Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Jamnici, Ledu, Zvijezdi i PIK-u Vrbovec kredit HBOR-a od 48,3 milijuna eura

Kredit je odobren još 21.12. za pripremu izvoza, objavljeno je jučer na burzi. Agencija Moody's, inače, nedavno je kompaniji snizila rejting
16. siječnja 2017. u 18:53 5 komentara 1075 prikaza
agrokor
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Četiri Agrokorove tvrtke – Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec – dobile su u prosincu 48,3 milijuna eura kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvitak u svrhu pripreme izvoza, objavljeno je u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi. U obavijesti o sklapanju ugovora o kreditu i preuzimanju jamstava navodi se kako su ugovori sklopljeni 21. prosinca.

Ukupan iznos glavnice kredita Jamnice je 15 milijuna eura, otplaćivat će ga u 24 jednake tromjesečne rate, od kojih prva dospijeva na naplatu 30. lipnja 2019. godine, a rok povrata je 30. lipnja 2025.

Ledo je sklopio ugovor o kreditu od 3,3 milijuna eura, Zvijezda ugovor o kreditu od 10 milijuna eura, a PIK Vrbovec u iznosu od 20 milijuna eura, a tim trima tvrtkama iz Agrokorova koncerna kredit je odobren na razdoblje od dvanaest mjeseci.

I prije javne objave o odobrenim kreditima, neki mediji su već pisali o toj odluci iz prosinca, te i kako se od nje izuzeo ministar financija Zdravko Marić, s obzirom na to da mu je bivši poslodavac bio upravo Agrokor.

U Nadzornom odboru HBOR-a, od deset članova sjedi šest ministara. Inače, upravo je zbog slabijih operativnih rezultata i visoke razina duga u devet lanjskih mjeseci nedavno snižen kreditni rejting Agrokora s B2 na B3 od agencije Moody’s.

“Snižavanje rejtinga odražava naše stajalište da je mala vjerojatnost da će Agrokor poboljšati pokazatelje zaduženosti koji su u skladu s ocjenom B2 u svjetlu pogoršanja operativnih rezultata u prvih devet mjeseci 2016.”, naveli su iz Moody’sa o rejtingu najvećega hrvatskog koncerna.

Podsjetimo, u prva tri tromjesečja 2016. Jamnica, Ledo i Zvijezda ukupno su ostvarili dobit od 657 milijuna kuna.

>> Strani nekretninski fond dovršit će Valentićev Črnomerec centar

>> Oporavlja se tržište: U listopadu izdano 28% više građevinskih dozvola nego lani

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Agrokor dobavljacima duguje nevjerojatnih 2,1 milijardi Eura. Gazda tone.

  • toljaga22:

    maric djeluje. impresivno.

  • kupatilo:

    Maricu treba i meni kredit.Stojeto Todoric bolji od drugih da dobije kredit po vrlo povoljnim uvjetima.Mozda zato stotije gazda.Misliosam dacese radit konacno postenije al vidim kud to opet ide.