Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budući potezi

Petrov i Karamarko obećali i olakšice i potpore i dolinu suza

Božo Petrov i Tomislav Karamarko najavili i teške rezove
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
31.12.2015.
u 10:02

Prije izbora HDZ i Most obećavali su manje poreze građanima i gospodarstvu te ukidanje općina i veliko rezanje plaća političarima

U očekivanju sastavljanja vlade Tihomira Oreškovića i programskih točaka te administracije, o prvim potezima politike u idućoj godini možemo nagađati iščitavajući predizborne programe stranaka koje su ušle u koaliciju – HDZ-a i Mosta. U kampanji su obećavali puno, a kao nazivnik možemo reći da se vraćamo na 'dolinu suza' koju je na početku predizborne utrke najavio Tomislav Karamarko. HDZ je ponudio ambiciozan plan koji bio u konačnici doveo do rasta BDP-a po stopi od pet posto godišnje, koji uključuje puno teških rezova poput smanjenja državne uprave i privatizacije brojnih poduzeća koja još posluju u okrilju države. Most je glasove dobio na platformi jakih reformi koje su uključivale oštre rezove, od onih u broju općina do plaća političara.

Plaća manja 30 posto

Kao prvi potez mostovci su najavljivali rezanje plaća zastupnicima na 9999 kuna mjesečno, a u tome bi mogli imati potporu i u HDZ-u, čiji je predsjednik Karamarko nekoliko puta istaknuo kako plaće dužnosnika treba rezati i do 30 posto. Iako na prvu loptu populistički dobro zvuči, takva mjera ne bi donijela bitnije uštede u državnom proračunu, a moguće je da bi otvorila vrata za korupciju. Takav potez za sobom povlači i rezanje plaća u državnom aparatu u kojem bi zbog toga moglo doći do egzodusa kvalitetnih kadrova pa bismo umjesto efikasnije i sposobnije uprave mogli imati još lošiju birokraciju. Od najave rezanja općina i ukidanja županija neće biti ništa, jasno je bilo i prije izbora, jer je HDZ odmah ustao protiv takve ideje koja podrazumijeva naglo rezanje teritorijalnih jedinica. Mostovci su reterirali i od ideje velikih promjena u monetarnoj politici. HDZ je pak pred birače išao s najavom manjeg PDV-a, ali tek kada se gospodarstvo oporavi dovoljno da državni proračun ne osjeti taj pad prihoda u većoj mjeri, ali ono gdje se promjene mogu napraviti od prvog dana jest najava rezanja broja parafiskalnih nameta iako to u konačnici slabi fiskalnu poziciju općina i županija te nekih državnih tvrtki i agencija.

Za djecu 320 milijuna kuna

Nisu sva obećanja bila vezana za rezanje troškova – neka su bila i usmjerena na povećanje prava. Tako je HDZ obećao da će svaka obitelj za novog člana dobiti 1000 eura potpore od države, što bi državu koštalo oko 320 milijuna kuna godišnje, ali bi se barem četvrtina tog novca vratila u državni proračun u obliku poreza.

>> Most: Ovo je 5 ključnih točaka reforme zdravstvenog sektora!

>> Sindikat zatečen mjerama koje će u postupku reforme zdravstvenog sustava podržati Most

Komentara 159

PR
Proljeće1971
10:18 31.12.2015.

Zašto nas novinari hoće uvjeriti da zastupnicima nije dovoljno 11 -12 tisuća kuna ako im se ne sviđa plaća neka idu u privatni sektor.

IV
Ivanveliki
10:19 31.12.2015.

aha, znaci ako bude ostala veca placa onda nece biti korupcije. Mislim da to ima veze s mentalitetom a ne sa placom

DU
Deleted user
10:10 31.12.2015.

ne zaboravite uvesti obveznost prisustva na zasjedanjima. to ce ih vise kresnuti od smanjenja jer neki nisu nikada bili u saboru a primili su 48 placa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije