Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznata građevina

Muzička akademija - ruši se dio zgrade Ferimporta

Lakersi slave
05.03.2012.
u 10:00

Grad je dosad uložio 48 milijuna kuna, Sveučilište 27,9, a konačna cijena mogla bi biti do 200 milijuna kuna

Nakon pet godina obnove bivše zgrade Ferimporta, u kojoj bi se trebala konačno smjestiti Muzička akademija, i potrošenih 76 milijuna kuna, dio zgrade će se rušiti! Potrebno je zamijeniti originalnu konstrukciju od armiranog betona na zaštićenoj zgradi arhitekta Stanka Fabrisa iz 1962. godine.

– Rekao bih da se Akademija gradi, ali ipak će se veći dio konstrukcije srušiti, i to oni dijelovi koji ne mogu opstati, a radit će se novi – kaže Mladen Janjanin, ravnatelj Muzičke akademije, koja na vlastiti dom čeka 90 godina.

Tim povodom, simbolički je sinoć obilježen nastavak radova koncertom gudačkog orkestra  Fronesis pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, u sklopu umjetničkog performansa “Početak-kraj” talijanskog umjetnika Giorgija Andreotta Calòa u “utrobi” buduće Muzičke akademije. Fasada sa zaštićene zgrade iz razdoblja hrvatskog modernizma već je odavno skinuta, a kako je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, cjelokupni volumen i struktura od armiranog betona iz šezdesetih godina moraju se originalno rekonstruirati. Gradnja nove Muzičke akademije počela je još 2008. godine, prema pobjedničkom projektu arhitekta Milana Šosterića, a rokovi za završetak gradnje nekoliko su puta probijani. Grad je dosad uložio oko 48 milijuna, dok je zagrebačko Sveučilište obnovu sufinanciralo sa 27,9 milijuna kuna. U ugovoru stoji da će radovi u konačnici stajati 100 milijuna kuna, bez PDV-a, no s unutrašnjim uređenjem taj bi se iznos mogao popeti i do 200 milijuna kuna. Grad Zagreb kao realan rok završetka vidi tek proljeće 2013. godine, šest godina nakon početka gradnje i obnove.

– Gradnja ide svojim tijekom. S optimizmom se nadamo skorom završetku projekta, da konačno profesori i studenti nađu svoje mjesto pod suncem. Ovaj performans bio je lijepa najava buduće glazbene kuće – rekao je Janjanin, dekan Muzičke akademije, koja trenutačno radi na četiri lokacije

Komentara 9

VE
Vexans
11:20 05.03.2012.

cij.admin. Skinuli ste moj komentar,možda zato što sam nazvao Zagreb malim Bečom? Sad kažem da je Zagreb ljepši od Beča!

VI
Vito
13:56 05.03.2012.

Ta zgarda izgrađena 1962. godine uopće nije građena prema protupotresnim zakonima... Samo pogledajte stupove koji ju okružuju, držače podova/stropova... Svi su u jednom smjeru, bez potpornja posred zgrade, osim lifta... Malo jači potres u smjeru okomitom na te tanke stupćepće doveo bi do rušenja svih katova kao što možete gledati kad padnu tako loše izgrađene zgrade po drugim dijelovima svijeta... Sva sreća što do sada nije \"udario\" potres kojeg čekamo već cijelo stoljeće, a koji uvijek i dolazi otprilike svakih stotinjak godina... Ovo što je danas predviđeno za \"muzičku akademiju\" je opasnost za korisnike u budućnosti... Arhitekt može biti protiv rušenja tog betonskog kostura, ali ne sruše li ga cijelog, bit će odgovoran za nesreću kad tu \"kuću od karata\" sruši potres... Bolje srušti sad, prije naselajavanja, nego raditi štetu i sve ponovo graditi nakon potresa...

AG
Agramer198
10:18 05.03.2012.

Koji to majmun je odlučio da se nasred najljepšeg secesijskog trga u gradu ide delati to čudovište od zgrade, da mi je samo znati... I onda ovi naši to još zaštite, ma strašno, fuj, fuj, fuj. Mislim, nemam ništa protivv izgradnje modernih zgrada i konstrukcija, ali ne usred stare gradske jezgre...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije