Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obeštećeno oko 1000 poljoprivrednika

Croatia osiguranje isplatilo 12,6 milijuna kuna naknada za štete od suše

Velika suša na području Slavonije i Baranje
Dubravka Petric/PIXSELL
11.10.2021.
u 12:21

Iz CO-a najavljuju da će i sljedeće godine ponuditi ovaj proizvod na tržištu, uz mogućnost financijske potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda i proračuna Republike Hrvatske koja pokriva do 70 posto premije osiguranja

Nakon samo pola godine od plasiranja osiguranja od suše kao rizika koji se može osigurati Croatia osiguranje isplatilo je poljoprivrednicima 12,6 milijuna kuna naknada za štete po toj osnovi. Indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu koristi tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita pa isplatu štete rade automatski, bez izlaska procjenitelja na teren. Dosad je tako obeštećeno više od 1000 poljoprivrednika, a 90 posto naknada isplaćeno je u dva tjedna. Prema procjenama, osiguranim poljoprivrednicima isplatit će iznos od ukupno 13,7 milijuna kuna.

- Bez osiguranja za nas koji živimo od poljoprivrede nema ni stabilne proizvodnje, a svoje usjeve ne možemo prepustiti slučaju. Suša nam postaje sve veći problem, a ovakvog osiguranja do sada nije bilo. Dobro je što ne trebamo čekati procjenitelja nego Croatia automatski isplaćuje naknade za štetu uslijed suše pa tako možemo pokriti gubitke u proizvodnji – prokomentirao je Borislav Bićanić, vlasnik OPG-a iz Oštrog Vrha.

Iz CO-a najavljuju da će i sljedeće godine ponuditi ovaj proizvod na tržištu, uz mogućnost financijske potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda i proračuna Republike Hrvatske koja pokriva do 70 posto premije osiguranja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije