Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Ukrajinci dočekali obrat u naoružavanju: Slovaci su spremni prebaciti im 11 MiG-ova 29!

Volodimir Zelenski
Foto: Reuters
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.07.2022.
u 23:23

Takvi skokovi tlaka mogli bi dovesti do hitnih slučajeva, uključujući puknuća cjevovoda, a operateri cjevovoda dužni su unaprijed obavijestiti jedni druge o njima, priopćila je ukrajinska tvrtka.

Danas je 153. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23.00  Njemačka obećala dugotrajnu prisutnost svoje vojske u Slovačkoj

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da je Berlin posvećen dugotrajnom angažmanu vojnika i protuzračnih raketnih sustava Patriot u Slovačkoj u svrhu zaštite protiv ruskih prijetnji. "Patrioti će ostati toliko dugo koliko ćete ih trebati", rekla je u utorak nakon razgovora sa svojim kolegom Ivanom Korčokom u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi.

"Ovo nije samo prolazna stvar, nego solidarnost na djelu. Zajedno smo po pitanju ovog sigurnosnog problema." Obrambeni sustavi Patriot i oko 300 vojnika Bundeswehra stacionirano je u Slovačkoj nakon što je započeo rat u Ukrajini.

Dodatno, Bundeswehr je u travnju poslao dodatnih 300 vojnika u jedinicu multionacionalnih operativnih snaga u zemlju koja granički s Ukrajinom. Baerbock je rekla da je tamo trenutno stacionirano 640 vojnika. Istočni saveznici NATO-a osobito osjećaju ruske prijetnje. Slovačka konkretno nema granicu s Rusijom, no ima više od 100 kilometara dugačku granicu s Ukrajinom. Baerbock i Korčok također su rekli da će ministarstva obrane obje zemlje pregovarati daljnje dostave oružja u Ukrajinu, no nisu otkrili detalje.

21.00 Ukrajina je od Zapada dobila cijeli niz oružja tijekom ruske invazije, no od prvog dana Ukrajinci su bili u puno lošijoj poziciji u borbi za zračni prostor. Ruska avijacija puno je brojnija i snažnija od ukrajinske. Sada tračak nade u tom pogledu Ukrajini bi mogao stići iz - Slovačke. Naime, slovački ministar obrane Jaro Nad izjavio je kako je Slovačka spreman razgovarati o prebacivanju svojih 11 MiG-ova 29 - Ukrajincima. No, u tom slučaju tražili bi zamjenu za čuvanje vlastitog zračnog prostora.

20.15 Johnson Zelenskom uručio nagradu Winston Churchill

Britanski premijer Boris Johnson usporedio je vodstvo Volodimira Zelenskog s ratnim pothvatima Winstona Churchilla. Premijer je rekao da vjeruje da bi Churchill "navijao i vjerojatno plakao" kad je ukrajinski predsjednik inzistirao da treba "streljivo, a ne vožnju" iz Kijeva kad je započela ruska invazija u veljači.

Dodao je da može zamisliti duh Sir Winstona "kako hoda s vama" i "kako svojim štapom" prolazi kroz sve nedaće. Johnsonovi komentari dolaze tijekom svečanosti u Downing Streetu kad je Zelenskom koji se javio putem video veze uručio nagradu Sir Winstona Churchilla za vodstvo.

Članovi Churchillove obitelji i Međunarodno društvo Winston Churchill bili su prisutni tijekom svečanosti. Zelenski je rekao: "Moja je izuzetna čast primiti ovu nagradu za vodstvo." Dodao je: "Ukrajina nije ostavljena sama nakon 24. veljače, imali smo one koji su nam pomagali, koji su se sjetili u najcrnjim vremenima što je čast, i koji nisu ni pomislili da odustanu od borbe - govorim Borise o tebi".

"Ova nagrada je također i tvoja i ovo je odraz našeg zajedničkog vodstva Ukrajinaca, Britanaca i svih onih koji ne žele tiranima predati svoju slobodu".

19.30 Rusija planira velike vojne vježbe sljedećeg mjeseca

Rusija planira održati strateške vojne vježbe na istoku zemlje počevši od kraja kolovoza, reklo je ministarstvo obrane, tisućama kilometara daleko od rata u Ukrajini. "Vostok" (Istok) vježbe će se održati od 30. kolovoza do 5. rujna. Svrha im je, čini se, da pošalju poruku da Rusija, unatoč skupom petomjesečnom ratu u Ukrajini, i dalje ostaje fokusirana na obranu cijelog svog teritorija i da je u vojnom smislu sposobna uobičajeno funkcionirati.

U priopćenju je ministarstvo naglasilo da na njihovu sposobnost da održe takve vježbe ne utječe ono što zovu "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Rečeno je da Rusija nije otkazala nikakve aktivnosti obuke ili međunarodne suradnje, i da će na vježbama sudjelovati svo potrebno osoblje, oružje i oprema.

"Skrećemo vam pozornost na činjenicu da je samo dio oružanih snaga Ruske Federacije uključen u vojnu operaciju u Ukrajini, a to je sasvim dostatan broj da ispuni sve zadatke koje je postavio vrhovni zapovjednik", rečeno je u priopćenju. Neki strani mediji su širili lažne informacije o "nekim navodnim mobilizacijskim aktivnostima", dodano je.

Unatoč teškim gubicima Rusije i sporom napretku u Ukrajini, predsjednik Vladimir Putin nije naredio mobilizaciju rezervista u zemlji, a to je, po procjenma, dva milijuna ljudi koji su u posljednjih pet godina služili vojsku. Nadolazeće vježbe će se održati u istočnom vojnom okrugu, u koji spadaju dijelovi Sibira a stožer mu je u  Habarovsku blizu kineske granice.

Bit će uključene i neke strane snage, reklo je ministarstvo obrane, ali nije reklo točno o kojim  zemljama se radi. Prošle godine su u velikim vojnim vježbama u Rusiji i Bjelorusiji sudjelovale vojne postrojbe iz Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Mongolije.

15:44 - Zajednički koordinacijski centar (JCC), uspostavljen kao dio povijesnog sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, počeo je radiiti u Istanbulu, objavilo je rusko ministarstvo obrane u utorak, a  Turska je za srijedu najavila svečano otvorenje. Sve strane imenovat će predstavnike u JCC koji će pratiti provedbu plana. 

Rusko izaslanstvo u JCC stiže u Tursku u utorak i počinje raditi u četverostranom formatu, uz Tursku, Ukrajinu i UN, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Kremlj je u ponedjeljak pozvao UN da ukloni zapreke za izvoz ruskog umjetnog gnojiva i žitarica što je također dio sporazuma.

Nadalje, Kremlj je rekao da je prerano za ocjenu hoće li potpisani sporazum biti uspješan. 

15:26 - Kremlj je u utorak objavio da vjeruje da se bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder nalazi u Moskvi pri čemu nije isključio mogućnost kontakta s političarem koji je od početka ruske agresije na Ukrajinu kritiziran zbog svojih veza s ruskim energetskim gigantima i predsjednikom Vladimirom Putinom. "Koliko znamo, on je u Moskvi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je Kremlju poznato da je Schroeder doputovao u Moskvu.

"Nema sastanka kao takvog, ali ne isključujemo mogući susret", rekao je Peskov. Njemački RTL je kasno u ponedjeljak objavio da je Schroder u Moskvi, a na pitanje hoće li se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao je: "Ovdje sam nekoliko dana na odmoru. Moskva je lijep grad".

Schroederov ured u Njemačkoj nije odgovorio na upit zašto je otputovao u Moskvu. Schroeder je dugi niz godina bio ključna osoba u energetskim vezama dviju zemalja, služeći kao kancelar od 1988. do 2005., da bi potom postao član nadzornog odbora Rosnjefta, naftne kompanije pod kontrolom države. I dalje obnaša dužnost predsjednika odbora dioničara Nord Streama AG, operatera plinovoda u većinskom vlasništvu Gazproma. Na položaj u upravi Gazproma nominiran je tri tjedna prije ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače.

Zbog odbijanja da se ogradi od Putina, s kojim se sastao u ožujku, glavne njemačke političke stranke oduzele su mu pravo na ured financiran javnim novcem. Schroeder je u ožujku odbio ponudu Gazproma da bude član uprave te je izašao iz nadzornog odbora Rosnjefta.

14:48 - Europska unija u utorak je odlučila obnoviti sankcije Rusiji na dodatnih šest mjeseci, odnosno do kraja siječnja 2023. godine.

Odluka, formalnost koju su donijeli ministri energetike EU-a, odnosi se na sankcije koje su prvi put uvedene 2014. i znatno su proširene nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

13:11 - Plinska turbina za ruski plinovod Sjeverni tok 1 još nije stigla nakon remonta u pogonu za održavanje u Kanadi, no Moskva se nada da će ipak biti ubrzo instalirana, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Europska unija je više puta dosad optužila Rusiju da se služi energetskim ucjenama, dok Kremlj kaže da su problemi nastali kao posljedica sankcija Zapada i zbog potrebe za remontom turbine.

Peskov je ponovno rekao da sankcije uvedene protiv Rusije kompliciraju rad Sjevernog toka 1, koji je zbog procesa održavanja primoran smanjiti opskrbu plinom Europi na samo 20 posto od ukupnog kapaciteta. Gazprom, koji ima monopol na izvoz plina putem plinovoda u vlasništvu Kremlja, kaže da će od srijede protok plina pasti na 33 milijuna kubnih metara dnevno, što znači da će se trenutačna, već smanjena razina opskrbe prepoloviti.

Foto: REUTERS

Tvrtka je pojasnila da se, u skladu s uputama agencije za nadzor, rad plinske turbine na kompresorskoj stanici morao obustaviti.

Iz Gazproma očekuju dopremu turbine iz Kanade, gdje ju je servisirala tvrtka Siemens Energy. "Doista ima nekih poteškoća s tim turbinama. Turbina poslana na remont u Kanadu još nam nije stigla, upravo je na putu i nadamo se da će uskoro stići", rekao je Peskov, dodavši da su evidentirane poteškoće na još jednoj turbini. "Situaciju ozbiljno kompliciraju ograničenja i sankcije koje su uvedene protiv naše zemlje", rekao je Peskov, kazavši da bi Sjeverni tok 1 bez sankcija normalno radio.

12:40 - Članice Europske unije dogovorile su hitan plan za smanjenje korištenje plina u svjetlu mogućnosti da Rusija potpuno isključi opskrbu Europe Sjevernim tokom 1. Plan bi trebao regulirati štednju plina ove zime. "Ovo nije bila nemoguća misija. Ministri su postigli politički dogovor o štednji plina uoči nadolazeće zime", objavilo je češko predsjedništvo EU na Twitteru.

Detalji dogovora još uvijek nisu poznati, a izuzeće od štednje od 15 posto tijekom zime traži Grčka, s odgodom do ožujka iduće godine. 

12:38 - Ukrajinske snage napale su pogranički prijelaz u Sevskiju u ruskoj regiji Brijansk koristeći eksploziv bačen iz drona, objavio je ruski regionalni guverner. "Jutros je s ukrajinskog teritorija lansiran napad na graničnu postaju Troebortnoe u distriktu Sevski", obajvio je Aleksandar Bogomaz je na Telegram kanalu.

"Eksplozivna naprava bačena je iz kvadrikoptera na objekt granične postaje. Četvero ljudi je ozlijeđeno u napadu, primaju liječničku pomoć. Na mjestu napada su hitne službe", napisao je Bogomaz. Njegove tvrdnje nisu neovisno provjerene. 

9:09 - Ruske snage napale su lučku infrastrukturu u južnoj ukrajinskoj regiji Mikolaiv, rekao je u utorak gradonačelnik Oleksandr Senkevič. "Pokrenut je veliki raketni udar na jug Ukrajine iz smjera Crnog mora, uz korištenje zrakoplovstva", rekao je on za ukrajinsku državnu televiziju, ne iznoseći detalje o posljedicama udara.

Prošle subote Rusija je napala još jednu južnoukrajinsku luku Odesu, samo dan nakon što je postignut dogovor o isporuci žita s Ujedinjenim narodima, Turskom i Ukrajinom.

Dogovor o žitu ima za cilj omogućiti siguran prolaz za pošiljke žitarica u i iz ukrajinskih luka, koje Rusija blokira od svoje invazije 24. veljače. Rusija je okrivila Ukrajinu za zaustavljanje isporuka miniranjem lučkih voda. 

9:00 - Mogućnost da bi Moldavija mogla postati sljedeći teritorij koji će napasti Ruska Federacija "još uvijek je hipotetski scenarij", rekla je premijerka Natalia Gavrilitsa za CNN. ''Zabrinuti smo, naravno. To je rizik, za sada je to hipotetski scenarij, ali ako se vojne akcije pomaknu dalje u jugozapadni dio Ukrajine i prema Odesi, onda smo, naravno, vrlo zabrinuti.''

''Ovo je vrlo teška pozicija ne samo za Moldaviju nego i za svaku malu zemlju, svaku zemlju koja se oslanja na međunarodni poredak temeljen na pravilima. Ako neka zemlja može započeti aneksioni rat bez obzira na međunarodno pravo, onda u tom smislu nitko nije siguran i mislim da su mnoge zemlje zabrinute'', rekla je.

8:30 - Kazahstan je povećao proračun za obranu za 918 milijuna dolara zbog straha od ukrajinskog scenarija na svom teritoriju, navodi se u izvješću Wall Street Journala. “Zamislite da nemaju Ukrajinu. Hoćemo li mi biti sljedeći?" citiraju kazahstanskog dužnosnika.

08:10 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je obavještajni brifing u kojem osporava rusko izvješće o nedjeljnom raketnom napadu na Odesu. Rusija je isprva rekla Turskoj da nije odgovorna za napad. U ponedjeljak je Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je napad bio na vojnu infrastrukturu i da neće utjecati na izvoz žitarica iz ključnog lučkog grada. Britanci tvrde da su 24. srpnja 2022. ruske krstareće rakete pogodile pristanište u ukrajinskoj luci Odesa.

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da su pogodili ukrajinski ratni brod i zalihu protubrodskih projektila. Britanci tvrde da nema naznaka da su takve mete bile na tom mjestu. 

06:45 Ruski plinski div Gazprom naglo je povećao tlak u plinovodu koji isporučuje ruski plin u Europu bez prethodne najave, priopćio je u utorak ukrajinski državni operater plinovoda. Takvi skokovi tlaka mogli bi dovesti do hitnih slučajeva, uključujući puknuća cjevovoda, a operateri cjevovoda dužni su unaprijed obavijestiti jedni druge o njima, priopćila je ukrajinska tvrtka.

Gazprom nije bio dostupan za komentar.

Rusija je nastavila isporučivati plin kroz Ukrajinu iako su dvije zemlje u ratu. U ponedjeljak je Gazprom priopćio da je njegova opskrba Europom plinom preko Ukrajine taj dan iznosila 41,7 milijuna kubičnih metara, u odnosu na 41,2 milijuna kubičnih metara dan ranije.

Istodobno, Gazprom je u ponedjeljak izvijestio da zaustavlja drugu plinsku turbinu na Sjevernom toku 1, plinovodu prema Njemačkoj koji se već koristi sa svega 40 posto kapaciteta, te da će protok plina zbog toga biti prepolovljen.

06:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak Europu da na "plinski rat" koji vodi Rusija "odgovori" proširenjem europskih sankcija Moskvi.

"Danas smo čuli nove plinske prijetnje Europi. Unatoč popuštanju u vezi s turbinom za Sjeverni tok, Rusija neće nastaviti opskrbu europskih zemalja plinom kao što se ugovorom obvezala", rekao je Zelenskij u dnevnoj video poruci, komentirajući najavu Gazproma da će ponovno drastično smanjiti dopremu plina Europi.

Foto: Reuters

Smjerao je na stajalište Rusije koja je već dvaput u lipnju smanjila opseg svojih isporuka uz obrazloženje da plinovod ne može normalno raditi bez turbine koja je bila na popravku u Kanadi, a u Rusiju nije vraćena zbog zapadnih sankcija. Njemačka i Kanada su se poslije dogovorile da će vratiti opremu u Rusiju, ali turbina još nije dopremljena.

"Ovo je otvoreni plinski rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Europe. Nije ih briga što će biti s ljudima, kako će se patiti - od gladi zbog blokade luka, do smrzavanja na zimu, siromaštva ... i okupacije. To su samo različite vrste terora", istaknuo je ukrajinski predsjednik.

"Zato morate odgovoriti. Ne razmišljajte o tome kako ćete vratiti turbinu, nego proširite sankcije", zaključio je.

Zapad optužuje Moskvu da se koristi energentima kao oružjem, odgovarajući na sankcije koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu.

06:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je najvišeg vojnog zapovjednika u istočnoj Ukrajini nakon velikih teritorijalnih gubitaka od Rusije. Zelenski je dekretom smijenio Grihorija Halahana te na njegovo mjesto imenovao Viktora Horenka. General bojnik Halahan vodio je snage za specijalne operacije u regijama Donjecka i Luhanska od kolovoza 2020.

Nakon ruske invazije 24. veljače Ukrajina je potpuno izgubila kontrolu nad regijom Luhansk, a ruske snage zauzele su oko 50 posto susjedne regije Donjeck . Prije 24. veljače proruski separatisti su nadzirali nešto manje od 30 posto teritorija Donjecka.

 

Komentara 56

CR
croasan1
09:18 26.07.2022.

Koji nonses ne mogu da ne napišem poneku.Rusi prema Evropi imaju transportne sisteme -plinovode kapaciteta instalisanih 235 mlrd.metara kubnih plina na godišnjem nivou.Prema Kini imaju snagu Sibra i još jedan plinovod kapaciteta ukupnog 60 mlrd.metara kubnih plina na godišnjem nivou.Međudržavnim ugovorom Rusije i Kine u Kinu se šalje samo oko 45 mlrd.metara kubnih plina, transportni kapacitet plinovoda nije iskorišten,E sada pitanje koje ću vam postaviti kome Rusi da prodaju plin.Sve je tu jasno samo Evropa donosi dobre novce ,a ova nagađanja su sve petparačke priče.Kada se nešto posluša ponekad o tome treba i promisliti .Što se tiče povećanje pritiska plina to može biti više razloga.Testiranje opreme koje je uglavnom krakotrajno i li povećanje protoka plina prema Evropi.Može biti još ponešto no nećemo nagađati.Vi možete nagađati ionako vam tematika nije jasna.

RA
rasturaljka
10:12 26.07.2022.

Neispravna jedna ili vise pumpi, treba ih zamjeniti.

TA
Tajg
21:44 26.07.2022.

Novopečenom čerčilovcu nije sasvim jasno u koju situaciju vodi svoj narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije