Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Američko-kineski rat oko Huaweija preselio se u EU

Abraham Liu iz Huaweija: Kibernetička sigurnost mora 
ostati tehnološko pitanje, a ne ideološko
10. veljače 2019. u 11:12 1 komentara 375 prikaza
Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Huawei je pod neprestanim napadima nekih zemalja i političara koji nas šokiraju a ponekad i zabavljaju jer se radi o neosnovanim i besmislenim otpužbama, izjavio je Abraham Liu, Huaweijev potpredsjednik zadužen za Europu i predstavnik tvrtke za EU institucije, na bruxelleskom domjenku, prenose novinske agencije Reuter i Xinhua. Abraham Liu izjavu je potkrijepio primjerom te kazao: – Gordon Sondland, američki veleposlanik pri EU, kazao je da Peking može na daljinu upravljati samovozećim automobilom i putem 5G mreža skrenuti ga s ceste i tako ubiti putnike u vozilu. To je uvreda za ljudsku inteligenciju, a ne samo za tehnološke stručnjake diljem svijeta.

Huawei Huawei Tehnološka revolucija: Huawei uz pomoć umjetne inteligencije dovršio čuvenu Schubertovu Osmu Simfoniju

Istodobno, upravo Gordon Sondland izravno prijeti zemljama EU, pozivajući se na savezničke odnose, te kaže da će oni koji budu dopustili da se u infrastrukturi koristi Huaweijevu opremu biti suočeni s protumjerama SAD-a, prenosi Bloomberg.

– Ako Huawei nestane s tržišta mreža neće postati sigurnija. Od kada Huawei nije prisutan u SAD-u, mislite li da SAD ima najsigurnije mreže? Nema! – ističe Liu i pritom navodi kako surađuju s najvećim operatorima poput Deutsche Telekoma, British Telekoma, Vodafonea, Orangea, Proximusa..., a oni su, tvrdi Liu, iskazali javnu podršku Huaweiju. Kibernetička sigurnost mora ostati tehnološko pitanje, a ne ideološko, naglasio je Liu. Huawei u Europi ima 12.000 zaposlenih, 70 posto njih su lokalni zaposlenici. Europa je naš drugi dom. Europski uspjeh je i naš uspjeh, jednako kao što je europski gubitak i naš gubitak, smatra Liu.

GADGETI Kinezi objavili novi povoljni mobitel Huawei P smart

Unatoč Huaweijevim naporima da opravda svoj biznis i dokaže da nije sigurnosna prijetnja, Europa je zbunjena i ne miruje. Protekli tjedan češke porezne vlasti, primjerice, isključile su Huawei iz javnog natječaja za uspostavu portala za porezne prijave nakon upozorenja agencije za kibernetičku sigurnost o mogućim rizicima, prenijela je Hina. Potom je Angela Merkel, njemačka kancelarka, izrazila zabrinutost za sigurnost te kazala da Njemačka treba dodatne garancije da Huawei neće podatke odnositi iz Njemačke.

I svakako ih želi imati prije nego što im se dozvoli da sudjeluju na natječaju za 5G mreže, predložila je da takvo što treba unijeti i u zakone. Talijanska vlada je pak zbunjena. Talijani su već potpisali ugovor da će za 5G mrežu koristiti opremu kineskog Huaweija, no talijanski mediji objavili su da bi ministarstvo obrane ili vanjskih poslova moglo iskoristiti pravo veta. Talijansko ministarstvo gospodarstva demantiralo je takav scenarij. U Poljskoj, gdje je djelatnik Huaweija zbog optužbi za špijunažu dobio otkaz, sada razmišljaju o zabrani Huaweijevih proizvoda, prenosi Euractiv.

Meng Wanzhou kriza Direktorica Huaweija puštena na uvjetnu slobodu

Na Huawei se puca sa svih strana. Amerikanci predvode taj američko-kineski rat koji se prelio i na Europu, no još nije sasvim jasno na čijoj je strani EU. Huawei pak neumorno razvija umjetnu inteligenciju. Jučer se pohvalio novim uspjehom i priopćio da je nakon dva stoljeća dovršio Schubertovu “Osmu simfoniju”. Za takav senzacionalni uspjeh, tvrdi, zaslužna je umjetna inteligencija koja inače pogoni smartfon Mate 20 Pro i kompozitor Lucas Cantor.

>>Pogledajte video: Huawei Mate20 Pro

 

Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas