Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurnost

Automatskim kočenjem izbjegne se 38% nesreća

Volvo
Foto: Volvo
28.05.2015.
u 18:00

AEB sustav
 aktivira se ako vozač na opasnu situaciju ne reagira na vrijeme

Elektronski program stabilnosti (ESP) od kraja prošle godine obvezan je u svim novim automobilima u Europskoj uniji. Isto tako, ABS sustav (sustav protiv blokiranja kotača) obvezan je u automobilima od 1994. godine. Novu revoluciju u aktivnoj sigurnosti cestovnog prometa donosi sustav automatskog kočenja u nuždi (Autonomous Emergency Braking - AEB), koji umjesto vozača, ako on propusti zaustaviti vozilo, koči automatski u slučaju opasnosti i izbjegava sudar pri malim brzinama. Što serijski, što uz doplatu, prisutan je u sve više novih automobila i to ne samo luksuznih nego i u vozilima gradske klase.

Djeluje do 30 km/h

Prema istraživanju Europskog programa ocjenjivanja sigurnosti novih vozila (EuroNCAP), čak 38 posto nesreća pri malim brzinama izbjegne se u automobilima koji imaju sustav automatskog kočenja u nuždi (AEB). Taj se sustav obično sastoji od automatske funkcije kočnica koja djeluje do brzina od 30 km/h, a kod nekih proizvođača i do 50 km/h. Radi se o situacijama kada zbog nedovoljne koncentracije vozača vozilo udari u stražnji dio vozila ispred.

– Kod niskih brzina AEB sustav je potencijalno važna aktivna sigurnosna tehnologija i oprema koju treba poticati u što više automobila, kako bi se sigurnost automobila poboljšala – rekao je Anders Lie, predsjednik skupine iz švedskog prometa uprave.

Ključno za sigurnost

Michiel van Ratingen, glavni tajnik Euro NCAP-a, pojasnio je da najnoviji rezultati istraživanja sigurnosti automobila samo potvrđuju odluku te organizacije da sustav automatskog kočenja u nuždi uvrsti među ključne tehnologije o kojima također ovisi ocjena sigurnosti novih vozila.

>> Apsurdne cijene: Prednji zračni jastuci stoje koliko i 20% cijelog auta

>> Dvostruko je opasnije voziti motor nego auto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije