Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akvizicija

Amerikanci kupili osječki Farmeron

28.05.2014., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzana konferencija o intelektualnom vlasnistvu - Intelektiv. Okrugli stol na temu o zastiti intelektualnog vlasnistva. Matija Kopic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
11.08.2016.
u 11:32

Uspješni osječki startup kupila je kompanija Virtus Nutrition koja se bavi proizvodnjom nutritivnih sastojaka za dohranu stoke

Farmeron, uspješan osječki startup, kupila je američka tvrtka Virtus Nutrition, industrijski lider u proizvodnji stočne hrane za muzne krave. Virtus Nutrition, sa sjedištem u Turlocku u Kaliforniji, bavi se inovativnim tehnološkim rješenjima, odnosno radi na razvoju formula nutritivnih sastojaka koji pomažu učinkovitosti proizvodnje mljekarskih farmi i usto su dugogodišnji partner Farmerona i jedan od prvih investitora u ovaj slavonski startup.

Dio je veće grupe agrobiznis kompanija koje su u vlasništvu Matta Swansona, poznatog biznismena i filantropa, kako kažu na blogu Farmerona.

Cloud i big data za farme

– Tehnologija i podaci su uvijek bili središte onoga što radimo. Cloud tehnologije i podatkovne analize znatno su unaprijedile većinu industrija pa promatramo taj trend i u našoj industriji. Već nekoliko godina gledamo što Farmeron može i radi na našoj obiteljskog farmi i vjerujemo da su upravo oni ti koji će promijeniti dosadašnji način rada i pomoći industriji da prijeđe u novu eru poslovanja.

Farmeron je, naime, poljoprivredna tehnološka tvrtka osnovana prije šest godina, čiji je proizvod sustav za upravljanje farmama muznih krava. U osnovi Farmeron prikuplja velike količine podataka o životinjama, točnije o prehrani, zdravlju, reprodukciji, proizvodnji mlijeka, lijekovima..., te na temelju analize pomaže poljoprivrednicima donijeti pravilnu odluku.

To možda ne zvuči mnogo, ali u poslu u kojem podaci u stvarnom vremenu mogu biti nevjerojatno važni kao i pravovremeno uočavanje trendova, Farmeron može značiti razliku između uspjeha i neuspjeha te može biti od presudne važnosti, opisali su svoj biznis na stranicama Osijek software cityja.

Farmeron je osnovao Matija Kopić, a kako piše na blogu tvrtke, on će i nakon akvizicije ostati CEO, dok će Farmeron ostati zasebna tvrtka.

Velika većina korisnika Farmerona su farme u Hrvatskoj i BiH te velike farme u Sjedinjenim Američkim Državama, no zapravo imaju korisnike po cijelom svijetu. Nova tržišta koja trenutačno osvajaju su Kina i države Južne Amerike, piše na osječkim stranicama.

Farmeron, prema posljednjim podacima iz svibnja 2016., ima 43 zaposlena, njih 32 rade u dva hrvatska ureda smještena u Osijeku i Zagrebu te 11 ljudi u SAD-u.

Hrvatski su uredi razvojni centar Farmerona, što će i nakon akvizicije ostati, u njima su mahom zaposleni developeri, no osim tih pozicija, postoji trend porasta zapošljavanja osoba zaduženih za testiranje sustava te podatkovnih analitičara.

Budućnost u digitalizaciji

Analitička kuća MarketsandMarkets navodi pak kako će vrijednost tržišta softvera za upravljanje farmama rasti s 1,14 milijardi dolara u 2015. godini na više od četiri milijarde dolara do 2022. godine. Radi se o velikoj prilici za rast i inovacije, a udruživanje snaga Virtusa i Farmerona trebalo bi im omogućiti da ostanu lideri u digitalizaciji operacija farmi.

– Naš je glavni cilj znati sve o svakoj životinji na farmi. Dug je put pred nama, no radujemo se radu s Mattom i njegovim timom na stvaranju najveće baze podataka o životinjama na farmama na svijetu – izjavio je Matija Kopić i istaknuo kako Virtus i Farmeron dijele istu viziju stapanja tehnologije i podataka u središte nove paradigme upravljanja farmama.

Akvizicija tvrtke, vjeruje Kopić, ubrzat će njen razvoj i donijeti dodatnu financijsku injekciju. 

>> Amerikanci preuzeli uspješni osječki startup Farmeron

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije