Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje u siječnju

Cijela maloprodaja Agrokora niže gubitke, Konzumu prihodi opet pali

Konzum
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
13.03.2018.
u 08:05

Vjerovnik Agrokora ruska VTB banka preuzela najveću maloprodaju u Rusiji

Mjesečno izvješće nove izvanredne uprave Agrokora o poslovanju 17 najvećih tvrtki sustava u siječnju pokazalo je da Konzum i dalje gubi prihode, ali manje nego je planirano, a jednako loše posluje i veći dio maloprodaje.

Konzum, Konzum BiH, Velpro i Tisak akumulirali su tijekom siječnja 896 milijuna kuna prihoda, ali i 21 milijun kuna minusa. Uračuna li se i činjenica da tvrtke u međuvremenu zbog lex Agrokora nisu platile ni kune kredita ni kamata jasno je da je poslovanje neodrživo.

Tradicionalno loš mjesec

Ipak siječanj je tradicionalno loš za trgovinu jer je riječ o mjesecu koji slijedi nakon potrošački najjačeg mjeseca u godini. Konzum je u odnosu na siječanj 2017. izgubio dodatnih gotovo pet posto prihoda, ali u Agrokoru pojašnjavaju da je riječ o padu manjem od plana. I Ledo je u minusu, ali je to očekivano od tvrtke koja se bavi proizvodnjom sladoleda.

Jamnica i PIK Vrbovec rade dobro i ostvaruju maržu oko 10 posto, što znači da je svaka deseta kuna prihoda čista zarada. Marža bi bila znatno niža da se moraju plaćati obveze, ali te tvrtke za sada ne gube tržište. Ukupno je Agrokorovih 17 najveći tvrtki imalo 1,45 milijardi kuna prihoda u siječnju i svega 10 milijuna kuna operativne marže. U prvom izvještaju nove izvanredne uprave stoji i podatak o troškovima savjetnika koji su se popeli na 268 milijuna kuna. Pritom se za tim za restrukturiranje samo u siječnju izdvojilo 12,6 milijuna kuna pa su sada ukupno plaćeni 129 milijuna kuna. Od idućeg mjeseca izvještavat će se o točnom iznosu troškova savjetnika po pojedinačnim tvrtkama pa će prikaz biti transparentniji. I dok se još iščekuju konsolidirani izvještaji na temelju kojih bi mogli ocijeniti godinu za nama u Agrokoru, vjerovnici se dogovaraju o postavkama nagodbe i međusobnim odnosima. U igri je više od 57 milijardi kuna tražbina, od kojih je 26 milijardi kuna bilo osporeno. Adris Grupa osporila je oko 10 milijardi kuna, od čega 2,4 milijarde kuna Zagrebačke banke, ali je prije nekoliko dana povukla osporavanja od 1,7 milijardi kuna. Od 239 milijuna kuna koliko je Adris Grupa osporila Erste banci povukla je zahtjev za osporavanjem 85 milijuna kuna.

Povratak Sberbanka

Jedan od najvećih vjerovnika Agrokora koji potražuje više od 300 milijuna eura, VTB banka, izazvala je opće iznenađenje poslovne zajednice u Rusiji kupivši 29,1 posto Magnita najvećeg maloprodajnog lanca na ruskom tržištu. Da bi postali najveći pojedinačni dioničar lanca koji u Rusiji ima više od 16 tisuća trgovina platili su 2,5 milijarde dolara. Prije godinu dana kada se dogovarao stand-still aranžman u Agrokoru kojeg su trebale predvoditi ruske banke VTB i Sberbank, spekuliralo se da se vlasniku Magnita poduzetniku Sergeju Galickom otvara prilika za ulazak u vlasničku strukturu Konzuma. Opravdano je pitati se ima li VTB interes i za Konzum ili Mercator, a i hoće li je u tom interesu podržavati starija sestra Sberbank. Banka koja drži 1,1 milijardu eura Agrokorova duga trebala bi se uskoro vratiti za stol i povući tužbe koje je pokrenula u regiji, a ako se to dogodi s VTB-om ima više od 25 posto glasova u potencijalnoj nagodbi za koju je potrebno prikupiti 66 posto.

Komentara 4

DU
Deleted user
09:21 13.03.2018.

Trgovina nize gubitke? Cudno. Da li znate da je trgovacka marza na proizvode 40 i vise %?. Da znate da dobavljaci moraju platiti policu da bi izlozili prozvode?

ZG
zgblabla
09:23 13.03.2018.

puno je tamo kojekakvih rukovodioca pa sluzbeni pasati skode kartice mobiteli a u upravnoj zgradi Konzuma ajoj

BL
bljak007
10:09 13.03.2018.

Agrokor je Titanik. Samo sad odabrani se obogačuju na račun Titanika, dok nekome ne smrkne, drugome ne osvane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije