Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagodba u Agrokoru

Pregovori su teški, domaći dobavljači strahuju od velikih otpisa potraživanja

08.03.2018.
u 10:06

Sberbank će, ako se vrati, imati više od 22 posto glasova, dobavljači u dvije skupine 12 posto, a ostale glasove banke i fondovi

Počeo je prvi krug pregovora vjerovnika Agrokora radi dogovora o modelu nagodbe. Na sastancima u hotelu Iadera u Petrčanima prisutni su predstavnici svih skupina vjerovnika, odnosno svi članovi privremenog vjerovničkog vijeća, pa i ruski Sberbank. Vjerovnici prvi put međusobno direktno razgovaraju o svojim pozicijama i uvjetima za nagodbu, što je i smisao sastanka.

Svaki tjedan organizirat će se ovakvi sastanci jer se ne očekuje da će nakon prvog kruga koji će završiti danas doći do ikakvih sporazuma. Vjerovnici su poveli svoje timove, a izvanredna uprava savjetnike koji su pripremali nacrt nagodbe pa je u Petrčanima tridesetak ljudi. Može se čuti da su razgovori teški i da domaći dobavljači nisu zadovoljni početnim pozicijama. Novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško bio je jasan kada je rekao da nakon posljednje tranše u ožujku nema više plaćanja starih dugova: ni graničnog duga ni tražbina nastalih prije 10. travnja 2017. godine. Dobavljači su od bivšeg povjerenika Ante Ramljaka dobili obećanje da će im platiti cijeli granični dug i 80 posto starog duga, a sada se boje da bi mogli izgubiti puno više.

Ipak, dobavljačima je u prosjeku plaćeno 58 posto duga. U to se ne uključuju dobavljači čija su potraživanja vezana za financijske mjenice koji potražuju oko 2,5 milijardi kuna. Njima nije plaćena ni kuna duga, kao ni bankama. Kako je u većini slučajeva riječ o tvrtkama koje imaju dvije vrste potraživanja – ona za robu, koja su plaćena, i ona vezana za mjenice, koja nisu – možemo zaključiti da su dobavljači relativno homogena skupina s iznimkama tvrtki koje su izložene isključivo kroz mjenice. Njima prijete otpisi i veći od 70 posto, koje će teško moći preživjeti. Situacija u Agrokoru stubokom će se promijeniti ako se Sberbank vrati u nagodbu jer u nju donosi 8,5 milijardi kuna tražbina i mijenja strukturu vjerovnika.

Zasad je izvjesno da vjerovnici neće moći glasovati s tražbinama koje su naplatili, što znači da bi dobavljači imali pravo glasovati s tražbinama od 2,3 milijarde kuna jer granični dug nije prijavljen kao tražbina. Uz tražbine vezane za mjenice to je oko pet milijardi kuna potraživanja. Uz pretpostavku povratka Sberbanke i umanjenja tražbina koje su plaćene, masa priznatih tražbina bila bi oko 38 milijarde kuna. Sberbank tada ima više od 22 posto glasova, dobavljači koji nemaju mjenice imaju samo šest posto, a još šest posto imaju tvrtke koje su vezane za mjenice. Ostatak imaju financijske institucije, od fondova do domaćih i stranih banaka. Financijski vjerovnici moraju na svoju stranu dobiti Ruse ili dobavljače jer za nagodbu treba 66 posto glasova

Komentara 1

DU
Deleted user
10:33 08.03.2018.

Kakva je sposobnost menađera koji imaju zaleđe u vladi i kojem daju ovlasti da ne plaća dugovanja? Otpisem potraživanja velikog će upropastiti mnogo malih dobavljača. Tko i za koga se vodi briga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije