Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivan projekt

'Kraj zlostavljanja počinje sa mnom' pomaže kako se braniti ili pomoći drugima

Borba protiv nasilja
Foto: Marko Prpić/PXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
29.03.2014.
u 13:00

Učenici trećih razreda odlučili su pomoći i mlađim i starijim kolegama u školi

E cure, smislila sam kako ćemo srediti onu štrebericu - zadovoljno se osmijehnula i povukla još četiri kolegice sa sobom do “štreberice” koja usamljeno sjedi u klupi.

- Glupačo, znaš li gdje ti je zadaća? U komadićima! - prasnule su u smijeh, odgurnule ju i zaprijetile da ih ni slučajno ne smije izdati učiteljici ako ne želi batine.

Stop nasilju!

Nekima je ovo svakodnevnica u školi. Zastrašivanje, vrijeđanje, isključivanje iz igre, guranje i udaranje sve je učestalije neprimjereno ponašanje kod dječaka, ali i djevojčica. No, iako podaci Gradskog ureda za obrazovanje i Policijske uprave zagrebačke govore da je nasilje među djecom i mladima sve raširenije, neke su škole uspješno preuzele stvar u svoje ruke i glasno rekle - stop nasilju! Unatoč tomu što imaju tek devet godina učenici trećeg razreda OŠ Antuna Branka Šimića u Dubravi odvažili su se i pokrenuli projekt “Kraj zlostavljanja počinje sa mnom”.

Pružiti podršku žrtvi

- Ozbiljno smo se primili posla. Napravili smo plakate i letke na kojima piše da čim primjetimo zlostavljanje trebamo progovoriti o tome, pružiti podršku žrtvi i biti prijatelj - objasnila je učenica Ana Balić, te dodala da zbog ovog projekta više ne strahuje od nasilja jer je naučila kako se sama braniti ili pomoći drugima.

Održavaju, također, radionice u ostalim razredima, te osmišljavaju igrokaze kako bi učenici na zabavan i poučan način naučili što je zlostavljanje i kako ga spriječiti.

- Ako vidimo da je netko tužan i sjedi sam u klupi priđemo mu i pitamo je li sve u redu - dodale su učenice Marija Polić i Ena Kušek, dok je njihova učiteljica Dubravka Čubrić istaknula da u njihovoj školi i nema toliko nasilja kao u nekim drugim školama.

- Iako je inače Dubrava na nekom lošem glasu, mi se možemo pohvalili brojkama. Naime, u cijeloj se četvrti broj intervencija policije u godinu dana smanjio za čak 86, pa je tako s 553 intervencije u 2012. godini spao na 467 u 2013. godini - poručila je učiteljica Čubrić, te pozvala sve škole da se pridruže ovom projektu kako bi učenici imali što bezbrižnije i sigurnije školovanje.

>> VL Inicijativa: Problem koji se tiče cijelog društva: Kako spriječiti nasilje među djecom?

Foto: Marko Prpić/PXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije