Koliko god dugo koristili Google, moguće je da se na vašem računu nalazi velik broj tragova vaših aktivnosti. Pretraživanja, korištenje pojedinih Googleovih usluga, gledanje YouTubea i druge aktivnosti mogu se godinama povezivati s vašim računom, ovisno o postavkama koje ste odabrali. To znači da korisnik koji Google račun ima već godinama možda još uvijek može pronaći pretrage koje je napravio prije nekoliko godina. Dobra je vijest da se spremljena aktivnost može pregledati, izbrisati ili postaviti tako da se ubuduće automatski uklanja. Sve se može napraviti putem Googleove stranice Moja aktivnost, na adresi myactivity.google.com.
Kako piše Fenix, jedna od ključnih postavki je „Aktivnosti na webu i u aplikacijama“. Kada je uključena, na Google računu mogu se spremati različite aktivnosti povezane s korištenjem Googleovih usluga. Među njima mogu biti Googleova pretraživanja, aktivnosti na Google kartama, interakcije s oglasima, podaci povezani s uređajima i IP adresama, kao i određene informacije o kupnjama kod oglašivača.
Dodatni podaci mogu se spremati ovisno o drugim postavkama koje je korisnik uključio. Primjerice, korisnici koji imaju uključenu sinkronizaciju Chromea mogu imati spremljene podatke o pregledavanju, dok se uz dopuštenje za spremanje glasovne aktivnosti mogu čuvati i glasovni zapisi. Posebno postoji i YouTube povijest, koja obuhvaća pregledane videozapise i pretraživanja na toj platformi. Ti podaci mogu utjecati na preporuke sadržaja i oglase koji se korisniku prikazuju. Primjerice, ako često tražite sadržaje o trčanju, Google može zaključiti da vas zanimaju sport i rekreacija te vam prikazivati relevantnije preporuke ili oglase.
Moguće je da dugogodišnji korisnici imaju vrlo staru povijest aktivnosti ako tijekom godina nisu mijenjali postavke pohrane i brisanja podataka.Google nudi automatsko brisanje aktivnosti, ali korisnik mora provjeriti koje je razdoblje odabrano. Dostupne su opcije automatskog brisanja nakon tri, 18 ili 36 mjeseci, ovisno o vrsti aktivnosti i postavkama računa. Ako automatsko brisanje nije bilo uključeno, starije aktivnosti mogu ostati spremljene dok ih korisnik sam ne izbriše.
Za pregled i brisanje spremljenih aktivnosti potrebno je otvoriti myactivity.google.com i prijaviti se na Google račun. Ondje se mogu pregledati aktivnosti te odabrati brisanje pojedinačnih stavki ili većeg dijela povijesti. Korisnik također može postaviti automatsko brisanje i odabrati želi li da se podaci uklanjaju nakon tri, 18 ili 36 mjeseci. Ako vam je privatnost važna, kraće razdoblje znači da će se povijest aktivnosti zadržavati kraće vrijeme. Korisnici mogu promijeniti postavke aktivnosti i isključiti spremanje određenih vrsta podataka. To se odnosi, među ostalim, na aktivnosti na webu i u aplikacijama te YouTube povijest.
Isključivanje tih opcija može utjecati na personalizirano iskustvo korištenja Googleovih usluga. Preporuke videozapisa, rezultati pretraživanja i drugi sadržaji možda više neće biti jednako prilagođeni prethodnim aktivnostima. Važno je pritom znati da brisanje povijesti pretraživanja ne znači da će nestati svi oglasi. Oglasi će se i dalje prikazivati, ali mogu biti manje prilagođeni vašim interesima. Dodatne postavke personaliziranog oglašavanja mogu se pronaći u Googleovu „Centru za moje oglase“.
Googleova povijest aktivnosti može sadržavati mnogo više podataka nego što korisnici očekuju, osobito ako isti račun koriste godinama. Zato povremena provjera spremljenih aktivnosti može biti jednostavan način za bolju kontrolu vlastitog digitalnog traga. Posebno vrijedi provjeriti postavke automatskog brisanja. Umjesto da godinama čuvate cijelu povijest pretraživanja, možete odabrati da se starije aktivnosti automatski uklanjaju nakon određenog razdoblja.
Trenutak koji se dugo čekao: Apple lansirao novu vrstu iPhonea, stiže s visokom cijenom