Naslovnica Zagreb ZG Život

Zabranjene, ali nikako da odu

Čitave obitelji Jakuševčana žive upravo od uzgoja životinja, uglavnom kokoši i svinja
22. listopada 2018. u 10:32 6 komentara 1173 prikaza
Domaće životinje na Jakuševcu
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

S jedne su strane “farmeri”, a s druge “urbani”. Iako su svi zapravo susjedi koji praktički žive vrata do vrata, ova su dva tabora na Jakuševcu u sukobu i to zbog – kokica, pajceka, pataka, krava… I tako već punih 18 godina.

Hoće li Jakuševac zaista ostati otvorenim do 2029.? Marko Torjanac ''Stanovnici Jakuševca 'uživaju' u smradu i klanju svinja, a vrhunac apsurda je potez čelnika Zagreba''

Netko vas je prevario

Još 2000. godine granica za držanje domaćih životinja spustila se južno od Jakuševca, što konkretno znači da su sve one trebale odavno biti protjerane iz tog kvarta. No zbog činjenice da na Jakuševcu ima više farmi s dugogodišnjom tradicijom na kojima se uzgaja više tisuća grla stoke, iz godine u godinu odgađa se stupanje te zabrane na snagu. Kada je nedavno iz Gradskog ureda za poljoprivredu stigla vijest da se rok ponovno produljuje do kolovoza 2019., dio stanovnika koji živi u zgradama odlučio je reći dosta. Okupili su se, krenuli s prosvjedima te potpisivanjem peticije.

– To je strašno, mi živimo u stanovima, a kad otvorimo prozor, vidimo svinje i gnoj. Grozan miris se širi s tih farmi – žali se Velimir Ostojić, jedan od stanara zgrada koji na Jakuševcu živi tri godine. A baš zbog činjenice da je većina “urbanih” doselila u kvart nedavno, starosjedioci čije obitelji žive tamo već generacijama smatraju da se nemaju pravo žaliti.

Ilustracija Dobro, ali ne i dovoljno Farmerima 195 mil. kuna za kupnju junica

– Nama je žao ako njima tu nije dobro, ali znali su kamo dolaze kada su kupovali stanove. Treba biti iskren i reći da ih je investitor prevario jer ih je uvjerio da smrad koji se osjeti dolazi s neke male farme koja će se uskoro zatvoriti. U isto vrijeme smiješno je i tužno da netko može pomisliti kako se pored tolike hrpe smeća osjete baš svinje – poručuju farmeri, na što urbani odmah odgovaraju da su svjesni problema s otpadom. Životinje, dodaju, nisu ništa manja briga.

– Svi mi znamo kako smrdi otpad, a kako gnoj. Kada smo kupovali stanove, pokazana nam je odluka Grada da farme na Jakuševcu više nisu dozvoljene, ali nismo znali da će se provođenje te odluke svake godine odgađati – kaže Velimir Ostojić te dodaje kako se rješenje mora pronaći. Da to nije lako, smatraju farmeri kojima je budućnost već godinama neizvjesna.

kamo s otpadom? Odvajat ćemo otpad, a moći ćemo ga obraditi tek za sedam godina

– Čak i oni koji su voljni otići ne mogu naći zamjensku lokaciju. Navodno se u Hrvatskoj potiče proizvodnja, a gdje god ljudi čuju da farmeri dolaze, potpisuju peticije protiv nas – govori Ivan Bedeković čija obitelj na svojoj farmi ima desetak krava te oko 60 svinja i 200 kokoši.

Također, na još 90 hektara zemlje uzgajaju kukuruz i druge žitarice.

Ovom geodetu po struci proizvodnja mesa je sekundarni prihod, no njegovi roditelji samo od toga žive. Kao i mnoge druge obitelji na Jakuševcu.

– Moja cijela deseteročlana obitelj bavi se uzgojem crne slavonske svinje, to je posao koji se prenosi iz generacije u generaciju. Unatoč tome što imamo i završene fakultete, odlučili smo se posvetiti svom OPG-u, no ovako je jako teško raditi – prepričava Renata Bedeković. Kaže i da njihova farma raste te su svjesni da im budućnost nije na Jakuševcu, no zamjensko zemljište bezuspješno traže već pet godina.

Farma krcka im pod zubima Farmeri: "U brašnu ima kamenja"

Nezavidna je to situacija

Trebali su pomoći država i Grad, a govorilo se i o poticajima za preseljenje, no sve je stalo u moru birokratskih zavrzlama. Zbog čekanja mnogi farmeri ne održavaju adekvatno svoja imanja, što samo pogoršava ionako napetu situaciju pa je i pritisak na nadležne sve veći.

– Nerealno je očekivati da će do 2019. svi farmeri otići, ali detaljno smo analizirali situaciju i zaključili da je najveći problem zapravo u dva imanja koja se nalaze tik uz zgrade. S njima sada dogovaramo preseljenje, a ostali su nekoliko kilometara udaljeni od centra kvarta i nisu toliki problem – govori Miljenko Arapović, predsjednik vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb-istok.

– Ovo je jako nezavidna situacija jer će uvijek netko biti nezadovoljan. Mi zato sada razgovaramo s farmerima da vidimo što oni zapravo žele i kako možemo postići dogovor – kaže pak Renato Vrban, predsjednik vijeća Mjesnog odbora Jakuševec koji je na toj funkciji tek desetak dana, a njegov je prethodnik dao ostavku baš zbog pritiska koji se stvorio oko ovog problema.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Vito:

  ova su dva tabora na Jakuševcu u sukobu i to zbog – kokica, pajceka, pataka, krava… I tako već punih 18 godina. ::: A sad, kao novinarka koja piše o toj temi, molim lijepo objasnite nama koji "ne znamo" gdje ... prikaži još! je Jakuševac, samo Jedno: "ZAŠTO SU POBOGU" uopće dolazili na Jakuševac umjesto da su ostali na svojim imanjima u sad pustnim, napuštenim, selima??? __ Ako im se nije sviđao život na Selu, trebali su se preseliti u Grad, a ne samo premjestiti iz jednog sela u drugo pa se jadati da im smrdi selo.

 • Avatar Duran Duran
  Duran Duran:

  Drug Milenko lupa gluposti,a da se poštuju sanitarni uvjeti nikoga ne bi zanimalo čime se bavi susjed. Podržavam uzgoj svinja,može i u svinjcu na tri kata....🐷🐷🐷🐷🐖🐖🐷

 • grebza:

  Možda će se ti vrijedni bandicevi glasači još približiti urbanim dijelovima grada.