Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Antifašizam je i antikomunizam

18.09.2008.
u 16:55

U Ustavu bi, osim antifašizma, trebao biti i antikumunizam kao temelj demokratskog društva, čuje se u Italiji. Rimski gradonačelnik Gianni Alemanno, član Nacionalnog saveza, desničarske stranke nastale iz neofašističkog pokreta MSI, predlaže, uz već postojeću ustavnu odredbu kojom se brani stvaranje stranke fašističke ideologije, uvrštenje članka kojim bi se na isti način osudio komunizam kao totalitarna i nedemokratska ideologija.

To je bio odgovor na izjavu predsjednika Zastupničkog doma Gianfranca Finija, koji je proveo preinaku neofašističkog pokreta MSI u Nacionalni savez, kako desnica mora biti antifašistička i kako je antifašizam sinonim za demokraciju.

"Onaj tko je demokrat, odnosno za koga vrijede vrijednosti slobode, jednakosti i socijalne pravde, je antifašist premda nisu svi antifašisti bili demokrati", objasnio je Fini i pozvao talijansku desnicu da se bez ikakvih ograda prepozna u vrijednostima ustava, u vrijednostima demokracije i antifašizma. Demokrati su antifašisti, ali nisu svi antifašisti (primjer je Staljin) demokrati.

Potpunu suglasnost s Finijevom izjavom izrazio je Alemanno: "Prema tome, prihvaćam antifašističke vrijednosti. Ja sam antifašist, ali i antikomunist, pa držim da bi zajedno s antifašizmom u ustav trebalo staviti i antikomunizam." Ipak, unutar Nacionalnog saveza nisu svi antifašisti. "Mi nismo i ne možemo biti antifašisti", napisali su mladi rimske sekcije Finijeve stranke.

Fini na to daje do znanja kako u Nacionalnom savezu nema mjesta za one koji nisu antifašisti. U Italiji još traje polemika o fašizmu i antifašizmu. Antifašizam treba shvatiti kao antitotalitarizam pa prema tome i kao antikomunizam. Komunisti su bili antifašisti, ali su, došavši na vlast, bili diktatori skrivajući se iza "proleterskog" paravana, koji opet ne opravdava nikakvu diktaturu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?