Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Addiko mora uplatiti u proračun 100.000 kn zbog neugovaranja kamatne marže

Prije ulaska u euro zonu, RH mora se obračunati dokraja s nezakonitim poslovanjem banaka
31. listopada 2017. u 09:44 0 komentara 519 prikaza
Addiko
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Iz Udruge Franak priopćili su da su u posjedu prve pravomoćne presude u jednome prekršajnom postupku protiv banke, na temelju koje Addiko/Hypo banka mora uplatiti 100.000 kn u državni proračun, a odgovorna osoba Tea Martinčić mora uplatiti 20.000 kn.

Prva pravomoćna presuda Addiku kazna jer nije ugovorio fiksnu maržu

To su pravomoćne prekršajne kazne na temelju članka 26. stavka 28. Zakona o potrošačkom kreditiranju, jer Addiko banka nije sa tužiteljem oštećenikom najkasnije do 1. travnja 2014. ugovorila fiksni dio kamatne stope (maržu) i promjenjivi parametar, nego je te elemente kamatne stope Addiko/Hypo banka odredila samovoljno, bez dogovora i bez ugovora sa svojim klijentom, kažu iz Udruge Franak.

"Znamo za više takvih prvostupanjskih presuda protiv te ali i protiv drugih banaka, pa očekujemo da će Addiko banka i druge banke napuniti državni proračun s nekoliko milijuna kuna prekršajnih kazni zbog nezakonita poslovanja i oštećivanja potrošača.

Visoki prekršajni sud tek se sada probudio, i tek je polovicom ove godine donio prvu pravomoćnu presudu kojom se jedna banka kažnjava. Nažalost, potencijal od 9 milijardi kuna u državnome proračunu neće biti ostvaren iz više razloga, a jedan od razloga je i činjenica da je svega cca. 700 potrošača od mogućih 100.000 uputilo prekršajne tužbe na prekršajne sudove", stoji u priopćenju.

Udruga Franak radila je konstantno na pomoći potrošačima u pisanju optužnih prijedloga, u pisanju podnesaka i potrebnih žalbi, i sada konačno imamo sudski dokaz da smo bili u pravu kada smo pozivali oštećene dužnike u EURO, KUNSKIM i CHF kreditima da podignu prekršajne tužbe. Očekujemo da će banke biti kažnjene u svim takvim postupcima.

Zadovoljni Udruga Franak pozdravlja preporuke HNB-a za smanjenje kamatnog rizika

Sve se to događalo, kažu iz Udruge Franak, zbog toga što vlast nije potrebnim zakonima spriječila nastavak nezakonitih radnji banaka nakon pravomoćne kolektivne sudske presude, a HNB nije kao regulator učinio također ništa da bi zaustavio banke u nezakonitu pelješenju hrvatskih potrošača. Njihovo nečinjenje za svaku je osudu, a sankcija nema, jer vlast nažalost nikada ne odgovara za svoju neodgovornost.

Stoga pozivaju Vladu RH, zastupnike i zastupnice u Hrvatskome saboru da potrebnim zakonima konačno zaustave nezakonito poslovanje hrvatskih banaka. U svom priopćenju iznijeli su nekoliko zahtjeva za Vladu.

1. Donijeti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju stranke SNAGA, koji je u saborsku proceduru uputio zastupnik Goran Aleksić uz 78 potpisa podrške zastupnika (koji, koliko vidimo baš ništa ne znače), kojim se propisuje metodologija za utvrđivanje fiksnih kamatnih marži u postojećim kreditima

2. Pripremiti novi zakon, kojim bi se omogućilo vansudsko vraćanje preplaćenih i pripadajućih zateznih kamata EURO, KUNSKIM i CHF dužnicima na temelju kolektivne sudske presude.

3. Prije nego se donesu ta dva zakona, Udruga Franak protivi se bilo kakvim planovima za ulazak u euro zonu. U euro zonu moramo ući s bankama koje imaju čiste ruke!

Pozivaju sve potrošače oštećene nezakonitim povećanjima kamatnih stopa i nezakonitim vanugovornim definiranjem marži u njihovim kreditima, da se jave na pravni mail Udruge Franak, bilo radi prekršajnih tužbi, bilo radi privatnih tužbi za ostvarivanje povrata preplaćenih i pripadajućih zateznih kamata i to na mail: pravo.udrugafranak@gmail.com.

švicarski franak Odluka suda EU Udruga Franak: Najnovija presuda otvara širom vrata za ništetnost svih ugovora u 'švicarcima' 09.03.2016., Split - Poslovnica Sberbank  banke. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK Sud u Sarajevu odbacio dva zahtjeva Sberbank za preuzmanje imovine Agrokora u BiH ODGOVORILI HUB-U Udruga Franak: Banke su morale upozoriti na rizike tečaja 'švicarca'
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.