Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Croatia osiguranje isplatilo 12,6 milijuna kuna naknada za štete od suše

Iz CO-a najavljuju da će i sljedeće godine ponuditi ovaj proizvod na tržištu, uz mogućnost financijske potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda i proračuna Republike Hrvatske koja pokriva do 70 posto premije osiguranja
11. listopada 2021. u 12:21 0 komentara 99 prikaza
Velika suša na području Slavonije i Baranje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Nakon samo pola godine od plasiranja osiguranja od suše kao rizika koji se može osigurati Croatia osiguranje isplatilo je poljoprivrednicima 12,6 milijuna kuna naknada za štete po toj osnovi. Indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu koristi tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita pa isplatu štete rade automatski, bez izlaska procjenitelja na teren. Dosad je tako obeštećeno više od 1000 poljoprivrednika, a 90 posto naknada isplaćeno je u dva tjedna. Prema procjenama, osiguranim poljoprivrednicima isplatit će iznos od ukupno 13,7 milijuna kuna.

- Bez osiguranja za nas koji živimo od poljoprivrede nema ni stabilne proizvodnje, a svoje usjeve ne možemo prepustiti slučaju. Suša nam postaje sve veći problem, a ovakvog osiguranja do sada nije bilo. Dobro je što ne trebamo čekati procjenitelja nego Croatia automatski isplaćuje naknade za štetu uslijed suše pa tako možemo pokriti gubitke u proizvodnji – prokomentirao je Borislav Bićanić, vlasnik OPG-a iz Oštrog Vrha.

Iz CO-a najavljuju da će i sljedeće godine ponuditi ovaj proizvod na tržištu, uz mogućnost financijske potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda i proračuna Republike Hrvatske koja pokriva do 70 posto premije osiguranja.

U Dugavama započeli radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže Zagreba Polica vrijedna 450.000 kuna HEP-ovo osiguranje od odgovornosti menadžera pokriva štetu do 22,8 mil. kuna Zdravko Gutić PODUZETNIK IZ GUNJE: 'Poslije poplave izostala je pomoć države gospodarstvenicima. Ostavljeni smo na cjedilu' Knin: Atmosfera i poznati na Trgu Ante Starčevića IDU IZMJENE ZAKONA Doznajemo: Civili će dobiti prava vojnih invalida. Za odštetu treba dokazati doprinos obrani Hrvatske
špica
Kako se vi pozdravljate?
Svi koristimo neku verziju pozdrava "bok", no znate li što on govori o vama?
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.