Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chromos bilježi godišnju zaradu od oko 20 milijuna eura godišnje

Chromos boje i lakovi za europsko tržište

man_chromos.jpg
import
22.05.2006.
u 11:45

Chromos boje i lakovi u Hrvatskoj drži oko 30 posto tržišta, a zajedno sa svim ostalim domaćim proizvođačima oko 40 posto, što znači da 60 posto otpada na uvoz. Dobro je imati konkurenciju, ne žalimo se. No, bilo bi nam draže da Hrvati daju prioritet domaćem proizvođaču - veli Tomislav Cerc, predsjednik uprave te tvrtke, koja je za savjesno i odgovorno upravljanje okolišem ovih dana nagrađena i uglednim priznanjem - certifikatom ISO 14001:2004 njemačke udruge za tehnička ispitivanja RWTUW.

Cerc kaže kako je certifikat rezultat kontinuiranog kvalitetnog upravljanja tvrtkom i okolišem, te ulaganja u ljude i istraživanja koja donose rast, kako dobiti, tako i ugleda. Tvrtka posljednjih nekoliko godina bilježi prihod oko 20 milijuna eura, od čega se na izvoz odnosi između 20 i 25 posto. Već u prvom kvartalu ove godine ostvareni su rezultati i 20 posto bolji nego lani u istom periodu.

- Izvozimo u zemlje bivše Jugoslavije, te Mađarsku, Austriju, Nizozemsku, Englesku, nešto malo u Njemačku. Upravo smo zaključili i prvi posao s Albanijom i orijentiramo se na još neke zemlje u bližem okruženju jer naši proizvodi ne trpe daleki transport i relativno su jeftini - kaže Cerc.
Chromos od 2001. godine posluje u sklopu slovenskog Heliosa, koji drži preko 80 posto udjela u tvrtki. S 20-ak kćerinskih tvrtki Helios, tvrdi Uroš Slavinec, predsjednik slovenske Helios grupe, godišnje ostvaruje dobit od 230 milijuna eura.

Posljednja akvizicija, kupljena prije mjesec dana, jedna je moskovska tvornica boja i lakova, tako da Helios otprilike izveze oko 85 posto svojih proizvoda, od srednje Europe, bivšeg SSSR-a, arapskih zemalja... Jedino, tvrdi Slovinec, ništa ne izvoze u srednju i južnu Ameriku. Na upit očekuje li daljnje povećanje dobiti objašnjava, međutim, kako on po tom pitanju i nije optimist.

- Tržište sirovina prilično je nestabilno zbog velike potražnje od strane Kine i Indije, a  i zbog visokih cijena nafte. Budu li one i dalje išle gore, profit će ići dolje. No, s obzirom na situaciju i prekomjeran uvoz jeftine i često nekvalitetne robe, eventualni gubitak ne planiramo prebiti na leđima potrošača - kazao je Slovinec.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije