Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Bez olakšica za troškove istraživanja i razvoja stručnjaci će i dalje bježati van

U kompanijama se trude biti optimistični i strpljivi, što je lakše velikima jer su imali akumulirane porezne poticaje otprije
18. studenoga 2016. u 13:45 2 komentara 375 prikaza
06.09.2016., Zagreb - Tvrtka Ericsson Nikola Tesla, isporucitelj suvremenih informacijsko-komunikacijskih proizvoda, rjesenja, softvera i usluga. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Gotovo dvije godine tvrtke u Hrvatskoj ne mogu realizirati porezne olakšice za troškove istraživačko-razvojnih projekata, jer za to od početka 2015. ne postoji zakonodavna podloga. S krajem 2014. prestao je važiti zakon koji je regulirao poreznu olakšicu na R&D (research&development, istraživanja i razvoj), a novi još nije donesen.

To znači da je Hrvatska izgubila dvije godine kad je u pitanju poticanje R&D-a, segmenta ključnog za gospodarski rast, rast poduzetništva, zapošljavanje i suzbijanje emigracije. Na to nadležne upozoravaju iz kompanija koje ulažu u istraživanje, zapošljavaju te razvijaju projekte koji generiraju milijune kuna prihoda, od farmaceutike do ICT-a.

Nemar administracije

U kompanijama se trude biti optimistični i strpljivi, što je lakše velikima jer su imali akumulirane porezne poticaje otprije. Za one manje je olakšica bila glavna odskočna daska za ulaganja i rast.

– Nas je ovaj propust države izravno koštao bar četiri radna mjesta koja smo mogli otvoriti da smo uspjeli realizirati olakšicu. To bi značilo i da bismo postigli bolje rezultate – istaknuo je Damir Sabol, osnivač tvrtke Microblink.

Božo Petrov i Tomislav Karamarko najavili i teške rezove Budući potezi Petrov i Karamarko obećali i olakšice i potpore i dolinu suza porez PROMJENE Evo koliko će rasti plaće za samce, koliko za roditelje s jednim djetetom, a koliko za obitelji s dvoje djece

U Plivi je u 2015. u istraživanje i razvoj uloženo više od 600 milijuna, a ukupan će iznos za 2015. i 2016. premašiti milijardu kuna.

– Pliva je vodeća u regiji jugoistočne Europe, a takav položaj utemeljen je na radu stručnjaka, inovativnim tehnologijama i ulaganjima u istraživanje i razvoj i proizvodne kapacitete. Stručnjaci i znanstvenici u Zagrebu rade na projektima za najrazvijenija farmaceutska tržišta, a znanje izvoze na sve kontinente, ističu u Plivi. Nadaju se da će nova Vlada uložiti dodatne napore kako bi se oslobodio pun potencijal domaće farmaceutske industrije, koju je i država proglasila strateški važnom kao i ICT.

Nemar državne administracije i te kako je osjetio i Ericsson Nikola Tesla, u kojem je u R&D-u zaposleno više od trećine radnika, njih 1200 od oko 3000.

– Dok Hrvatska ukida poticaje propustivši stvoriti zakonodavnu podlogu, EU radi obrnuto, u prosjeku izdvajaju mnogo više sredstava upravo za R&D. U Hrvatskoj se dovode u pitanje projekti, razina zaposlenosti te održavanje radnih mjesta. Poslodavci koji su u razvojnim planovima računali na ove potpore imaju problem održavanja tih poslova i svoje konkurentnosti – ističe Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericsson Nikola Tesla.

Svjesni su važnosti

U Ministarstvu znanosti uvjeravaju nas da će dati sve od sebe da ubrzaju stvar, no zasad nemaju točne rokove.

– Još ne postoji zakonodavna podloga na temelju koje bi tvrtke mogle ostvariti poreznu olakšicu za troškove istraživačko-razvojnih projekata, objašnjavaju iz Ministarstva, no navode da su u travnju otvorili javnu raspravu, čime je pokrenut postupak donošenja novog zakona za potpore R&D-u do 2020.

– Podrška države u području olakšica za istraživanje i razvoj nužna je da bi se izbjeglo smanjenje ulaganja i premještanja procesa u druge zemlje – kažu.

>> Maras: Iseljavaju se najsiromašniji, Šonje: Trebali ste obaviti bolji posao

Delnice: Ralice čiste ulice, dok snijeg i dalje neumorno pada
HLADAN I OBLAČAN TJEDAN
Pripremite lopate: Tijekom tjedna bi mogao pasti i prvi snijeg u nizinama
Priceless.com
ODRŽIVA BUDUĆNOST
Influenceri se pridružili globalnom eko trendu: Mali koraci za velike promjene