Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Adris kupuje svoje dionice, dobit i prihodi lani rasli dvoznamenkasto

Preliminarni izračuni iz tromjesečnih izvještaja pokazuju da će neto dobit biti oko 420 milijuna kuna, a lanjski prihodi oko šest milijardi kuna
19. veljače 2019. u 10:54 1 komentara 513 prikaza
Ante Vlahović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Uprava Adris Grupe dioničarima je dala vrlo unosnu ponudu za otkup dionica. Kako bi dio tvrtke otkupili ponudili su 530,00 kuna za redovnu dionicu te maksimalno 465 kuna za dionicu iz emisije povlaštene serije. Ponuđena cijena je nešto više od devet posto veća cijena od prosječne ostvarene cijene na Zagrebačkoj burzi.

Ante Vlahović 5,96 milijardi kuna prihoda Adris grupa očekuje rast troškova i neizvjesnu turističku godinu

Dionicama Adrisa na burzi se jučer trgovalo po cijeni od 494 kuna za redovnu dionicu te 436 kune za povlaštene dionice. S obzirom na dobre rezultate poslovanja, zabilježene i u prošloj godini, dioničari imaju pred sobom tešku odluku, uzeti novac odmah ili nastaviti zarađivati kroz dividendu. Rezultati poslovanja za 2018. godinu bit će objavljeni krajem prvog tromjesečja, ali iz kvartalnih izvještaja vidljivo je da će Adris Grupa ponovno zabilježiti rast dobiti. Neto dobit trebala bi se kretati oko 420 milijuna kuna, što bi bio 13 posto bolji rezultat no godinu ranije.

Po prvim procjenama može se vidjeti i da su rasli prihodi i to na gotovo šest milijardi kuna u godini. Sukladno kvartalnim izvještajima, trendovima te privremenom izvješću za četvrto tromjesečje 2018. godine, Adrisovi su poslovi, ako se izračunima pridoda HUP d.d., imali konsolidirani rast neto dobiti od 50 posto. Procjene govore da bi Adris Grupa nakon akvizicije hotelijerske kuće koja pokriva zagrebačko i dubrovačko područje, u sektoru turizma mogla godišnje ostvarivati oko 300 milijuna kuna zarade, uvećanih za istu zaradu od osiguravateljskog biznisa pa je riječ o kompaniji s potencijalom zarade 600 milijuna kuna godišnje za svoje dioničare. I ove će godine Adrisove tvrtke, Maistra, Croatia Osiguranje i Cromaris ostvariti dvoznamenkasti rast poslovanja. Nije stoga neočekivano da vodeći dioničari žele pojačati svoje vlasničke pozicije novim programom otkupa dionica.

agrokor Slovenski mediji Preuzimanje Agrokora: Adris Grupa i obitelj Lukšić osnivaju konzorcij?

Ograničili su otkup na maksimalno milijun redovnih dionica, koje čine 10,4 posto izdanih dionica te najviše 200 tisuća povlaštenih dionica koje čine manje od tri posto izdanja. Adris je u prošloj poslovnoj godini rezervirao potraživanja prema Agrokoru ‘u skladu s razinom očekivanih rizika’. Podsjetimo, sukladno nagodbi vjerovnika, koju rovinjska kompanija nije podržala, naplatili su tek 15 posto pozajmice teške milijardu kuna, ali u kompaniji uvjeravaju da rezervacije nisu utjecale na profitabilnost ni likvidnost grupe. Tako najavljuju novi petogodišnji investicijski ciklus tijekom kojeg će uložiti tri milijarde kuna. Kao i uvijek najavljuju mogućnost novih preuzimanja, a dioničarima ‘debelu’ dividendu.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • sani1:

    Bogami, za trgovce smrću mogli je i bolje.