Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrijte trikove

Kako pomoću pametnog televizora nazvati prijatelja, pregledati fotografije s mobitela i slati mailove

Smart TV
Foto: Thinkstock
1/4
24.01.2018.
u 16:05

Nekoć su za vrijeme emitiranja popularnih serija i filmova ulice gradova bile puste. Danas zahvaljujući pametnim televizorima svoje omiljene emisije možete gledati kad vam odgovara jedući pizzu koju ste naručili pomoću njih

Stariji se i danas sjećaju kako bi ih profesori hrvatskog prekorili kad bi za olovku koja im je prestala pisati rekli da je glupa.
- Olovka je stvar a ne živo biće. Ona ne može biti ni glupa ni pametna – govorili su profesori. I televizori su stvari, ali danas nikome ne smeta što ih zovu pametnima.

Povijest televizije seže u 1883. kad je prve pokuse s mehaničkim televizijskim prijenosom slike radio njemački znanstvenik Paul Nipkow. Britanski BBC počeo je s radiodifuzijom 46 godina kasnije, a te 1929. s emitiranjem je počelo i nekoliko televizijskih postaja u SAD-u. U Hrvatskoj je 1939. prvu demonstraciju televizije organizirala nizozemska tvrtka Philips, ali je do početka eksperimentalnog emitiranja programa prošlo još 17 godina. Televizija Zagreb je prva u bivšoj državi počela s radom 29.11. 1956. godine, a već sljedeće godine realizirali su prvi izravni prijenos nogometne utakmice sa stadiona u Maksimiru. Rijetki su si građani tada mogli priuštiti to tehnološko čudo, pa se program koji se emitirao u crno-bijeloj tehnici najčešće pratio ispred izloga u trgovinama s tehničkom robom. Sredinom pedesetih patentirani su i sustavi za prijenos slike u boji, a povodom desete godišnjice rada i Televizija Zagreb je 1966. počela emitirati program u boji, ali u njemu u potpunosti nisu mogli uživati niti oni gledatelji koji su si priuštili tada prilično skup televizor u boji. Naime domaće televizijske serije tada su bile crno-bijele, a legendarni "Gruntovčani" prva su serija u produkciji Televizije Zagreb koja je snimana u boji. Tada su popularne serije radile pustoš na ulicama bivše države jer su u vrijeme njihova emitiranja svi bili ispred malih ekrana.

Foto: Thinkstock

Taj se običaj počeo mijenjati u sredinom osamdesetih kad su građanima postali dostupni videorekorderi. Da ne bi jurili kući da stignu pogledati omiljenu seriju ili film bilo je potrebno ubaciti kazetu u rekorder i programirati ga da počne snimati u vrijeme navedeno u TV rasporedu. Snimku bi pogledali kad bi im odgovaralo. No upareni televizor i videorekorder nitko nije nazivao pametnim TV-om. Novi korak prema tom statusu bila je pojava teleteksta koji se na Televiziji Zagreb, današnjem HTV-u počeo emitirati 1983. godine. Naravno za tu novotariju trebalo je nabaviti moderne uređaje koji su u sebi imali ugrađen teletekst prijamnik. Ti televizori nisu više emitirali samo videoprogram, već su na teletekst stranicama pružali pregršt sadržaja, od rasporeda TV programa, do najnovijih vijesti i servisnih informacija. U međuvremenu televizori mijenjaju i svoj izgled. Zahvaljujući plazma i LCD tehnologiji koja je zamijenila ekrane s katodnom cijevi rezolucija slike je puno kvalitetnija, a televizori su postali bitno tanji, te se danas poput slike mogu objesiti na zid. Jedini je problem što se na njih više ne mogu postaviti dugogodišnji ukrasi – čipkasti tabletići.

Foto: Thinkstock

Zahvaljujući razvoju interneta klasična je televizija počela gubiti gledatelje jer su se pojavili audiovizualni sadržaji koji se na računalu mogu gledati kad god vam odgovara. Da ne bi dijelili sudbinu televizije elektronska je industrija odlučila ponuditi više od klasičnog televizora. U nove su modele pored prijamnika TV signala počeli ugrađivati i komponente računala s obaveznim WI FI pristupom internetu. U početku nazivali su ih umreženim televizorima, a ubrzo su im nadjenuli ime pametni televizori. Na tržištu su se pojavili 2007. godine. Prvo su imali ugrađene vlastite operativne sustave, a danas većina njih radi na sustavu Android, koji se upotrebljava u pametnim telefonima i tabletima. Pa kad je već u televizoru i računalo spojeno na Internet, ne bi imalo smisla da se on koristi samo za gledanje serija i filmova.

Na pametnim televizorima može se surfati internetom, čitati news portale, dopisivati se e mailom, gledati videosadržaje na YouTubeu... Korisnici Facebooka i Instagrama u posljednje vrijeme mogu emitirati prijenos uživo, a te se snimke također mogu gledati na pametnim televizorima. Razvijena je i mogućnost spajanja pametnog telefona s televizorom te on tada služi poput daljinskog upravljača, a na televizoru se mogu gledati i fotografije i videosnimke spremljene u memoriju telefona. Zahvaljujući pametnim televizorima svoje omiljene emisije možete gledati kad vam odgovara jedući pizzu koju ste internetski naručili pomoću njih. Na njih možete priključiti i tipkovnicu s mišem kako bi jednostavnije upisivali internetski program koji želite gledati. Također se mogu priključiti USB stikovi na kojima su pohranjeni foto ili videozapisi koje možete vidjeti na ekranu visoke rezolucije.

Foto: Thinkstock

Spajanjem web kamere (koja je na nekim modelima već i serijski ugrađena) pomoću komunikacijskih programa možete ostvariti besplatne videopozive s rodbinom i prijateljima koji žive na drugom kraju svijeta. Koje sve mogućnosti imaju pametni televizori nitko ne može reći jer se svaki dan razvijaju nove aplikacije koje se mogu instalirati na njih. Da bi se u svemu tome moglo potpuno uživati potrebna je kvalitetna internetska veza kakvu nudi Vip. Uz nju je moguće dobiti i TV paket koji nudi više od 120 programa, snimalicu, uslugu Vip TV za van koja omogućuje gledanje TV programa izvan vašeg doma na pametnom telefonu, pristup videoteci s najbogatijim izborom filmova i usluge 'Pogledajte od početka' i 'Pauza' do 72 sata unatrag.

Sadržaj omogućio Vip

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije