Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socioekonomska studija

Coca-Cola stvara 0,5% BDP-a Hrvatske

Igor Soban/PIXSELL
12.09.2017.
u 10:03

Ministrica Dalić opovrgnula je da je s čelnicima Coca-Cole razgovarala o Jamnici i rekla je da će to ovisiti o vjerovnicima.

Višedesetljetna prisutnost kompanije kao što je Coca-Cola pokazuje da je poslovanje u Hrvatskoj moguće i privlačno i drugim velikim kompanijama.

Cilj Vlade je poboljšanje uvjeta poslovanja provođenjem Nacionalnog programa reformi i smanjivanje raznih neporeznih nameta za od 25 do 30%. Vjerujem da je i Coca-Cola osjetila koristi od porezne reforme početkom godine – rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić na jučerašnjem predstavljanju Studije o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u RH u 2016.

Prva bočica prije 49 godina

Studija je obuhvatila izravan utjecaj i doprinos Coca-Cole HBC Hrvatska i Coca-Cola Adria, ali i neizravan doprinos ostvaren suradnjom s partnerima, s 1100 dobavljača i 32.800 kupaca. Prva hrvatska bočica Coca-Cole proizvedena je u zagrebačkoj punionici prije 49 godina, a danas se tu proizvodi 80% ukupne ponude bezalkoholnih pića te multinacionalke za hrvatsko tržište, čak 142 mil. litara. S 463 zaposlenika Coca-Cola zapošljava 24% radnika u hrvatskoj industriji bezalkoholnih pića.

– Ukupna je vrijednost doprinosa Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2016. iznosila 1,8 mlrd. kuna, 0,5% ukupnog BDP-a. Izravno stvara 219 mil. kuna dodane vrijednosti, a svakom kunom dodane vrijednosti koju izravno stvaramo podržavamo stvaranje još 7 kuna dodane vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu – istaknula je glavna direktorica Coca Cole HBC za Hrvatsku, BiH i Sloveniju Ruža Tomić Fontana.

U zajednicu uložili 9 mil. kn

Osim toga, svako radno mjesto u Coca-Coli osigurava još 18 radnih mjesta unutar njihova lanca vrijednosti, dodala je ističući i da od ukupnog doprinosa Coca-Cole BDP-u na porezne prihode otpada 1, 17 mlrd. kuna, odnosno 65%, što čini 1% ukupnog iznosa poreznih prihoda uplaćenih u RH u 2016.

Direktor franšize Coca-Cole za Bugarsku, RH, BiH i Sloveniju Stojan Ivanov kazao je da je tvrtka od 2012. u projekte u zajednici uložila 9 mil. kuna, potrošnju vode smanjila za 16, a proizvodnju otpada za 39%. Ministrica Dalić jučer je opovrgnula da je s čelnicima Coca-Cole razgovarala o zainteresiranosti te tvrtke za Jamnicu te istaknula da će buduća vlasnička struktura Agrokorovih tvrtki ovisiti o vjerovnicima.    

Ključne riječi

Komentara 3

LA
like_a_boss
11:14 12.09.2017.

Večernji je postao smeće. Plaćeni oglas coca cole ide najnormalnije pod članak...

AJ
ajovic
11:14 12.09.2017.

Jadan je taj BDP,što ga stvara prodaja američke "droge".Kvalitetniji BDP,bio bi,da se Imunološkom,RIZ-u,KONČAR-u,brodogradilištima i drugim kvalitetnim kompanijama omogući "lakše"poslovanje,kako bi i mi svijetu prodali nešta"vrhunsko"

KR
kruti190
10:41 12.09.2017.

24% radnika u hrvatskoj industriji bezalkolnih pića??? KAJ GOD!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije