Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvornikovi

Ni Hajduk nije bio dovoljno jak da ih odvuče od umjetnosti

boris dvornik
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
02.07.2014.
u 12:15

Kada nosite prezime Dvornik, Šerbedžija, Vrdoljak... nosite i svojevrstan teret. Teret da se morate baviti poslom od javnog interesa, da su vaši uspjesi vrijedni punjenja novinskih stupaca, da morate barem na neki način dosegnuti uspjeh svojih roditelja. Naših poznatih dinastija ima mnogo, a mi vas podsjećamo na one koje generacijama ostavljaju dubok trag u hrvatskoj povijesti

– Ko svako dite, i ja sam se odmah zaljubija u Ajduka. Igra sam u pionirima desno krilo, i to, govorili su, dobro. Ali uteka sam! Poslije dvi-tri godine zainteresira sam se za kazalište mladih i propade moja fudbalska karijera! Otišo sam na studij glume u Novi Sad... – kazao je u intervjuu davne 1976. tada 37-godišnji splitski glumac Boris Dvornik.

Govorio je tada s entuzijazmom i o "Velom mistu", novoj seriji koju tek planira snimiti. Danas zahvaljujemo sudbini što nije postao nogometaš pa umjesto golova pamtimo uloge poput Roka Prča ili brijača Meštra i filmove "U gori raste zelen bor", "Opklada"... njih više od 40. "Velo misto" ima kultni status pa ju upravo u trenutku prisjećanja na glumačkog velikana iznova s radošću gledamo na HRT-u, a Večernji list sjeća se njene glavne zvijezde.

Govorio je Boris u intervjuu s početka priče i o sinovima Deanu i Dinu, tada 13-godišnjem i 11-godišnjem klipanu koje zanima bejzbol. Glumiti su pristali tek epizodno u nekoliko dječjih filmova i serija... Njihov pravi poziv bila je glazba kojom su dosljedno nastavili umjetničku dinastiju Dvornikovih.

Poslije suradnje na albumu "Kineski zid", koji su izdali 1984., braća se razilaze i Dino stvara respektabilnu karijeru. Tri puta osvaja Porin, njegov "Live in München" proglašen je najboljim albumom uživo snimljenim u hrvatskoj diskografiji i s potpunim pravom Dinu pripada naslov kralja funky zvuka. Mjesec dana prije izlaska albuma "Pandorina kutija", 7. rujna 2008., Dino je preminuo u Zagrebu u 44. godini života. Oko šest mjeseci prije toga, 24. ožujka, u Splitu je preminuo i Boris. Bilo mu je 68.

Dean Dvornik održava živim sjećanje na tatu i brata. Nedavno im je posvetio i svoj album "Čuvam svaku kap", a sve uspješnije glazbom se bavi i Dinova kći Ella.

>>Dijana Dvornik: Boris mi je bio muž, ljubavnik i najbolji prijatelj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije