pitanje kako ćete investirati a u dugu ste, ali kad bih imao više sirovine, ne bih bio u dugu. Smanjio bih troškove energije, ali bih više proizvodio.

Ugovor vrijedi do 1. srpnja

Dug je 120 milijuna kuna ili i veći?

On je nešto i manji jer mi cijelo vrijeme Ini pomalo i plaćamo svoje obveze. Postoji imovina i jamstva kojima se jamči plaćanje duga i s naše strane nema namjere da on ne bude plaćen.

Kakav je trenutačni dogovor s Inom?

Postignut je kratkoročni sporazum o isporuci plina do 1. srpnja. Nadam se da ćemo u tom vremenu uspjeti postići i konačni dogovor oko cijene te potpisati novi, dugoročni ugovor o isporuci plina. Naravno, takav dogovor nemoguće je postići ucjenama i jedini je pravi put ozbiljan razgovor dvaju ravnopravnih partnera.

Koliko je poskupljenje plina za industriju utjecalo na vaš dug prema Ini?

U tome i jest problem. Nevjerojatno je da RH kao zemlja s vlastitom proizvodnjom plina to ne koristi kao snažnu polugu kojom će poticati vlastitu industriju. 
Mi stranim kompanijama dopuštamo da iskorištavaju monopolistički položaj i ucjenjuju naše proizvođače dok potiču svoje kompanije koje su nam konkurenti na međunarodnom tržištu.

Komentara 13

CI
cile1977
11:12 19.05.2010.

Kakav naslov... Pa neće Dioki zbog INA-e propast već zbog toga što ne plaća svoje račune na vrijeme. Kakve su to gluposti - trebalo je pisati da bi INA mogla propasti ako dopusti ovolike dugove...

DU
Deleted user
08:22 19.05.2010.

Ta tvrtka koja izvozi i naplaćuje fakture je notorna kao \"partner\", a ne dužnik HEP-u, INI i ZG Holdingu (gdje je sporna komunalna naplata na ime odvodnje). Oni su se nekako izborili za taj status gdje s jedne strane natuku višedesetmilijunske dugove prema gore spomenutim opskrbljivačima, ali se opskrbljivači nećkaju ovrhe ili da im jednostavno isključe struju odnosno zavrnu plin. A što je pravo umijeće i kapa dolje DIOKI jer to malo nalikuje na onu bankarsku pošalicu da kad banci duguješ 100 dolara da je to tvoj problem, a kad banci duguješ milijun dolara - e to je problem banke, zar ne? Zanimljivo kako nekog umirovljenika isključe HEP-ovci zbog duga od par stotina kn, bez pardona i bez pitanja, a u ovom konkretnom slučaju se radi o krkanima s jedne i krkanima s druge strane koji se samo gledaju i nema odlučnosti...

JB
jaNEz boy
08:21 19.05.2010.

Dioki grca u dugovima a gazda leži na lovi, pun para ko brod. I sad kako to može funkcionirat? i naravno uvjek se ucjenjuje državu sa otpuštanjem radnika, uvijek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije