Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birokracija

Agencija za poljoprivredno zemljište i dalje ne radi

zetva
Željko Pušec/ Večernji list
06.07.2010.
u 08:00

I dalje su najglasnija samo politička prepucavanja seljaka iz HSS-ova i HDZ-ova tabora treba li agencija ili ne. U svakom slučaju, neki su joj već doskočili tako što zemlju "daruju", odnosno prodaju "na crno" - za gotovinu.

I šest mjeseci od odgode, Agencija za poljoprivredno zemljište još uvijek je, čini se, mrtvo slovo na papiru. Podsjetimo, Agencija čije su osnivanje zagovarali sadašnji potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić i haesesovci, po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu s radom je trebala početi u siječnju ove godine, no i početkom srpnja – za kada je prolongiran novi rok – i dalje su najglasnija samo politička prepucavanja seljačkih vođa iz HSS-ova i HDZ-ova tabora.

Seljaci pojma nemaju

Ovi zadnji Agenciju namjeravaju srušiti i na Ustavnom sudu. A u Agenciji se, umjesto da razmatraju prve ponude kupnje ili prodaje, još uvijek bave natječajima oko popunjavanja potrebnog kadra – na čelu s v.d. ravnateljem!

– Agencija radi! Općinama i gradovima te javnobilježničkim uredima već smo poslali naputke kako će provoditi Zakon – tvrdi državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković. Činjenica je, međutim, da se ni u proteklih šest mjeseci nitko nije pozabavio nedorečenostima zakona prema kojemu se Agencija bavi tek prodajom i zakupom. Što kad je riječ o darovanom ili zemljištu danom na doživotno uživanje, pitaju u javnobilježničkim krugovima, dok u seljačkim krugovima ne vjeruju da Agencija uopće radi.

– U proteklih se šest mjeseci nije prstom maknulo kako bi Agencija počela rad, samo zato što nitko u ovoj državi ne želi ustanovu koja bi mogla spriječiti da krupni kapital u vrijeme krize jeftino kupuje poljoprivredno zemljište. Seljaci nemaju novca – tvrdi čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić, koji smatra kako su protiv agencije samo špekulanti koji bi zemlju prodavali strancima.

- Tako se dogodilo u Rumunjskoj. Više od 40 posto zemlje prodano je - kaže - strancima jer tamo nitko nije štitio poljoprivredno zemljište u privatnom ili državnom vlasništvu, kako to, primjerice, rade Šveđani ili Austrijanci. Grivičić smatra kako je okrupnjavanje zemljišta, bilo ono privatno ili državno, koje je moguće samo posredovanjem Agencije, koja odlučuje o najboljem ponuđaču, a ima i pravo prvokupa, jedini način zaštite da zemlja koja je od nacionalnog interesa ostane u rukama poljoprivrednika.

Privatno je privatno

No, Antun Laslo, čija Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje Agenciju ruši i na Ustavnom sudu, smatra kako nitko nema pravo odlučivati o privatnom vlasništvu seljaka osim njih samih, a i Grivičićevu komoru u kojoj je članstvo obvezno drži neustavnom.

– Grivičić i dečki iz HSS-a rade isključivo u svoju korist. Ta politička institucija koju je nametnuo HSS, seljacima će uzeti 21 milijun kuna godišnje iako su neki već članovi Hrvatske obrtničke komore, kojoj plaćaju članstvo – tvrdi Laslo.

Mato Brlošić iz Brazde kaže da je zamisao o Agenciji dobra jer seljaci zemlju moraju okrupniti. No, kad je riječ o privatnom vlasništvu, trebali bi imati izbora hoće li je sami prodati ili kupiti ili će tražiti pomoć državne agencije. U nekim slavonskim selima Agenciji za poljoprivredno zemljište već su doskočili tako da si seljaci međusobno daruju zemljište, odnosno prodaju "na crno" - za gotovinu na ruke.

Komentara 11

AD
Adrianko
08:48 06.07.2010.

A koja agencija uopće išta radi ?

DO
doktorica
09:12 06.07.2010.

glavna je \"šminka\"-makar imali i srednju poljoprivrednu sa prosjekom -2.

OB
-obrisani-
15:51 06.07.2010.

Agencija za poljo-zemljište ne radi,jer je bez novca Zato predlažem vladi : da svaki seljak mjesećno dobrovoljuno mora odvojiti od svoje zarade po 5000 kuna ,kako bi agencija mogla normalno poćeti poslovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije