Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI INSTITUT:

'BDP ove godine pada 0,5 posto, iduće raste 1,2 posto'

dubravka jurlina alibegović
Žarko Bašić/PIXSELL
29.04.2013.
u 13:54

Prognoze rasta sada su lošije nego prije tri mjeseca zbog stanja gospodarstva koje je slabije nego što se očekivalo

Ekonomski institut, Zagreb u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od 0,5 posto, dok za iduću godinu prognozira rast od 1,2 posto. Prognoze rasta sada su lošije nego prije tri mjeseca zbog stanja gospodarstva koje je slabije nego što se očekivalo, a to se odnosi prvenstveno na osobnu potrošnju i investicije. Iako većina podataka za početak ove godine ukazuje na nastavak negativnih kretanja, opaženo je zaustavljanje pada aktivnosti u industriji i građevinarstvu.

Pod utjecajem ubrzavanja rasta globalnog gospodarstva, jačanja oporavka u eurozoni te intenziviranja domaćih investicija, očekuje se postupno jačanje aktivnosti u 2014. koje, međutim, neće donijeti oporavak osobne potrošnje. Ona će i dalje biti slaba prije svega zbog visoke nezaposlenosti čija će stopa ostati iznad 20 posto. Inflacija bi se trebala nastaviti snižavati na oko 2 posto u 2014. Očekuje se pozitivan saldo tekućeg računa bilance plaćanja od oko 0,5 posto BDP-a i to zbog sporijeg rasta uvoza od izvoza i rasta prihoda od turizma.

Ovakve su prognoze pod utjecajem dviju ključnih neizvjesnosti - učinaka priključivanja EU-u i ocjene potencijala rasta hrvatskog gospodarstva. Procjenjuje se da je za Hrvatsku u sadašnjoj situaciji ključan izazov nedostatak održivih izvora rasta. Ekonomska politika nije učinila dovoljno da ukloni postojeće prepreke rastu. Donošenje sveobuhvatnog paketa reformi uz vjerodostojan plan njihove provedbe pomoglo bi zadobivanju povjerenja tržišta i građana s ciljem obnavljanja rasta i zapošljavanja.

>> BDP mora rasti po stopi od 3,5 posto u 2015.

Komentara 1

MI
minimini
22:47 04.04.2014.

Po svemu sudeći ova je dama personifikacija Ekonomskog instituta. Bar je trebalo reći tko je, koju funkciju ima u toj znanstvenoj instituciji i kako se zove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije