Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Prvi put od ruske invazije razgovarat će Blinken i Lavrov: Što će SAD ponuditi za zarobljene Amerikance

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.07.2022.
u 23:12

Rusko ministarstvo obrane planira održati strateške vojne vježbe na istoku zemlje od 30. kolovoza do 5. rujna

Danas je 154. dan ruske invazije na Ukrajinu. Strateški most Antonivskiy u regiji Herson pod ruskom okupacijom navodno su pogodile ukrajinske snage u nadi da će poremetiti glavnu rusku opskrbnu rutu u taj južni ukrajinski grad. Brojna nepotvrđena izvješća sugeriraju da su ukrajinske snage izvele nove udare u utorak navečer. Ruske snage nastavile su s napadima na civilnu infrastrukturu u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, i okolnoj regiji na sjeveroistoku zemlje.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23.00 - Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken najavio je u srijedu da planira uskoro razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, i spomenuo je da je SAD dao "značajnu ponudu" Rusiji za oslobađanje dvoje Amerikanaca. Ovaj telefonski razgovor, koji je predviđen "u sljedećim danima", neće biti posvećen pregovorima o Ukrajini, nego Amerikancima zatočenim u Rusiji i obnovi ukrajinskog izvoza žitarica, precizirao je američki državni tajnik tijekom konferencija za novinare.

"Planiram pokrenuti temu koja je za nas prioritet: oslobađanje Paula Whelana i Brittney Griner, koji su nepravedno uhićeni i kojima treba dopustiti povratak kući", rekao je. "Stavili smo značajnu ponudu na pregovarački stol prije nekoliko tjedana kako bismo olakšali ta oslobađanja", dodao je, odbivši reći o kakvoj se ponudi radi.

Griner je u pritvoru od sredine veljače, kada je optužena za unošenje droge u Rusiju nakon što joj je u moskovskoj zračnoj luci pretražena prtljaga. Griner, 31, rekla je da joj je rečeno da potpiše dokumente bez ikakvog objašnjenja, a prevoditelj je prenio samo dio njezinih detaljnih odgovora tijekom ispitivanja nakon njezina uhićenja u zračnoj luci.

Vlasti koje su ispitivale Griner nisu objasnile optužbe niti prihvatile okolnosti njezina putovanja, rekla je u srijedu, uskratile su joj pristup odvjetniku i nisu objasnile što je navedeno u dokumentima koje je morala potpisati. Whelan je priveden u hotel u prosincu 2018. i optužen za špijunažu, a zatim je kasnije osuđen i osuđen na 16 godina zatvora. Bio je u zemlji kako bi prisustvovao vjenčanju dok se Griner vraćala u svoj ruski tim.

Bivši američki veleposlanik u Moskvi Michael McFaul pozvao je administraciju predsjednika Joea Bidena da razmijeni dvoje američkih zatvorenika za Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem zatvorenog u Sjedinjenim Državama. Blinken je dodao da namjerava razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova o sporazumu između Kijeva i Moskve sklopljenom prošlog tjedna u Istanbulu, uz posredovanje Turske i pod okriljem UN-a, da se omogući isporuka oko 25 milijuna tona žitarica u inozemstvo.

“Nadamo se da će ovaj sporazum brzo omogućiti ponovno slanje ukrajinskog žita preko Crnog mora i da će Rusija poštovati svoje obećanje da će dopustiti prolaz ovim brodovima”, rekao je.


19:51 - Ruski ministar vanjskih poslova u srijedu je u Addis Abebi pozvao zemlje u razvoju, posebice afričke, da ne podržavaju svijet kojim upravljaju Sjedinjene Države, upozorivši ih da bi mogle biti sljedeće koje će se naći na udaru gnjeva SAD-a.

Na nama je da odlučimo želimo li svijet u kojem Zapad... potpuno podređen Sjedinjenim Državama... vjeruje da ima pravo odlučiti kada i kako promicati vlastite interese bez poštivanja međunarodnih zakona", rekao je Sergej Lavrov.

Photo: TIKSA NEGERI/REUTERS
Foto: TIKSA NEGERI/REUTERS

Lavrov se obraćao afričkim diplomatima u ruskom veleposlanstvu u Etiopiji, posljednjoj postaji svoje afričke turneje koja ga je također odvela u Egipat, Kongo i Ugandu.


18:30 - Vođa separatista u Donjecku pozvao je u srijedu Rusiju da osvoji cijelu Ukrajinu, uključujući i Kijev, tvrdeći da su ključni gradovi u toj zemlji ruski.

"Došlo je vrijeme da osvojimo ruske gradove, gradove koje su osnovali Rusi: Kijev, Černjigiv, Poltavu, Odesu, Dnjipro, Harkiv, Zaporožiju, Lutsk", napisao je Denis Pušilin na Telegramu u povodu godišnjice sovjetskog oslobođenja Bresta, u Bjelorusiji, od nacista.


18:00 -  Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu u Beninu da je Rusija "jedna od posljednjih kolonijalnih imperijalnih sila" nakon što je pokrenula rat u Ukrajini.

"Rusija je pokrenula ofenzivu protiv Ukrajine, to je rat za teritorij za koji smo mislili da je nestao s europskog tla...",  rekao je Macron na tiskovnoj konferenciji sa svojim beninskim kolegom Patriceom Talonom u Cotonouu.

"Rusija je jedna od posljednjih kolonijalnih imperijalnih sila" jer je odlučila "napasti susjednu zemlju kako bi tamo branila svoje interese", kazao je francuski čelnik.

Photo: COFFI SERAPHIN ZOUNYEKPE/REUTERS
Foto: COFFI SERAPHIN ZOUNYEKPE/REUTERS


16:40 - Ukrajinska vojska granatirala je Antonivski most, most preko rijeke Dnjepar, ključan za obranu i opskrbu Hersona, ukrajinskog grada koji je na početku ruske invazije došao u ruke ruskih snaga. Napad na most pokazuje na to da Ukrajina pojačava operacije usmjerene na povrata kontrole nad tim gradom, što Kijev najavljuje do rujna. 

Antonivski most, kako prenosi Guardian, gađan je raketnim sustavom HIMARS, koji je Ukrajina dobila od Zapada, i zahvaljujući kojem je već pokazala zube ruskim napadačima gađajući daleko njihovo zaleđe. Ukrajinci se sada nadaju da bi ruske snage mogle ostati odsječene i bez mogućnosti za vojno pojačanje u tom gradu, u kojem je prije rata živjelo 335.000 stanovnika.

Iz Hersona ruske snage gađaju Mikolajevsku oblast, koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.


16:12 - Ukrajinski parlament imenovao je Andrija Kostina za novog glavnog državnog odvjetnika na preporuku predsjednika Volodimira Zelenskog. Kostin je imenovan tijesnom dvotrećinskom većinom, priopćeno je u srijedu iz ureda glavnog državnog odvjetnika.

Kostinova prethodnica Irina Venediktova smijenjena je prije tjedan i pol dana. Osobe bliske predsjedniku optužile su 43-godišnjakinju za neprofesionalno ponašanje.

Kostin (49), je prethodno bio na čelu pravnog odbora u parlamentu. Odvjetnik dolazi iz lučkog grada Odese, a predložen je za jednodomni parlament Vrhovnog vijeća, odnosno Radu preko liste predsjednikove stranke Sluge naroda. Kostin je već treći glavni državni odvjetnik  od početka predsjedničkog mandata Zelenskog u svibnju 2019. godine.


15:25 - Rusija tvrdi da je osvojila drugu najveću ukrajinsku elektranu Vuhlehirsk u Donjecku. Kijev nije potvrdio da je elektrana osvojena, poručivši samo da se u blizini nje vode borbe. Ruske snage i proruski separatisti od pada lisičanska počekom srpnja nisu ostvarile značajniji napredak na terenu. 

Nepotvrđene snimke koje kruže društvenim mrežama navodno prokazuju ruske plaćenike iz Grupe Wagner, privatne vojne kompanije, kako poziraju pred elektranom Vuhlehirsk. Neki rusi prorežimski mediji, citirajući dužnosnike proruskih separatista, objavili su da je elektrana zauzeta.


14:55 - Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske snage u nedjelju uništile više od 100 raketa za američki topnički sustav HIMARS u ukrajinskoj regiji Dnjepropetrovsk. Rusija je u ponedjeljak objavila da je uništila skladište streljiva za HIMARS u ukrajinskoj regiji Hmjelnicki.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov kasnije je rekao da je Ukrajina uništila 50 ruskih skladišta streljiva koristeći projektile HIMARS.

Foto: Reuters/PIXSELL


14:00 - Ukrajina želi do kraja godine postići dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o programu zajmova, vrijednom 15 do 20 milijardi dolara, kojim bi poduprla ratom uništeno gospodarstvo, rekao je za Reuters ukrajinski guverner Kirilo Ševčenko.

Pogođena ruskom invazijom započetom 24. veljače, Ukrajina se suočava s padom gospodarstva za 35 do 45 posto u 2022. godini i mjesečnim fiskalnim manjkom od pet milijardi dolara te se uvelike oslanja na inozemno financiranje svojih zapadnih partnera.

Govoreći tijekom posjeta Londonu, Ševčenko je također izrazio nadu u postizanje dogovora „kroz nekoliko tjedana” o swap liniji s Bank of England, no nije precizirao iznos.

Kijev je već podnio zahtjev MMF-u, rekao je guverner, i sada je u konzultacijama s Fondom oko novog financiranja, za koje se nada da će osigurati čak 20 milijardi dolara tijekom dvije ili tri godine u obliku stand-by aranžmana (SBA) ili proširenog fonda (Extended Fund Facility-EFF). To je prvi put da je Ukrajina iznijela iznos novog financiranja koji joj je potreban od MMF-a. Program vrijedan 20 milijardi dolara bio bi drugi najveći trenutačno aktivni kredit MMF-a nakon onog Argentini.


13:22 - Državna medijska kuća Russia Today izgubila je u srijedu sudsku bitku protiv zabrane koju joj je u ožujku uvela Europska unija zbog navodnog širenja dezinformacija, a Kremlj je zbog toga upozorio na mjere odmazde protiv zapadnih medija.

Drugi najviši europski sud potvrdio je odluku EU-a, donesenu nakon što je Bruxelles optužio medijsku kuću Russia Today za sustavno dezinformiranje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Veliko vijeće Općeg suda odbacuje zahtjev RT France za poništenje akata Vijeća, donesenih nakon izbijanja rata u Ukrajini, kojima se toj organizaciji privremeno zabranjuje emitiranje", stoji u objavi Općeg suda sa sjedištem u Luksemburgu.


11:36 - Sjedište za nadzor izvoza ukrajinskih žitarica trebalo bi u srijedu biti otvoreno u Istanbulu, nakon što je prošlog tjedna pod okriljem UN-a postignut dogovor o tome, a visoki turski dužnosnik rekao je da će prvi brod vjerojatno isploviti iz crnomorskih luka za nekoliko dana.

Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u petak, uz posredovanje Ankare i Ujedinjenih naroda, o ponovnom pokretanju izvoza žitarica i gnojiva, koji je bio blokiran ratom, kako bi se ublažila međunarodna kriza s hranom.

Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Istanbulu nadzirat će isplovljavanje iz tri ukrajinske luke u kojima brodovi moraju zaobići mine, te će provoditi inspekcije brodova u potrazi za oružjem. Sva plovila prolaze kroz turske vode.

Turski dužnosnik rekao je da su svi detalji razrađeni, uključujući sigurnu rutu za brodove, koja neće zahtijevati čišćenje od morskih mina.

"Neće trajati više od nekoliko dana. Čini se da će prve žitarice biti utovarene ovaj tjedan i da će se pokrenuti njihov izvoz iz Ukrajine", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.


9:17 - Mykhailo Podolyak, savjetnik šefa ureda predsjednika Ukrajine Zelenskog, oglasio se na društvenim mrežama o napadima na ključni most u okupiranom Hersonu, našalivši se da uspješno presreće ukrajinske projektile, ali upozorio okupatore da napuste Grad. Napisao je:

"Možete nazvati Antonivski most sredstvom ruske protuzračne obrane koje presreće sve ukrajinske projektile, ali ne možete pobjeći od stvarnosti – okupatori bi trebali naučiti kako preplivati rijeku Dnjepar. Ili bi trebao napustiti Herson dok je još moguće. Trećeg upozorenja možda neće biti". 

8:41 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoj redoviti dnevni obavještajni brifing. 

"Ruska privatna vojna tvrtka Wagner vjerojatno je uspjela u taktičkom napredovanju u Donbasu oko elektrane Vuhlehirska i obližnjeg sela Novoluhanske. Neke ukrajinske snage vjerojatno su se povukle s tog područja.

Ostatak današnjeg ažuriranja posvećen je komentaru na turneju ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova afričkim zemljama, tijekom koje ministarstvo kaže da će “Rusija vrlo vjerojatno nastojati iskoristiti posjete kako bi okrivila Zapad za međunarodnu krizu s hranom i pridobila potporu Afrike države koje su inače ostale neutralne u pogledu ruske invazije na Ukrajinu", stoji u izvješću.

7:55 - Rusija je izgubila gotovo 40.000 vojnika od pokretanja invazije na Ukrajinu 24. veljače, ustvrdio je predsjednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsjednik iznio je zapažanja - koja nije moguće neovisno potvrditi - tijekom svog posljednjeg nacionalnog obraćanja.

7:47 - Čini se da su ruski dužnosnici potvrdili najnoviji napad na Antonivskiy most u Hersonu pod ruskom okupacijom.

Kirill Stremousov, zamjenik čelnika ruske regionalne vlasti u Hersonu, jutros je razgovarao s ruskim medijima, potvrdivši da je most granatiran, ali tvrdi da još uvijek stoji.

“Bilo je pogodaka nakon napada ukrajinskih trupa na Antonivskiy most, blokirali smo promet. Popravit ćemo ga", rekao je Stremusov za RIA Novosti.

Stremousov je dodao da je Ukrajina koristila razne topničke sustave, a broj projektila "premašio je deset".

6:35 - Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će sastanak s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u crnomorskom odmaralištu Soči 5. kolovoza, prenosi novinska agencija Interfax riječi glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.

Dvojica čelnika raspravljat će o regionalnim problemima i bilateralnim odnosima, prenijela je agencija.

Erdogan je odigrao ključnu ulogu u dogovaranju sporazuma koji su potpisale Rusija i Ukrajina u Istanbulu prošli tjedan kojim se dopušta nastavak izvoza ukrajinskih žitarica putem Crnog mora. Ovo je drugi sastanak dvojice čelnika unutar mjesec dana.

Putin i Erdogan posljednji put su razgovarali na samitu u iranskom glavnom gradu Teheranu 19. srpnja. U to vrijeme, glavna tema bila je situacija u Siriji u kojoj Ankara i Moskva imaju različite stavove po pitanju rata.

Osim Sirije, Ukrajina bi također trebala biti na dnevnom redu na sastanku u Sočiju. 

6:30 - Rusko ministarstvo obrane planira održati strateške vojne vježbe na istoku zemlje od 30. kolovoza do 5. rujna. Interfax je izvijestio da će vojske neodređenih drugih zemalja sudjelovati u redovnim vježbama 'Vostok', pozivajući se na ministarstvo obrane.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan boravit će 5. kolovoza u jednodnevnom posjetu ruskom ljetovalištu Sočiju, priopćio je njegov ured. Očekuje se da će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

6:25 - EU je bila prisiljena razvodniti svoj plan za racionalizaciju plina ove zime u pokušaju da izbjegne energetsku krizu izazvanu daljnjim ruskim rezovima u opskrbi. Ministri energetike iz 27 država članica, osim Mađarske, podržali su dobrovoljno smanjenje potrošnje plina od 15 posto tijekom zime. Ministri su se dogovorili o izuzećima za otočne zemlje i mogućim isključenjima za zemlje koje su malo povezane s europskom plinskom mrežom.

6:20 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da namjerno smanjuje opskrbu prirodnim plinom kako bi nametnula "cjenovni teror" protiv Europe. “Koristeći Gazprom, Moskva čini sve da nadolazeća zima bude što oštrija za europske zemlje. Na terorizam se mora odgovoriti – uvesti sankcije”, rekao je u kasnonoćnom video obraćanju.

Zajednički koordinacijski centar (JCC) za ukrajinski izvoz žitarica prema dogovoru uz posredovanje UN-a bit će otvoren na ceremoniji u Istanbulu u srijedu, priopćilo je tursko ministarstvo obrane. Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjeni narodi potpisali su prošlog tjedna sporazum o nastavku ukrajinskog izvoza žitarica. Neizvjesnost osiguranja predstavlja najveću prepreku brodovima sa žitom koji ovog tjedna napuštaju ukrajinske crnomorske luke, kažu izvoznici. Ostaju pitanja hoće li osiguravajuća društva biti voljna osigurati plovila dok plove miniranim vodama, dok kupci oklijevaju s novim narudžbama s obzirom na rizik od ruskih napada.
Prvi vlak sa sankcioniranom robom stigao je iz Rusije u Kalinjingrad preko Litve u prvom takvom putovanju otkako je EU rekla da Litva mora dopustiti rusku robu preko svog teritorija.


 
Ključne riječi

Komentara 32

TO
Torcida80
21:46 27.07.2022.

Podrska Ukrajini

DQ
Dq
20:49 27.07.2022.

Postoji samo jedan vođa na strani okupacijskih snaga, a svi drugi su samo njegovi namjesnici i sluge kojima novinari daju smiješne titule . Ponekad se pitam na čijoj strani su oni koji bez mozga prepisuju razna promidžbene pamflete s istoka,, ...a bome ni ovi zapadni nisu puno inteligentniji , ili se ne trude prikriti laži.

BR
Brankko
23:00 27.07.2022.

Ni krivo ni dužno "RT France" -- "Veliko vijeće Općeg suda odbacuje zahtjev RT France za poništenje akata Vijeća, donesenih nakon izbijanja rata u Ukrajini, kojima se toj organizaciji privremeno zabranjuje emitiranje", stoji u objavi Općeg suda sa sjedištem u Luksemburgu." -- Pa valjda se to odnosi na RT, Russia Today!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije