Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Konačno će zaustaviti muljaže s kilometražom rabljenih automobila

Njemačka je najveći izvoznik rabljenih automobila, a procjenjuje se da jedna trećina tih automobila ima smanjenu kilometražu
26. travnja 2018. u 15:58 42 komentara 39885 prikaza
Ilustracija
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Europski parlament (EP) pokrenuo je u srijedu inicijativu prema Europskoj komisiji koja bi mogla drastično smanjiti prijevare u vezi s kilometražom rabljenih automobila, a najizglednije rješenje čini se preuzimanje belgijskog modela na razini EU koji je tu vrstu prijevara smanjio za čak 97 posto.

Alfa Romeo Giulia Alfa Romeo Giulia 2,0 Turbo Q4 Veloce Lijepa i brza – s 280 benzinskih konja

Odbor za promet Europskog parlamenta izglasao je izvješće koje je sastavio zastupnik Ismail Ertug, član njemačkog SPD-a.

Ono bi se uskoro trebalo naći na glasovanju na plenarnoj sjednici EP-a. Parlament ima pravo tražiti od Europske komisije, institucije koja je nadležna za predlaganje pravnih akata Unije, da pokrene zakonodavnu aktivnost u određenom području.

Odbor za promet naručio je stručnu studiju o manipulacijama s brojačima prijeđenih kilometara u automobilima. Takve su studije obvezne kada Europski parlament pokreće zakonodavnu inicijativu i njima se nastoji dokazati dodana vrijednost određenog zakonskog prijedloga na razini Unije.

Studija procjenjuje da je kod pet do 12 posto rabljenih automobila prosječno smanjen broj prijeđenih kilometara na razini nacionalnih tržišta u članicama EU. No, kod rabljenih automobila koji se prodaju iz jedne članice u drugu, to se penje čak do 50 posto.

U Poljskoj, najvećem nacionalnom tržištu rabljenih automobila u EU, procjenjuje se da čak 90 posto uvezenih rabljenih automobila nema korektno prikazanu kilometražu. Njemačka je najveći izvoznik rabljenih automobila, a procjenjuje se da jedna trećina tih automobila ima smanjenu kilometražu.

Tim problemom znatno su pogođenije nove članice EU 13, dok je u starim članicama EU15 to znatno rjeđi fenomen, čak za dva i pol do tri puta.

Smanjivanjem broja prijeđenih kilometara umjetno se povećava vrijednost automobila, a studija pokazuje da se to povećanje kreće, ovisno o kategoriji vozila, između dvije i pet tisuća eura po automobilu.

Osim umjetno povećane vrijednosti, još je niz negativnih posljedica – skuplje i neodgovarajuće održavanje takvih automobila te smanjena sigurnost na cestama.

Ilustracija
1 / 12
STEM auto 2018

Ekonomske štete izazvane tom nezakonitom pojavom procjenjuju između 5,6 i 9,6 milijardi eura na razini EU. Povjerenje u  tržište rabljenih automobila najniže je među svim tržištima roba u EU.

Taj problem vrlo je uspješno riješila Belgija koja je još 2006. uvela sustav nazvan Car-Pass. Riječ je centraliziranoj bazi podataka, u koju se upisuje broj prijeđenih kilometara prilikom svakog posjeta autoservisu ili vulkanizeru.

Čak i kod najmanjih intervencija, poput zamjene žarulja, u radionici su zakonski obvezni unijeti prijeđene kilometre u bazu podataka. Tako se mogućnost manipulacije s prijeđenom kilometražom smanjuje na minimum.

Prodavatelj rabljenog automobila dužan je na zahtjev potencijalnog kupca predočiti najsvježiji izvod iz Car-Passa, iz kojeg je lako vidljiva svaka moguća nelogičnost u vezi s prijeđenom kilometražom.  Prema procjenama, u Belgiji je taj fenomen smanjen za čak 97 posto. Sličan sustav donijela je i Nizozemska.

Problem je što ta baza podataka ne prati automobil kada napusti belgijsko tržište. Stoga se u izvješću koje je izglasano na Odboru za promet kao prva opcija predlaže uvođenje sustava sličnog Car-Passu u svim članicama EU.

Kao jedna od podvarijanti te opcije predlaže se uvođenje obveznog certifikata s prijeđenim kilometrima za svaki automobil koji se prodaje u inozemstvo, a druga podvarijanta je obvezna razmjena informacija između zemalja članica.

Druga predložena opcija jest da se u novoregistrirane automobile ugrade takva tehnološka rješenja koja bi onemogućila manipulacije s brojačem kilometara. Ta je opcija znatno skuplja i manje efikasna, a osim toga, svaki zaštitni sustav kad-tad bude probijen.

Pod pretpostavkom da bi takvo tehnološko rješenje smanjilo prijevare za 70 posto, to bi, prema procjenama, europskoj ekonomiji  donijelo profit od 6,1 milijarde eura.

Kod prve opcije, ako bi efikasnost bila na europskoj razini kao u Belgiji, europska ekonomija profitirala bi u iznosu od 8,51 milijarde eura.

Studija pokazuje da je 2014. godine 2,4 milijuna rabljenih automobila uvezeno u jednu iz druge zemlje članice EU. Najčešće se manipulira s prijeđenim kilometrima kod automobila koje poduzeća stavljaju na raspolaganje svojim zaposlenicima, zatim kod privatnih automobila s mnogo prijeđenih kilometara, kod lakih dostavnih vozila, taksi vozila te automobila koji su bili u vlasništvu rent-a-car agencija.

Car-Pass proveo je istraživanje u pet zemalja članica – u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu i Nizozemskoj, koje je pokazalo, prema blago konzervativnoj procjeni, da se rabljenim automobilima prosječno skine oko 60.000 prijeđenih kilometara.

Mercedes A klasa Vozili smo novu Mercedes A-klasu Najpametniji automobil: automatizirana vožnja i glasovne naredbe Ležeći policajci Oštećenja cesta i uspornika Ništa bez policijskog zapisnika Toyota Nove tehnologije VW i japanski Hino Motors udružuju snage na razvoju električnih i autonomnih vozila
Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  U gadnim će problemima bit Cevka ako to primjene i na žene

 • dopizdilomi:

  Koja laž. Kod nas svaki drugi ima poštelanu kilometražu a o dilerima neću ni pričati.

 • Avatar Abcda
  Abcda:

  Nije toliko vazno koliko je automobil presao, nego tko i kako ga je vozio, odrzavao, garazirao ... Nikad ne bi kupio auto koji je vozila moja zena ..((-: