Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠI NOVINARI, ANALITIČARI I POLITIČARI

PRATITE UŽIVO Cijelo jutro analiziramo povijesne BiH izbore u studiju Večernji tv-a: Kakva je budućnost za BiH?

Zagreb: Politički analitičari Skoko i  Macan s novinarkom Maretić Žonja o kandidatima za Predsjednika RH
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
03.10.2022.
u 10:53

Uživo iz studija Večernjeg lista tijekom cijelog jutra naši novinari, u društvu stručnjaka i političara, komentirat će povijesne izbore u BiH i analizirati što donose za budućnost građana u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci... Analiziramo i što za Hrvate znači intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koja se dogodila u izbornoj noći i prijelomni je događaj izbora u BiH, koje u našem studiju komentiraju političke novinarke Iva Boban Valečić i Petra Maretić Žonja sa svojim gostima

Uživo iz studija Večernjeg lista tijekom cijelog jutra naši novinari, u društvu stručnjaka i političara, komentirat će povijesne izbore u BiH i analizirati što donose za budućnost građana u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci... Analiziramo i što za Hrvate znači intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koja se dogodila u izbornoj noći i prijelomni je događaj izbora u BiH, koje u našem studiju komentiraju političke novinarke Iva Boban Valečić i Petra Maretić Žonja sa svojim gostima: Domagojem Kneževićem, znanstvenikom s Hrvatskog instituta za povijest i savjetnikom ministra vanjskih i europskih poslova, Slavenom Bevandom, pravnikom i nositeljem liste HRS-a za Parlament BiH te komunikacijskim stručnjakom, profesorom i političkim analitičarom Večernjeg lista Božom Skokom

U Premiumu Večenjeg lista pročitajte kako se odigrala akcija koja je rezultirala Schmidtovom intervencijom u izborni zakon i to u izbornoj noći u BiH i što to znači za Hrvate u BiH. Veliku ulogu je odigrala tiha hrvatska diplomacija, a opširnije pročitajte ovdje:

> Iza Schmidtove odluke je tiha diplomatska akcija; donosimo detalje, Banski dvori su znali 

Iza 10 sati na webu Večernjeg lista te na našem YouTube kanalu i Facebook stranici Večernjeg, pratite specijalni program o izborima u BiH i doznajte najnovije rezultate, promjene i reakcije iz BiH. 

Sinoć se povodom događanja u BiH za Večernji tv iz Bruxellesa javio naš dopisnik Tomislav Krasnec, a njegov komentar možete pogledati u nastavku: 

- Ovo je dobra odluka za Hrvate, dogodilo se ono što je Visoki predstavnik najavljivao i prije ljeta. Odluka ide u korist Hrvatima jer onemogućuje Bošnjacima da biraju predstavnike koji su pod krinkom da su Hrvati i da zapravo sve odluke donose kao da Hrvati ne postoje. To je bila očita nakana političkog Sarajeva - kazao je Krasnec, te dodao:

- Vjerojatno će tu biti nezadovoljnih sa svih strana. Odluka možda nije savršena i nije potpuno u korist Hrvata, ali u ovom bitnom dijelu jest - to se od njega i očekivalo. Poruka je da Hrvati u BiH postoje kao konstitutivan narod. Ta ideja političkog Sarajeva očito je onemogućena. Na Schmidta je izvršen veliki pritisak, vidjeli smo građane kako pokušavaju prestrašiti predstavnika u donošenju te odluke. Napori hrvatske diplomacije traju već godinama, a posljednjih mjeseci su vidljiviji i oni su doveli do nekog rezultata. Bilo je sumnje da će Hrvatska išta uspjeti napraviti, vidjeli smo i priču o pravima Hrvata u BiH - to je bila jedna od tema razdora Milanovića i Plenkovića. Ta odluka Schmidta nije došla sama od sebe, ona je vjerojatno plod hrvatskih lobiranja da je to ispravan put - komentirao je Krasnec iz Bruxellesa. 

Komentara 1

Avatar kvasac60
kvasac60
09:54 03.10.2022.

Povijesni BH izbori??Po čemu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije