Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE

Rosetta snimila lander koji je sletio na komet 2014. i nestao

Philae
Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
1/3
05.09.2016.
u 16:33

Philae je otišao u hibernaciju nakon što mu se baterija istrošila nakon samo tri dana

Kamera na Rosetti, letjelici Europske svemirske agencije, otkrila je izgubljeni robotski lander Philae, koji je Rosetta otpustila u studenom 2014. i koji je potom sletio na komet 67P/Čurjumov – Gerasimenko.

Lander je 2. rujna snimljen zaglavljen u tamnoj pukotini na kometu, što objašnjava zašto je bilo tako teško uspostaviti komunikaciju s landerom nakon slijetanja, priopćila je danas ESA. Kamera visoke rezolucije OSIRIS snimila je lander manje od mjesec dana prije kraja Rosettine misije.

Landerova baterija bila se istrošila samo tri dana nakon slijetanja na ovu lokaciju, nakon čega je Philae otišao u hibernaciju. Probudio se i nakratko komunicirao s Rosettom u lipnju i srpnju 2015. godine, kada se komet približio Suncu pa je bilo dostupno više energije. Međutim, točna lokacija landera do danas nije bila poznata.

- Ovo značajno otkriće dolazi na kraju duge i naporne potrage - rekao je Patrick Martin, šef misije Rosetta pri ESA-i.

- Počeli smo misliti da će Philae zauvijek ostati izgubljen. Nevjerojatno je da smo ovo snimili u posljednji trenutak - dodao je.

>> Neki su uvjereni da se radi o izvanzemaljskoj građevini: Novo istraživanje produbilo misterij zvijezde

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije