Naslovnica Auti Automobili

'Hrvatska među zemljama koje postaju smetlište za njemačke dizelaše'

Nakon što su se u Njemačkoj počele širiti zabrane dizelaša zbog zagađenja zraka i okoliša koje proizvode, deseci tisuća istih ciljano završavaju u srednjoj i istočnoj Europi
31. siječnja 2019. u 16:58 31 komentara 9070 prikaza
Tesla automobili
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon što su se u Njemačkoj počele širiti zabrane dizelaša zbog zagađenja zraka i okoliša koje proizvode, deseci tisuća istih ciljano završavaju u srednjoj i istočnoj Europi. Njemački mediji su se raspisali o ovoj temi i prenose vijest agencije DPA, a među redcima se spominje i Hrvatska kao jedno od mjesta gdje se masovno plasiraju ovi neželjeni automobili koji zagađuju zrak.

Autobahn Jurnjava po autobahnu Novi zahtjev izazvao buru u Njemačkoj: žele ograničiti brzinu na autocestama

Za Hrvatsku se ne navode još konkretni podaci, no za neke druge države poput Rumunjske jasno se da iščitati kako se broj registriranih dizelaša u 2018. godini povećao za više od 30 tisuća vozila u odnosu na 2017.

Ekološki aktivisti su pak bijesni zbog takvog razvoja događaja. Češki aktivist Jan Pinos kaže kako ne smijemo dozvoliti da postanemo smetlište za stare proizvode, koji zagađuju zrak. 

>>Pogledajte video: Neobični automobili

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • Biouskoli91:

    To 'smetliste' je nazalost jos uvijek bolje, pa cak i ekoloski, od onog sto se vozi kod nas.

  • Berlioz:

    Čini mi se da je zadnji podatak koji sam vidio da je kod nas prosječna starost automobila 13 godina. To znači da kupovinom dizelaša norme 4 i 5 zapravo poboljšavamo stanje i smanjujemo smetlište koje imamo. To je napredak a ... prikaži još! ne nazadovanje. No problem je širi jer se kod nas ne pišu nego prepisuju članci tj. nemamo novinare nego imamo prepisivače pa onda dolaze do zaključka da je za nas štetan uvoz dizelaša norme 5 :) Jer nisu shvatili razliku između naše države i one iz koje su prepisali članak.

  • rola:

    Hahaha, smeće, pa naš vozni park je star preko 20g!!!