Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ruspress: Agrokor je najveći Sberbankov 'međunarodni fijasko'

Ruspress posebno ističe nepovoljan aspekt ishoda ročišta na sudu u Londonu od 21. veljače ove godine
12. ožujka 2018. u 17:05 1 komentara 926 prikaza
Agrokor
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ruska agencija Ruspress na svom portalu u ponedjeljak tvrdi kako je Agrokorov dug Sberbanku rezultat "tvrdoglavosti i kratkovidnosti" čelnika te kreditne institucije Hermana Grefa, te kako je Agrokor najveći Sberbankov "međunarodni fijasko".

Agrokor Odlučuje trgovački sud Agrokor: Na rješenje o tražbinama sto žalbi

U autorskom članku te agencije se ocjenjuje da se "iza privlačne Agrokorove fasade očito krila grandiozna opsjena, jer su Agrokorova poslovna izvješća lažirana", a "kada se kompanija našla pred ponorom bankrota, država ju je praktički nacionalizirala i odbila kreditorima jamčiti puni povrat duga". Tako je, kako se ocjenjuje, Agrokor postao "najveći Sberbankov fijasko na međunarodnom tržištu".

Ruspress posebno ističe nepovoljan aspekt ishoda ročišta na sudu u Londonu od 21. veljače ove godine, održanog radi rasprave o zahtjevu Sberbanka da se stavi izvan snage prekid postupka koji je odredio sudac Mathews u odluci o priznanju postupka izvanredne uprave u Engleskoj i Walesu u odnosu na Agrokor.

I nova izvanredna uprava Agrokora se u danas objavljenom mjesečnom izvješću osvrće na ročište koje je u Engleskoj i Walesu održano 21. veljače, navodeći da je sudac na ročištu odgodio odlučivanje o zahtjevu do rješavanja žalbenog postupka o odluci o priznanju postupka izvanredne uprave

"Ova odluka se temeljila  na obvezi koju su preuzele obje stranke u postupku priznanja, a to je da niti jedna stranka neće poduzimati daljnje korake u arbitražama koje je pokrenula Sberbank of Russia protiv Agrokora d.d. i određenih njegovih povezanih društava do konačnosti odluke u postupku priznanja, a za što je sudac zaključio da uključuje i rješavanje o žalbama", navodi izvanredna uprava Agrokora. 

Dodaje i kako je Sberbank obavijestila izvanrednu upravu da namjerava zatražiti pravo na žalbu od Žalbenog suda te zatražiti da se o tome raspravlja zajedno s njezinim zahtjevom o dopuštenju žalbe na odluku o priznanju kao i da se postupak po tim zahtjevima ubrza. Izvanredan uprava je tijekom ovog razdoblja podnijela i prigovor na zahtjev za dopuštenje žalbe protiv odluke o priznanju postupka, navodi se u izvješću izvanredne uprave za razdoblje od 11. veljače do 10. ožujka. 

Nagodba u Agrokoru Pregovori su teški, domaći dobavljači strahuju od velikih otpisa potraživanja

Ruspress: Sberbanku presudila jedna riječ

Ruspress u svom članku zamjećuje  da je Sberbanku presudila jedna formulacija, štoviše jedna riječ iz pravorijeka londonskog suda iz veljače, ove godine, koji glasi: "Do konačne odluke o izdavanju nadležnosti, Sberbank se obvezuje da neće podnijeti nove zahtjeve za povrat Agrokorovih dugova niti poduzimati ikakve radnje u arbitražnom postupku".

Riječ "konačne" postala je problem ruske banke i tu je bivši izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak sa svojim timom nadigrao Grefa i njegove pravnike, kaže se u članku.

Dodaje se da je Agrokor "zainteresiran za odgađanje parnica" te da vrijeme radi protiv Sberbanka.

Naime, kako se objašnjava, plan restrukturiranja Agrokora treba biti gotov najkasnije 10. travnja i mora ga odobriti Vjerovničko vijeće. Pritom vjerovnici čije je tražbine izvanredna uprava osporila, a Sberbank je jedan od njih, mogu glasovati za ili protiv plana samo u slučaju ako njihove tražbine prizna sud prije početka glasovanja. 

Oni koji zakasne, među kojima će gotovo sigurno biti Sberbank, moći će stoga računati samo na kakvu-takvu kompenzaciju čiji iznos bi mogli odrediti drugi kreditori, zaključuje se u članku Ruspressa.

Informativna agencija Ruspress osnovana je 2007. godine. Utemeljitelji su njezini novinari i urednici, a kako se navodi u impressumu specijalizirana je za novinarske istrage, ekonomiju, financije, vijesti, politiku i informatizaciju.

Pogledajte i galeriju: Na konferenciji predstavljen novi povjerenik Agrokora Fabris Peruško

Agrokor
1 / 6
Vlada, povjerenik
Agrokor EK o krizi: 'Rizik od Agrokora do sada je ograničen, ali i dalje postoji' Martina Dalić AGROKOR Izvanredna uprava sa vjerovnicima u Zadru, Dalić: 'U idućim danima očekujemo rezultate' Potezi nove izvanredne uprave Agrokora Peruško vraća u igru Sberbank

 

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • Konstantinos:

    Sada se vidi koliko je dragocjeno naše članstvo u EU jer da nismo članica tko zna kako bi nas i gdje Rusi “cerupali” ovako sve ide po zakonu gdje se čuvaju prava manje stranke tj. Hrvatske. Rusi su najvjerojatnije prali ... prikaži još! novac pumpajućim ga u Agrokor bez solidnih provjera bilance. I na kraju ispada da je Ramnjak i tim pravnika bio dobro potkovan kada su nadigrali Ruse. Svaka čast.