Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Branko Škovrlj

Tko je prvi hrvatski kupac Nevere: Cijenjeni neurokirurg živi i radi u New Jerseyju

Branko Škovrlj i Mate Rimac
Foto: Facebook/Mate Rimac
1/4
20.02.2024.
u 13:23

Dobitnik je više nagrada, uključujući posebno priznanje publikacije o neurokirurgiji 2014. i AO Foundation North America Fellow Research Award 2014. u neurokirurgiji.

Prvi hrvatski kupac hrvatskog električnog hiperautomobila Rimac Nevera je dr. Branko Škovrlj, cijenjeni neurokirurg koji živi i radi u New Jerseyju u Sjedinjenim Državama. Kako stoji u službenim biografijama koje su dostupne online, dr. Branko Škovrlj stručnjak je za kralježnicu i poznat je po velikom doprinosu na području kirurgije kralježnice u cijelom svijetu. Dr. Škovrlj je autor više od 60 recenziranih radova koji su objavljeni u najprestižnijim časopisima za kirurgiju kralježnice, uključujući The Spine Journal, Spine i Journal of Neurosurgery Spine.

Dobitnik je više nagrada, uključujući posebno priznanje publikacije o neurokirurgiji 2014. i AO Foundation North America Fellow Research Award 2014. u neurokirurgiji. Osim toga, dr. Škovrlj je poznati javni govornik koji predstavlja svoja istraživanja na brojnim sastancima medicinskog društva u zemlji i inozemstvu. Predstavio je više od 170 istraživačkih radova na najprestižnijim okupljanjima društava za kralježnicu, uključujući Društvo za istraživanje skolioze (SRS) i Sjevernoameričko društvo za kralježnicu (NASS). Diplomirao je na Državnom sveučilištu New York Upstate Medical University, zatim je završio specijalizaciju iz neurokirurgije u bolnici Mount Sinai u New Yorku, te je nakon toga uz stipendiju s uspjehom dovršio dvogodišnji program iz ortopedske kirurgije kralježnice s naglaskom na minimalno invazivnu kirurgiju. Njegovo područje stručnosti obuhvaća kirurgiju deformiteta, složenu rekonstruktivnu i revizijsku kirurgiju kralježnice.

Ovdje treba dodati kako je Dr. Škovrlj, rodom iz Splita, a u Sjedinjene Države otišao je 1999. godine kao student kroz Rotary razmjenu i to u Council Grove, država Kansas. Dobio je košarkašku stipendiju i završio preddiplomski studij na Sveučilištu Clayton State u Atlanti, država Georgia, gdje je igrao u muškoj košarkaškoj momčadi NCAA i diplomirao magna cum laude 2005. godine. Nakon toga, obrazovao se na iznimno priznatim američkim institucijama poput SUNY Upstate Medical University u Syracuseu, saveznoj državi New York, gdje je diplomirao medicinu. Potom je prošao rezidencijalni program iz neurokirurgije na Icahn School of Medicine u bolnici Mount Sinai u New York Cityju. Nakon toga, sudjelovao je u programu specijalizacije iz kirurgije kralježnice i deformiteta na Icahn School of Medicine u bolnici Mount Sinai u New Yorku, a zatim i u programu specijalizacije iz minimalno invazivne kirurgije kralježnice i kirurgije deformiteta, također na Icahn School of Medicine u bolnici Mount Sinai. Usredotočen je na pružanje najopsežnije, na dokazima utemeljene i suvremene skrbi za kralježnicu za svoje pacijente. Također uklanja tumore mozga i hematome koji se mogu formirati unutar lubanje. Osnivač je NU-Spine: Instituta za minimalno invazivnu kirurgiju kralježnice u New Jerseyju.

VEZANI ČLANCI

Dr. Škovrlj jedan je od samo nekoliko poznatih liječnika u New Jerseyu koji se specijalizirao za složene zahvate na kralježnici. Svojim pacijentima pruža olakšanje od akutne i kronične boli u leđima. Certificiran je od Američkog odbora za neurokirurgiju, što je dosta ozbiljna referencija. Certifikacija odbora dokazuje stručnost liječnika u njihovoj specijalnosti i/ili subspecijalnosti. Odabirom neurokirurga koji je certificiran pacijenti mogu biti sigurni da je njihov liječnik predan najvišoj razini stručnosti u području neurokirurgije. Da bi dobili certifikaciju odbora za neurokirurgiju, kandidati moraju ispunjavati zahtjeve u nekoliko područja – moraju završiti sedmogodišnju specijalizaciju i izbornu jednogodišnju ili dvogodišnju stipendiju.

Branko Škovrlj i Mate Rimac
1/19

Nakon specijalizacije, kandidati završavaju nekoliko godina liječničke prakse, u kojoj moraju prijaviti 125 slučajeva prije strogog usmenog i pismenog ispita koji pokriva dijagnozu i liječenje ili kirurške i medicinske bolesti živčanog sustava. Većina certifikata odbora vrijedi 10 godina, nakon čega liječnici moraju ispuniti uvjete kontinuirane edukacije kako bi dobili recertifikaciju.

– Položiti usmene ispite i steći certifikat san je svakog neurokirurga. To je vrhunac više od 15 godina napornog treninga, predanosti i žrtve. Za mene to predstavlja postizanje moje cjeloživotne težnje za savršenstvom u kirurškim ishodima i njezi pacijenata – kazao je tada dr. Škovrlj.

VIDEO Rimčeva Nevera oborila je novi ludi rekord: 'Osjećate kako vam vuče vrat prema naprijed'

Komentara 8

NB
Nboy
14:13 20.02.2024.

Više bi pasalo napisati Amerikanac Hrvatskog podrijetla...

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
14:02 20.02.2024.

Cijenjeni hrvatski neurokirurg veseo živi i ponosno radi u New Jerseyju i uspio je poput onih silno brojnih sretnika u Irskoj, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji pobjeći kao svoj sa svoga jer ima Balkansku.

TO
Tomisl
13:44 20.02.2024.

Molio bih da prije 17 sati objavite šta je ovaj gospodin planirao večerati , jako mi je važno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije