Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici

Neboderi, koji su rad tvrtke ATP i tima, bit će visoki od 74 do 135 metara, a imat će i stambenu i poslovnu namjenu
17. veljače 2020. u 18:16 83 komentara 59198 prikaza
Dubai na Savici
Foto: Grad Zagreb/ATP studio
Pogledajte galeriju 1/5

Bilo da silazite s “petlje” ili Mosta mladosti, oni će biti prvo što ćete uočiti. Četiri tornja, od kojih najviši ima čak 135 metara, uzdizat će se na samom ulazu u Savicu. Točnije, bit će to između sportskog igrališta Chromos i križanja s Držićevom, a na parceli površine oko 13.000 četvornih metara smjestit će se neboderi od 30 do 37 katova – dva će biti stambene namjene i visine 95 te 74 metra, u onom od 120 metara smjestit će se hotel, dok će sve nadvisivati poslovni centar.

Zemljište na Savskoj Opatovini gdje će se izgraditi stanovi STANOVNICI NISU ODUŠEVLJENI Planiraju kod okretišta u Prečkom podići šest zgrada s 1056 stanova

Prostor je sad ruglo

Kompleks je to koji je u javnosti prvi put digao buru još 2013. godine kada je odabran idejni projekt na javnom natječaju koji je financirao investitor, tvrtka Savica, projekt austrijskih vlasnika M.O.F. Immobilien AG, a čiji je program izradio IGH. Rad tvrtke ATP i tima koji predvodi arhitekt Dario Travaš odabran je među 15 radova, a otada je provedena i javna rasprava, dok je u travnju 2014. tornjeve na Savici čak i Gradska skupština prihvatila kao gradski projekt.

Zatišje koje je trajalo sljedećih šest godina prekinula je objava s početka 2020. u Službenom glasniku Grada Zagreba, iz koje je vidljivo da je pokrenuta procedura za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Odnosno, objavljen je zaključak o prihvaćanju darovanja dokumentacije potrebne da bi se izdale dozvole, a Savica-projekt gradskoj je upravi, među ostalim, dala i projektno-tehničku dokumentaciju potrebnu za rekonstrukciju produžene ulice Prisavlje, od kružnog raskrižja na Prisavlju do Avenije Marina Držića i dijela zapadne strane Držićeve, ali i prometni elaborat, onaj krajobraznog uređenja, projekte koji podrazumijevaju izmještanje vodoopskrbnog cjevovoda, izmještanje i zaštitu postojeće elektroenergetske mreže, novu javnu rasvjetu...

Bukobrani PRESRETNI STANARI Bukobrani za Savicu i Folku da ih štite od prometa na Držićevoj

Diglo je to na noge stanovnike Trnjanske Savice, naročito one okupljene u inicijativi “Savica za park”, čija je objava na njihovoj stranici na Facebooku izazvala niz komentara i različitih razmišljanja. Dok je dio njih protiv gradnje “Dubaija na Savici”, kako su prozvali ovaj projekt, drugi smatraju da je dobro da se nešto napravi s prostorom koji je sad ruglo Savice.

Ni sunca ni mjeseca

– Takav kompleks imao bi golem utjecaj na cijeli kvart, a čak i nova prometnica i novo raskrižje ne bi mogli izdržati toliki promet. A ni dvije tisuće parkirališnih mjesta, koliko ih planiraju, neće biti dovoljno. I ovako nemamo gdje parkirati, tad će biti još gore – jedan je od komentara stanovnika, dok se dio njih brine jer od visokih nebodera, koji će se graditi na tridesetak metara od postojećih zgrada, neće vidjeti “ni sunca ni mjeseca”.

U kojoj je fazi cijeli projekt te hoće li i kada početi radovi, pitali smo i M.O.F. Immobilien AG, a unatoč nekoliko pokušaja, odgovor nismo dobili. No vrijednost projekta “za Trnje, Zagreb, pa i cijelu Hrvatsku” objasnili su Martin Kutschera i Martin Vabitsch, koji su 2014. bili direktori tvrtke Savica-projekt, i to u dopisu poslanom tadašnjem predsjedniku Skupštine Darinku Kosoru.

3 d isprintana kuća Isprintana kuća U Dubaiju sagrađena najveća 3D printana zgrada na svijetu

– Investicijski volumen za oko 110.000 četvornih metara bruto površine katova (bez garaža) iznosi oko 200 milijuna eura. Zagreb će biti bogatiji za iznose komunalnih pristojbi u visini od 70 milijuna kuna te za iznose pristojbi za vodu u visini od 14 milijuna kuna. Projekt će Trnju povećati vrijednost, obogatiti životni prostor, a izgradit će se i javne prostorije koje će se moći unajmiti za priredbe, dječji vrtić ili knjižnicu, pa će od toga koristi imati i svi stanovnici i susjedi. Dobit će se moderan stambeni i poslovni prostor za oko 800 osoba i 2000 tvrtki, a otvorit će se na stotine radnih mjesta – objasnili su Martin Kutschera i Martin Vabitsch u svojem pismu. Arhitekt Dario Travaš kazao nam je da se radi na izradi dokumentacije za daljnje faze projekta.

VIDEO Prosvjed protiv Bandića: Okupljeni skandiraju "lopovi, lopovi"

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • danijelrukavina4:

    Pa to je stvarno čudo jedno kako su svi "investitori" zainteresirani samo za "biznis" sa nekretninama. Nitko da bi uložio novce u neku proizvodnju, u neke nasade, ekološku proizvodnju, start-up firmice,u našu pamet, u kulturu. Svi samo u nekretnine. I ... prikaži još! I to kao "važni" investitori iz Švicarske, Austrije, iz arapskih zemalja. Moš mislit. Dam se kladit da iza pola njih stoje neki naši lopuže koji bi oprali sumnjivu lovu. A i naslovi su fantastični. "Dubai u Savici". Moš mislit. Čekamo još "Wall street u Konjščinskoj u Dubravi ", "Rodeo drive u Kozari putovima".

  • Tirano:

    Radio sam na jednoj knjizi o neboderima u USA, te životu među tim ogromnim čudovištima i gdje su rađene mnoge studije koje su pokazale kakav je strašan vjetar (propuh) oko tih nebodera te kako je uništena mikroklima zraka koji ljudi ... prikaži još! tamo udišu?! Zato kada se nešto gradi treba zadovoljiti mnogo uvjeta za život u okolici visokih nebodera! Nije to baš tako trivijalno kako to netko misli te "struka mora raditi takve stvari"! A i opaska da u okolici takvih zgrada ili nebodera poneki puta ne vidiš ni sunca ni mjeseca sigurno stoji!!!

  • crodux:

    kad bi se to izgradilo zgrade iz Novog Zagreba bi izgledale kao favele!