Prvu Michelinovu zvjezdicu dobio je rovinjski restoran Monte u veljači 2017., u međuvremenu se datum objave tog prestižnog vodiča za Hrvatsku pomalo pomicao prema ljetu, lani je, recimo, objavljen 26. lipnja, a otkako je ove godine i taj datum premašen, iščekivanje i uzbuđenje na domaćoj gastro sceni svakim je danom veće. Hrvatska gastronomija trenutno se može pohvaliti s 12 zvjezdica u 11 restorana, budući od lani na pročelju rovinjskog restorana Agli Amici svijetle čak dvije zvjezdice. Hoće li ove godine 'pasti' i neka nova, prijeti li da neki restoran izgubi zvjezdicu, pitanja su s kojima se nestrpljivo čeka objava rezultata ovogodišnje inspekcije Michelinovih predstavnika.
Većina restorana koji su dosad ušli u ovo visoko gastro društvo raštrkana je, inače, duž obale. Prestižno Michelinovo priznanje na jadranu nose spomenuta dva rovinjska restorana, Monte i Agli Amici, te Nebo u Rijeci, šibenski Pelegrini, Alfred Keler u Malom Lošinju, Boškinac na Pagu, LD Korčula i dubrovački restoran 360. Kontinent zasad ima tri Michelinove zvjezdice, i to u zagrebačkim retsoranima Dubravkin Put i Noel, te u restoranu Korak u Jastrebarskom. Već pomalo bode oči kako na popisu restorana s ovim cijenjenim priznanjem svjetski uglednog vodiča Michelin nema niti jednog restorana istočno od Zagreba. Neki će reći, nepravedno, slavonska kuhinja je zagazila u fine dining, koji s odličnom hranom spaja vrhunsku uslugu i atmosfetu u jedinsvenu gastro priču, a i direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić također smatra da je došlo vrijeme da jedna Michelinova zvjezdica stigne i na istok Hrvatske.
- Apsolutno, u Slavoniji zasada imamo dvije MIchelinove preporuke, u osječkom restoranu Waldinger i u restoranu hotela Dunav u Iloku, ali ovdašnja gastronomija iz godine u godinu napreduje. Ponajveći skok dogodio se u protekle tri, četiri godine, i to uvelike zahvaljujući vrsnim, iskusnim chefovima koji su ovaj dio zemlje izabrali za život s obitelji. Neki su ranije radili na Jadranu, neki u Zagrebu, neki u inozemstvo, a svojim dolaskom i pristupom poslu inspirirali su i vlasnike i chefove drugih restorana da na novi način počnu promišljati gastronomiju - kazuje direktorica I. Jurić.
- Prva asocijacija na Slavoniju, kad je u pitanju hrana, mnogima je da se kod nas jede fino i puno. Tradiciju, dakle, imamo, a dio ovdašnjih restorana su odlučio na novi pristup, pa tako, recimo, neki malo reduciraju količine u skladu s modernim trendovima, a sve više ih se trudi donijeti neki novi, drugačiji doživljaj hrane. I sve uz prihvatljive cijene. Kod nas se i dalje i u ponajboljim restoranima može jesti 20-30 eura. Slična jela, više sam puta čula od naših gostiju, u Zagrebu ili na Jadranu platili bi dvostruko - kazuje direktorica TZ Osječko-baranske županije koja i sama ovih dana sa zanimanjem iščekuje što će Micheinov vodič reći za 2025.
Inače, Jedna Michellin zvjezdica označava kuhinju visoke kvalitete vrijednu zaustavljanja, dvije Michelin zvjezdice označavaju odličnu kuhinju zbog koje vrijedi skrenuti s puta, a tri govore o iznimnoj kuhini radi koje vrijedi potehnuti na posebno putovanje. Kriteriji su kvaliteta namirnica, majstorstvo kuharskih tehnika, harmonija i ravnoteža okusa, osobnost kuhara izražena u kuhanju, dosljednost jelovnika i općenito između posjeta Michelinovih inspektora.
Noćenje za 9 eura, ručak za 5? Da, još uvijek postoji ovakav grad na Jadranu