Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto se to događa

Ovo je zagrebačka škola s najviše nasilja

Nasilje škole
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
26.03.2014.
u 09:11

Hitno se moraju postaviti alarmi i kamere na školama i domovima u Zagrebu, jedan je od zaključaka tematske sjednice skupštinskog Odbora za obrazovanje i sport. Videonadzora i alarmnih sustava, naime, nema na 49 osnovnih i 30 srednjih škola i na 4 učenička doma. U 2013. godini najviše je intervencija zbog vršnjačkoga nasilja bilo u OŠ S. S. Kranjčevića

Nasilje među djecom i mladima sve je zastupljenije i raširenije – porazni su to podaci Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, kao i Policijske uprave zagrebačke.

Dvije intervencije na dan

Samo tijekom prošle godine u zagrebačkim osnovnim školama policija je evidentirala čak 212 puta, dok je u srednjim školama zabilježeno 96 intervencija. Porast je to u odnosu na prošlu godinu – najzastupljenije je vršnjačko verbalno i fizičko zlostavljanje. Već u ovoj školskoj godini prijavljena su čak dva slučaja seksualnog nasilja.

– Najugroženije vrijeme kad bilježimo i najviše događaja, ukupno njih 284, razdoblje je od 14 do 23 sata. Prateći i analizirajući podatke u zonama odgojno-obrazovnih ustanova, to su prosječno dva događaja u danu zbog kojih interveniramo – poručili su u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

I dok je tijekom prošle godine više od 22 tisuće učenika bilo uključeno u preventivne programe, oni ni po čemu, zaključeno je na jučerašnjoj tematskoj sjednici Odbora za obrazovanje i sport, nisu jamstvo sigurnosti u zagrebačkim školama.

– Jasno je da se nameće potreba pojačanog provođenja preventivnih programa, ali i potreba kreiranja novih programa kroz intersektorsku suradnju. Hitno moramo instalirati videonadzor i alarmni sustav na sve škole u Zagrebu te napraviti plan primjerene osvijetljenosti školskih igrališta – zaključak je Alena Ostojića, predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje i sport.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Kamere i alarmi, naime, nedostaju na točno 49 osnovnih i 30 srednjih škola kao i na četiri učenička doma. Škola s najviše zabilježenih intervencija, čak 35, Osnovna je škola S. S. Kranjčevića (na prvoj slici), a nakon nje slijede I. Tehnička škola Nikole Tesle, Osnovna škola Dugave te gimnazije u Križanićevoj ulici.

Djevojčice sve agresivnije

– Sve počinje u osnovnoj školi. Nije popularno reći, ali djeca su u velikoj mjeri prepuštena sebi – nedostaje im odgoja i rada roditelja s njima – stav je Ivane Sabol, školske psihologinje koja upozorava na promjene ponašanja kod djevojčica.

– Djevojčice postaju nasilnije, čak su spremne potući se s dječacima, što pokazuje veliku promjenu i svakako da se treba reagirati – poručuje Sabol.
Jedino je pozitivno, sudeći prema statistici, što se smanjio broj kaznenih djela koja su počinila djeca do 14 godina. Lani je takvih prekršitelja evidentirano 19, što je u odnosu na 2012. godinu, kada su evidentirana 44 kaznena djela, smanjenje za 56 posto.

Komentara 42

KG
KG002
10:41 26.03.2014.

Zašto su djeca agresivna? 1. zbog kućnog neodgoja 2. zato što su današnja djeca "svete krave". Učenik može ometati nastavu, maltretirati drugu djecu, a nastavnik ga ne smije izbaciti sa sata već eventualno poslati pedagogu koji ili radi u drugojoj smjeni ili je ionako prezaposlen pa vam isto to agresivno dijete vraća natrag u razred 3. zato što ravnatelji, a nekad i sami nastavnici zbog raznih utjecaja i veza pokrivaju i štite agresivce 4. zato što roditelji očekuju da će im škola odgojiti djecu jer su oni tu zakazali

GA
ganga
11:08 26.03.2014.

Pero joso ne bih se baš složio.Radim u OŠ pa imam neki uvid. Po meni glavni proglem je obijest. Djeca nemaju nikakve životne obveze,puna su energije i moraju je negdje trošiti. Sva ta djeca su dobro obučena,imaju mobitele,fejs,gel na kosii pa samo ih pogledajte, Tu kod većine nema ni govora o nekoj materijalnoj krizi. Evo baš jutros malo pada kiša i pred školu dovoze roditelji svoje prinčeve i princeze se slučajno ne bi malo skvasila. Auti ne staju ispred ispred ulaza pred školu nego ih dovoze do samih vrata. Na odmoru ne bacanje i gađanje sendvičima,polijevanje cococolom..Ništa drugo nego čista obijest .naravno n ekod svih ali kod većine.

ZE
.zeitgeist.
10:42 26.03.2014.

Budimo realni, o odgoju djece se više nitko ne brine. Roditelji ili rade cijele dane ili se brinu o tome kako platiti račune, kupiti hranu.... Koliko roditelja svoju djecu vodi u muzeje, kazališta, na izlete..? Većina roditelja je sretna kadada kupe djetetu igraču konzolu i onda dijete sjedi cijele dane igrajuči igrice. U nedostatku aktivnosti, djeca slobodno vrijeme provode pred televizorom ili surfajuči internetom. Jedina "kultura" koju djeca dobe od roditelja je analiza nogometnih utakmica i sadržaj posljednje epizode turske sapunice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije