Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako spriječiti

Znate li koliko su sigurne velikogoričke škole?

Nasilje u školama
Foto: Kronike VG
1/2
01.04.2014.
u 15:55

Učenicima nude različite programe za provođenje slobodnog vremena. Osim nasilja u školama, policija pokušava prevencijom spriječiti i uzimanje droge

O nasilju u školama u zadnje se vrijeme često govori, a Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod zatražio je u veljači ove godine i da se pitanjem sigurnosti u školama pozabavi Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.

Povod za Preporodovu inicijativu je, kako navode Kronike Velike Gorice, napad učenika na nastavnika u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Zagrebu. Zanimalo nas je kakva je situacija u Velikoj Gorici i trebaju li se roditelji, djeca i nastavnici bojati.

Najviše intervencija, njih šest, u prošloj godini policija je imala u Osnovnoj školi Velika Mlaka, no uglavnom se radilo o krađi i provali, a ne o nasilju. Osim u ovoj, policija je dva puta bila i u Osnovnoj školi Vukovina te Srednjoškolskom centru Velika Gorica.

Foto: Kronike VG

Tijekom 2013. godine u zonama velikogoričkih osnovnih i srednjih škola policija je zabilježila 15 događaja, što je isti broj kao i 2012. godine. Iz policije kažu da se uglavnom radilo o oštećenju tuđe stvari i da su zbog toga na teren izlazili 10 puta. Zbog nasilja su prošle godine policajci intervenirali dva puta. Zabilježena i jedna provala te dvije krađe. Kriminalističkim istraživanjem bilo je obuhvaćeno petoro djece i jedna odrasla osoba.

- Inače, u odnosu na druge gradove Zagrebačke županije, ako uzmemo u obzir da je Velika Gorica šesti grad po veličinu u RH, gotovo da je to najmanji broj događaja na području cijele Policijske uprave zagrebačke, dakle čak značajno manje nego i na području niza gradskih postaja. Manji broj događaja bilježi se samo na području Dugog Sela, Ivanić Grada, Jastrebarskog i Sv. Ivana Zeline – navode iz zagrebačke policije.

Kako bi velikogoričke škole i nadalje ostale sigurne, policija provodi niz preventivnih programa. Kroz njih su učenicima predstavljena razna športska društva, kulturno umjetničke udruge i ostali načini kako da djeca kvalitetno provedu slobodno vrijeme, a učenici su pohađali i predavanja u policijskim postajama.

Na području Zagrebačke županije također je proveden i program “Ne, zato jer ne” namijenjen učenicima I. razreda srednjih škola na temu problema ovisnosti o opojnim drogama uz prikazivanje dokumentarnog filma “Ecstasy ubija”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije