Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ramljak dao na sud ugovore koji su vrh Agrokora štitili od osobne štete

Ivica i Ante Todorić te Ivan Crnjac potpisali su u jeku blokade tvrtke aneks ugovora o radu prema kojem bi njihove moguće sudske troškove snosio Agrokor
23. svibnja 2017. u 19:55 56 komentara 18679 prikaza
Ante Ramljak, povjerenik za Agrokor
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio je Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbene zahtjeve za pobijanje aneksa ugovora o radu trojice članova bivše uprave Agrokora – Ivice Todorića, Ante Todorića i Ivana Crnjca.

Ucjenjuju Ramljaka 6 zahtjeva dobavljača Agrokora: Ispunite ih ili ne damo robu!

Znali su da postoji problem

Njih su troje zadnjeg dana ožujka, u vrijeme kada su već počele blokade društava unutar Agrokora, te deset dana prije donošenja zakona lex Agrokor potpisali aneks kojim je ugovoreno “da će Agrokor snositi svu štetu koja bi bivšim članovima Uprave mogla nastati zbog eventualnih sudskih, upravnih, arbitražnih i drugih postupaka usmjerenih prema njima zbog radnji i/ili propuštanja koje su oni kao menadžeri činili u svojstvu članova Uprave Agrokora. Agrokor bi također trebao snositi sve troškove zastupanja bivših članova Uprave, pod čime se podrazumijevaju troškovi odvjetnika, pravne zaštite i stručnih savjetnika, kao i putne i druge troškove koji bi nastali u svezi takvih postupaka, sve dok se pravomoćnom odlukom ne utvrdi da su postupali protivno obvezi o načinu vođenja poslova, i to bez obzira na činjenicu i način prestanka važenja ugovora o radu.”

Takav aneks, kažu pravnici, može se pobiti s obzirom na to da takvo što predviđa Stečajni zakon. Tim se zakonom pobijaju sve odluke uprave donesene tri mjeseca prije otvaranja stečajnog postupka, u ovom slučaju lex Agrokor, odnosno u vremenu u kojem je uprava već znala da problem postoji. Dodatni troškovi Agrokoru nikako ne trebaju s obzirom na ionako ne baš laku situaciju sa zahtjevima dobavljača koji žele što bržu isplatu te kreditora koji traže jasniji plan poslovanja prije odobravanja kredita.

Otplata mjenica kroz kredit

Sutra se Ramljak sastaje s dobavljačima koji su postavili uvjete te zaprijetili obustavom dostave robe. Glavnu riječ predvode dobavljači koji imaju dug po financijskim mjenicama. Iako je njih tek 24 od ukupno 168 dobavljača koji imaju dug po financijskim i robnim mjenicama. Ukupan broj dobavljača Agrokora je 5000, što znači da se većina i nije naplaćivala putem mjenica. Ali bi sada, zbog zahtjeva većih dobavljača i prijetnje obustavom robe, mogla postati upitna isporuka svih. Ukupan je dug po mjenicama oko 3,1 milijardu kuna, a 80 posto tog duga drži top 20 dobavljača Agrokora. Riječ je o regresnim mjenicama koje su došle na naplatu dobavljačima, nakon što se banke i faktoring društva nisu mogla naplatiti od Agrokora. Financijske mjenice su one kojima su dobavljači kreditirali Agrokor uz dobru kamatu, dok su ostale mjenice za izdanu robu. Zato je i teško staviti sve dobavljače u istu kategoriju. Ramljak priznaje da je to i dalje dug Agrokora, no da taj dug mogu platiti tek nakon završetka izvanredne uprave. Neki dobavljači traže da se Agrokor zaduži samo u tu svrhu. Drugi dobavljači pristaju da plate dio tog duga sada, no banke im za to nude kredit uz poček od 15 mjeseci, ali uz kamatu oko četiri posto. Oni traže da ne bude veća od dva posto. Dobavljači traže i da njihova isporučena roba nakon donošenja zakona ima status prioritetne naplate. Riječ je o tri milijarde kuna vrijednosti.     

Agrokor Spašavanje Agrokora I ulagači i dobavljači sve svjesniji – velik dio duga morat će otpisati Bell 427 VFR Od idućeg tjedna Agrokor prodaje jahtu, helikopter, luksuzne aute... OGORČENE MLJEKARE Našim novcem Konzum plaća uvozno mlijeko iz BiH

VIP izdvaja za Vas

 • sekator2:

  Taman kad pomislim da ne postoji više ništa što ovaj odabrani narod može izmisliti kako bi živio na tuđoj grbači stvarnost me demantira. Toliko kreativnosti u razaranju svih moralnih normi još nisam vidio. Što je najgore, nisam siguran da je ... prikaži još! ovakva situacija protivna pravnim propisima ali moralu sigurno jest a u RH je i moral izvor prava (očito samo deklarativno). Ako je ovo u skladu s pravnim propisima to samo govori o pravednosti istih. Ali dobro, za one kojima je Čehok prihvatljiv kandidat nije ni šteta. Na ovakvim primjerima se pokazuje da batina uvijek ima dva kraja pa tko voli nek izvoli.

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Koliko ima dana da je Petrov podnio Krivicnu prijavu protiv Gazde? Dragi Vodja je jos predsjednik Vlade, a Petrov je bivsi? Ne" prejuduciram" nista, samo velim.

 • djakputnik:

  I tako, svako jutro, Gazda u kućnom ogrtaču izađe na balkon svojih dvora, popije jutarnju kavicu, odšeće se do ograde i onaj od kave smeđi hračak pljune na Zagreb i Hrvatsku, ...