Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK INVESTICIJA

Strani nekretninski fond dovršit će Valentićev Črnomerec centar

08.10.2014., Zagreb - Nikica Valentic, bivsi hrvatski premijer i vlasnik Niva inzenjeringa. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
09.01.2017.
u 13:00

Bude li sve po planu, od ljeta će fond uložiti 25-30 milijuna eura u kompleks vrijedan 200 mil. eura u kojem su stanovi, poslovni prostor, hostel...

Predstečajna nagodba za tvrtku Črnomerec centar, jednu od tvrtki Niva inženjeringa bivšeg premijera Nikice Valentića, uskoro bi mogla biti završena, suglasnost za plan restrukturiranja ima od dvije trećine vjerovnika, a dobio je i pismo namjere jednoga stranog nekretninskog fonda koji bi sudjelovao u sufinanciranju nastavka gradnje objekta.

Ako sve bude prema planu, već bi se krajem ljeta mogle napraviti pripreme za drugu fazu projekta čija je vrijednost oko 60 milijuna eura.

Ukupan projekt, koji se sastoji od četiri cjeline, vrijedan je 200 milijuna eura. U prvu cjelinu uloženo je 40 milijuna eura, a danas su tamo stanovi, hostel, zubarska ordinacija, fitness centar…

Planirano je da cijeli kompleks bude gotov za 10 godina. Još ljetos postignut je načelni dogovor da u tvrtku uđe Agrokor i tako zamijeni svoja potraživanja za udjel, no od te se ideje odustalo i sada je posljednja opcija nekretninski fond.

Valentić kaže da je rješenje s fondom najprihvatljivije jer, za razliku od banaka, takvi fondovi imaju oko jedan postotni bod nižu kamatu, lakše su procedure vezane uz suradnju, ali i brži postupak moguće ovrhe.

Fond bi prema planu u projektno društvo koje će se osnovati za iduću fazu gradnje uložiti oko 25 do 30 milijuna eura.

Taj fond jedan je od desetak u okruženju, od Italije do Austrije, koji su osnovani u posljednjih pola godine, a to, kaže Valentić, ukazuje na oporavak nekretninskog tržišta koji bi se mogao prenijeti i na našu zemlju. Velika je prednost što padaju kamate u bankama za građevinare.

– Mi smo u 20 godina platili oko 20 milijuna eura kamata bankama. Isto toliko platili smo i državi kroz poreze i doprinose. Bankarska kamata kretala se oko osam do deset posto, a sada je pala na oko pet posto. Više ne planiram ovisiti o zaduživanju u bankama, nego se pokrivati iz vlastitih sredstava.

Također više ne bih išao u velike projekte. Moja je greška bila i što sam u vrijeme krize gradio skupe stanove. A tržište nekretnina nije poput nafte likvidno. Likvidno postaje tek kad se proda – kaže Valentić.

Cijena stanova u Črnomerec centru je oko 1800 eura za četvorni metar, što je manje od realne cijene gradnje, zbog čega su i nastali problemi. Trenutačno mu je otvoreno oko 30 novih projekata za gradnju, ali manjih.

Valentić ističe da ga u ovom poslu, u kojem je od 1975. godine, prije svega vodi strast. Osamdesetih godina bio je direktor dviju stambenih zadruga, a prije dvadeset godina osnovao je privatnu tvrtku koja je u tom razdoblju investirala oko milijardu kuna u stambeno-poslovne projekte u Zagrebu, Zaprešiću, Jastrebarskom.. pa do Slavonije i Dalmacije, pri čemu nikada nije radio za državu.

Nije htio, kaže,  da se govori o mogućem sukobu interesa. Iako se nagađalo kako je lani mjesto savjetnice predsjednice RH prihvatio zbog problema s tvrtkom, to je u nekoliko navrata negirao.

Zbog opreznosti da se privatni biznis ne bi vezao za njegov politički utjecaj, nije htio iskoristiti ni pogodnosti koje je nudio prvotni Zakon o predstečajnoj nagodbi, a po tom modelu mnoge druge građevinske tvrtke uspjele su se povoljno izvući iz problema.

Njegov Črnomerec centar ušao je u predstečajnu nagodbu zato što se nije mogao naplatiti od tvrtki koje su već bile u predstečajnoj, pa je i sam imao problema s plaćanjem, iako ne i prema državi i radnicima, zbog čega mu je tvrtku jedan vjerovnik blokirao i zato su morali otvoriti postupak predstečajne nagodbe, ali po puno strožim pravilima nego što je nudilo prethodno zakonsko rješenje.

>> Oporavlja se tržište: U listopadu izdano 28% više građevinskih dozvola nego lani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije