Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametni telefoni

Od kraja listopada prodano 40.000 telefona Windows Phone 7

HTC HD7 (1)
Foto: HTC/Flickr CC
1/3
12.11.2010.
u 14:56

U tu se brojku ne računa 89.000 telefona pod Win 7 koje je Microsoft u navali optimizma podijelio svojim uposlenicima

U Europi, Singapuru i Australiji prodaju se od 21. listopada, a u SAD-u i Kanadi od 8. studenoga telefoni s Microsoftovim operativnim sistemom Windows Phone 7. Recenzenti su telefone probranih proizvođača, među kojima po naprednosti primjene prednjači HTC, ocijenili vrlo povoljno, ali i kao posljednju priliku za Microsoft na tržištu krajnjih korisnika mobilnih komunikacija. OS je napisan iznova pa djeluje vrlo efikasno i na telefonima s nešto slabijim pametnim dijelom hardvera, a sučelje Metro, koje ne kopira nijedno od postojećih, ocijenjeno je novim uspjehom u približavanju funkcija pametnih telefonima najširem krugu korisnika.

Odasvuda se javljalo kako s polica u prodavaonicama telefoni nestaju kao vruće kiflice, međutim, trenutak istine je došao u četvrtak, kad je neimenovana tržišno-analitička tvrtka dojavila financijskom portalu TheStreet.com. Oni se ponajprije pozivaju na pad dionica Microsofta, AT&T-a i T-Mobilea te tumače da je to izravna posljedica anemične prodaje mobitela koje pokreću Windowsi 7. Očekivanja su bila posebno velika poslije povoljnih medijskih ocjena, a PR službe sva četiri velika američka mobilna operatera natjecali su se s proizvođačima mobitela Dellom, HTC-im, LG-om i Samsungom izvještavajući o uspjehu. Pokazuje se da je od početka prodaje do prošloga vikenda prodano samo 40.000 telefona pod Microsoftovim mobilnim OS-om. To se može smatrati fijaskom u usporedbi s telefonima pod besplatnim Googleovim operativnim sistemom Android kojih se proda 200.000 na dan te, ako je vjerovati Appleu, 270.000 iPhonea na dan. Blackberry kanadske tvrtke Research In Motion prodaje se bolje i od glavnih dvaju suparnika, a većina analitičara smatraju da je Symbian, na koji se oslanjala Nokia, zapravo već bivši operativni sustav za pametne telefone.

Zanimljivo je da je Microsoft u navali optimizma svojim uposlenicima podijelio 89 tisuća telefona pod Win 7, koji se ne računaju u one koji su stvarno prodani. Tvrtka je i u sam tržišni start uložila najmanje 100 milijuna dolara.

Michael Cote, specijalizirani strateg tvrtke Cote Collaborative za praćenje trendova na tržištu spominje glavne zamjerke:
- Ponedjeljak nije baš najbolji dan za predstavljanje novoga proizvoda, zaboravljajući da su to petak i subota. Osim toga, neoprostivo je da telefon koji se hoće ugurati među "prenosiva računala kojima se telefonira" ne poznaje naredbe "kopiraj", "izreži" i "zalijepi".

Da to možda i nije katastrofa, misli Roger Entner iz analitičke kuće Nielsen telecom:
- Ni prvi T-Mobileov telefon s Androidom također nije bio spomena vrijedan uspjeh. Ostaje vidjeti kako će prodaja ići na "crni petak", a glavno je mjerilo za uspjeh ili nestajanje s tržišta prodaja u prosincu.

Komentara 1

Avatar ludi kekec
ludi kekec
22:36 12.11.2010.

MATEMATIČAR Kiš kaže: \"Od kraja listopada prodano 40.000 telefona Windows Phone 7\" Pa onda kaže: \"U tu se brojku ne računa 89.000 telefona pod Win 7 koje je Microsoft podijelio svojim uposlenicima\" Baš dobro da Prvi Hrvatski Astronaut Kiš takoako dobro vlada matematikom pa nam je objasnio da se u onih 40.000 ne nalazi i onih 89.000.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije