Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAMLJAKOV IZVJEŠTAJ

Zvijezda počela izvoziti u Italiju, u pripremi otvaranje i drugih tržišta

Zvijezda
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
11.12.2017.
u 19:00

EBITDA operativna dobit na kraju listopada dosegnula je 49 milijuna kuna ili samo četiri milijuna kuna više nego krajem rujna

Čime je rezultirao osmomjesečni rad izvanredne uprave Agrokora pokazat će današnja objava mjesečnog izvješća za studeni, s kojim će se podastrijeti i osnovni pokazatelji poslovanja ključnih operativnih kompanija koncerna za prvih 10 mjeseci ove godine. Jedna od njih, Zvijezda, već je u petak na burzi objavila okvirni prikaz tekućeg poslovanja, u kojemu se kao listopadski iskorak ističe započeti izvoz u Italiju kao novo tržište, uz napomenu da je u pripremi otvaranje još nekih novih izvoznih tržišta.
 Operativna joj je dobit u listopadu bila nešto slabija nego mjesec prije (manje prodane količine, niža prodajna cijena, veći marketinški troškovi) pa je EBITDA operativna dobit na kraju listopada dosegnula 49 milijuna kuna ili samo četiri milijuna kuna više nego na kraju rujna.

Istodobno, u najvećoj mjeri zbog 86 milijuna vrijednosnih usklađenja, Zvijezda je zaključno s listopadom iskazala gubitak od nepunih 58 milijuna. 
Kao i za većinu kompanija koncerna, za konačan rezultat 2017. iznimno je važan upravo posljednji mjesec u godini, odnosno tzv. božićna sezona. 
Dok je to glavna preokupacija uprava operativnih kompanija, u postupku izvanredne uprave Agrokora trenutne su aktivnosti ušle u manje vidljivu fazu, ali budući da su one vezane uz plan nagodbe napetosti definitivno ne manjka. Ostaje vidjeti kako će završiti preispitivanje žalbi podnesenih Trgovačkom sudu vezano uz tražbine koje je izvanredna uprava priznala odnosno osporila.

O broju žalbi i njihovoj težini zasad nema podataka, ali neslužbeno se čuje da se i mimo slučaja Sberbanka (s više od milijardu eura tražbine koja mu je inicijalno osporila izvanredna uprava) radi o veliki iznosima.

Pojedine skupine vjerovnika drugima osporavaju, primjerice, neke zaloge, a među pokušajima osporavanja navodno je i pokušaj VTB-a usmjeren na osporavanje nekih Adrisovih tražbina. Usporedno sa žalbama vezanih uz tražbine vjerovnika polako se gomilaju i tužbe manjinskih dioničara zbog jamstava operativnih kompanija, koje se sad već navodno mjere desecima.  

Pogledajte i galeriju: Skidanje Agrokorovog logotipa sa Ciboninog tornja

Zvijezda
1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije