Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrokor

Trgovina i u operativnom minusu, Konzum u blagom plusu

Agrokor
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
10.01.2018.
u 19:17

Maloprodaja i veleprodaja, koji uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imali su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 milijuna kuna

Agrokor je u prvih 11 mjeseci 2017. poslovao solidno, izvijestila je izvanredna uprava Agrokora u najnovijem poslovnom izvještaju koji obuhvaća 17 najvećih tvrtki unutar koncerna. Te su tvrtke ostvarile oko 23,5 milijarde kuna prihoda. Dok su tvrtke iz poslovne grupe prehrana i poljoprivreda imale operativnu dobit od 1,3 milijardi kuna, maloprodaja i veleprodaja ponovno je u minusu od 149 milijuna kuna.

Konzum kao najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj ostvario je bolje rezultate u odnosu na očekivanja po svim pozicijama poslovanja, prihod, marža, broj kupaca, trošak i EBITDA, što je sve rezultat intenzivnog rada u prethodnim mjesecima – tvrdi izvanredna uprava, a podaci govore da tvrtka imala oko osam milijardi kuna prihoda na temelju kojih je ostvario tek 113 milijuna kuna operativne dobiti. Konzum BIH je u minusu. Za usporedbu Konzum je u 2016. ostvario 10,1 milijardu kuna prihoda u dvanaest mjeseci poslovanja, pokazuje revidirano nekonsolidirano izvješće.

– Opskrba robom za dio grupacije još uvijek predstavlja izazov i u narednom razdoblju glavnina fokusa bit će na stabilizaciji asortimana kako bi vratili povjerenje kupaca, koje je poljuljano početkom 2017. – ističe izvanredna uprava u izvješću. Najbolje je poslovala grupa Prehrana u kojoj su Jamnica, Ledo i Zvijezda, ali i tvrtke iz regije koja je donijela operativnu dobit od milijardu kuna pri čemu je Jamnica i Ledo donijeli gotovo 500 milijuna kuna operativnog plusa. Od uvođenja izvanredne uprave troškovi Agrokora dosegnuli su 418,8 milijuna kuna, a za savjetnike se utrošilo više od polovine tog iznosa – 213,8 milijuna kuna. Krajem studenoga u Agrokoru d.d. bile su zaposlene ukupno 94 osobe, što je četiri više nego krajem listopada. Nagrada izvanrednog povjerenika od travnja do studenog Agrokor je stajala 922 tisuće kuna.

Agrokor
1/14

 

Komentara 6

Avatar Celzijus
Celzijus
19:37 10.01.2018.

Ljudi moji, jel to moguće?? Danas ni jedan tekst o đokoviću, vučkiću..... Mora da je zavladala gripa među "novinarima" podrijetlom iz pašaluka.

TO
tolitol
16:54 10.01.2018.

"Dobit prije kamata, poreza i amortizacije bila je negativna, 149 milijuna kuna." Kao nekada u komunizmu i danas se plasiraju obmanjujuće obavijesti o poslovanju. Za one kojima treba prijevod, "negativna dobit" na hrvatskom znači gubitak. I to je "poslovanje u uzlaznom trendu"? Svaka čast.

DU
Deleted user
17:13 10.01.2018.

Ne znam po čemu su to zaključili kada su sve cijene digli duplo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije