Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROKOR

Deranja: Umjesto ultimatuma treba dogovor

Gordana Deranja
Dusko Marusic/PIXSELL
23.05.2017.
u 13:22

Agrokorovi su dobavljači jučer objavili svoje zahtjeve vezane uz tretman mjenica Agrokor

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja ocijenila je da bi se o zahtjevima dobavljača Agrokora trebao postići dogovor bez ultimatuma, jer je svim stranama u interesu da sustav funkcionira.

Deranja je i na čelu Savjetodavnog tijela potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić za Agrokor, a ističe kako je to tijelo za sada samo imalo konstituirajuću sjednicu te nije dobilo prvo izvješće od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. Kako kaže, upoznata je sa zahtjevima dobavljača te smatra da se na dio njih može lako dogovoriti.

"Kao gospodarstvenik, čula sam da jedan dio toga uopće nije nerealan, da bi se lako mogao dogovoriti i nadam se da dogovori idu u tom smjeru", rekla je u razgovoru s novinarima nakon skupa "Radna mjesta: što gospodarstvu treba i kako mu pomoći?".

Agrokorovi su dobavljači jučer objavili svoje zahtjeve vezane uz tretman mjenica Agrokora, kao i nove plasmane njihove robe koncernu te su najavili moguću obustavu isporuka robe od 29. svibnja ne ispune li se do tada njihovi zahtjevi.

Među tim zahtjevima je i zatraženo očitovanje zakonodavnog odbora Hrvatskog sabora za točnim tumačenjem pojedinih odredbi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno da se "vrlo jasno i izravno kaže koji tretman imaju novi plasmani roba" te jesu li oni u istom rangu kao i financijska sredstva uzeta nakon 10. travnja.

Traži se i formalno očitovanje izvanrednog povjerenika Ramljaka te potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić da sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.

 "Većina tih tvrtki su članice HUP-a, a mi na dnevnoj bazi razgovaramo sa svojim članicama, informirani smo, znamo za te zahtjeve i mislimo da svi zajedno u ovom trenutku trebamo raditi da se zakonom zaštite dobavljači na neki način. To podržavaju i banke u smislu da sustav funkcionira, da roba ide i da se očekuje puno od turističke sezone", kazala je Deranja.

No, ističe, to treba postići dogovorom, a ne ultimatumima. "Prijedlog je da se ipak stvari dogovaraju bez ultimatuma jer nam treba mir, treba naći nova sredstva financiranja, odnosno banke trebaju uskočiti. Treba nam i da sustav funkcionira, jer to je način da dobavljači dođu što više do svojih potraživanja", izjavila je Deranja, ističući da je to njezino osobno mišljenje, koje nema veze sa stavom Savjetodavnog tijela.

Na novinarski upit predsjednica HUP-a se osvrnula i na podatak Porezne uprave da plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje ukupno 937 poslodavca, koji zapošljavaju 3.930 radnika.

"Taj je podatak meni jako zanimljiv, ali voljela bih vidjeti koliko je tih firmi u državnom vlasništvu, a koliko su u realnom sektoru", kratko je komentirala Deranja.

Komentara 3

VI
Vito
08:47 24.05.2017.

tretman mjenica Agrokora ::::::::::::::::::::::::::::: Kakav tretman trebaju lažne mjenice???? _____________ Mjenice su bez pokrića _______ Što se događa osobama koje bez pokrića pišu čekove??? ____ Idu u zatvor zbog prijevare _______ U "slučaju" "agrokor" potpuno je jasno vidljivo kako je uprava pisala mjenice bez pokrića, što znači da je svijesno varala ljude _____ Nema tu nikakvih "dobavljača", to su ljudi od krvi i mesa koji žive od svog rada i za to moraju biti plaćeni od onih koji su njihov rad preuzeli i prodali, a novce im nisu dali, već su ih prevarili pisanjem lažnih potvrda da će im novce dati. ___________ Takvi koji su varali moraju biti u zatvoru i "točka". _______ Aprevareni moraju dobiti novce od onih koji su podržavali prevarante, jer je očito da su varali dugi niz godina, što znači da je tu više varalica uključeno ___________ Tako da dogovor može bez ultimatuma čim se varalice nađu iza rešetaka i sve dok ne vrate i zadnji novčić ______ Nema tu "zastare"

VI
Vito
08:27 24.05.2017.

Deranja: Umjesto ultimatuma treba dogovor :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Potpuno jasno, u civiliziranom svijetu naručenu i isporučenu robu onaj koji ju je preuzeo plati onom koji ju je predao i to odmah. _________ Takav je civilizirani dogovor. ___________ Sad nam objasnite kako je moguće uzeti naručeno, a ne platiti???

VI
Vito
08:36 24.05.2017.

Deranja: Umjesto ultimatuma treba dogovor :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Budite pošteni, uzeli ste robu, a niste ju platili _______ Budite pošteni, dobili ste plaću prodajom neplaćene, a uzete robe _________ Zašto???? _______ Budite pošteni pa se zapitajte: tko vama kupuje hranu i kakoo tu hranu plaća???? ______ Jer i vi svaki dan jedete hranu koju je netko proizveo i donio u prodavaonicu gdje ste za nju prilikom preuzimanja dali novce. _________ A zašto vi niste to isto radili preuzimajući hranu u ime "agrokora"???? _________ Nemate apsolutno nikakvog razumnog objašnjenja za takav praktički pljačkaški postupak. ___________ Jer, oni kojima ste uzeli njihove proizvode moraju državi platiti porez, a vi im niste dali sredstva (novce) za taj porez, već ste ih prevarili obećavajući da će te im platiti, iako svakodnevno prodajete njihove proizvode, a novce zadržavate za svoje osobne dohotke i osobno plaćanje poreza praktički njihovim sredstvima (novcima)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije