Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Planiraju kod okretišta u Prečkom podići šest zgrada s 1056 stanova

Ugovor koji je star deset godina stiže na dnevni red Gradske skupštine
06. veljače 2020. u 12:19 19 komentara 11300 prikaza
Zemljište na Savskoj Opatovini gdje će se izgraditi stanovi
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Danas je ondje velika ledina, uz koju se automobili provezu ako žele skratiti put od Ljubljanske avenije prema svom naselju. No uskoro bi na Savskoj Opatovini, nedaleko od tramvajskog okretišta u Prečkom, trebao niknuti pravi kvart u kvartu. Točnije, riječ je o šest zgrada s 1056 stanova, odnosno o četiri manje građevine s oko 120 te jednoj s 330 i jednoj s 220 stanova.

Skupe nekretnine Stanovi u Zagrebu sve skuplji, evo koliko su porasle cijene u zadnjih pet godina

Sjedište u Švicarskoj

U većim zgradama bit će i trgovine te ugostiteljski objekti, uz njih oko 1200 parkirališnih mjesta, koja dijelom idu i na dvije etaže ispod zemlje. Gradnja je nakon gotovo deset godina mirovanja postala aktualna nakon što je investitor zatražio od Grada Zagreba da sklope aneks ugovora potpisanog 2011., koji je vezan uz ovaj projekt.

Gradonačelnik Milan Bandić njihovu je zahtjevu sad dao suglasnost, a o tome će raspravljati i zastupnici u Gradskoj skupštini na sjednici koja počinje danas.

Riječ je o investiciji tvrtke Allegheny Financial koju je, prema sudskom registru, osnovala istoimena tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, bivši vlasnik Europapress Holdinga Ninoslav Pavić i tvrtka SEECP Projekt 1, koju je također osnovala švicarska tvrtka Allegheny.

Dodatak ugovoru potreban je, piše u dokumentima dostavljenima skupštinarima, jer je od potpisivanja prošlo dulje vrijeme, a u međuvremenu su se promijenili zakonski propisi te je prestala važiti i projektno-tehnička dokumentacija.

Projekt je, također ističu, u vrlo visokoj fazi pripremljenosti te je u tijeku obnova odnosno ishođenje novih lokacijskih i građevinskih dozvola.

GALERIJA Obnovljeni rotor u Remetincu

Zemljište na Savskoj Opatovini gdje će se izgraditi stanovi
1 / 10
Obnovljeni rotor u Remetincu pušten u promet
Izgradnja u Podbrežju LUDNICA NA TRŽIŠTU Pomama za najskupljim stanovima u Zagrebu: Za svaki stan čak nekoliko kandidata

U sklopu projekta predviđena je i gradnja četiri prometnice te produžetak Horvaćanske ceste s komunalnom infrastrukturom. Vijesti, pak, nisu najbolje prihvatili stanovnici Savske Opatovine i Prečkog jer smatraju da je riječ o nepotrebnoj betonizaciji, a sve je manje zelenih površina poput livade na kojoj bi trebalo niknuti novo naselje.

– Treba ih pitati postoje li u projektu vrtići, škole, dom zdravlja, šetnice, park... To bi trebalo prvo sagraditi – sukus je komentara stanovnika Prečkog na jednoj od Facebook grupa u kojoj su okupljeni. O kolikim stanovima je riječ te koje bi mogle biti cijene kvadrata, vrijednost investicije i kad bi radovi mogli početi, pitali smo i tvrtku Allegheny, odakle su odgovorili da je projekt u fazi pripreme te zbog toga ne mogu govoriti o takvim detaljima.

– Svakako ćemo izvijestiti o tome kada navedeni projekt bude spreman i kada nam budu poznati svi relevantni podaci – istaknuli su u uredu uprave. U materijalima poslanima u Skupštinu piše, pak, kako su uređenje građevinskog zemljišta za gradnju prometnica, koje će niknuti prije nego što se u zgrade usele stanari, voljni sami financirati, a Gradu će darovati cjelokupnu dokumentaciju, odnosno idejni projekt, čija je cijena 298 tisuća kuna, geodetske elaborate za 91.000 te glavne projekte koji stoje 450 tisuća kuna.

I komunikacijska mreža

– Društvo Allegheny spremno je bespovratno financirati i troškove gradnje distributivne komunikacijske kanalizacije, kao i stručni nadzor nad gradnjom. Troškovi za to su 442.500 kuna – ističu.

Ilustracija Ljubica Gatarić POS-ovi su stanovi kvalitetnije rješenje od subvencija

Tek kad naprave ceste, kreće se u gradnju stambenih građevina bruto površine 132.120 metara četvornih, stambeno-poslovnih građevina bruto površine 99.334 kvadrata, kao i građevina komunalne infrastrukture te drugih pripadajućih sadržaja na nekretninama ukupne površine 72.835 kvadrata.

VIDEO Kontejner za plastičnu ambalažu u naselju Prečko zatrpan otpadom

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • Dars:

    Dakle komunjara Ninoslav Pavić čijem je Europapress Holdingu kroz sdpove predstečajne nagodne oprošteno 500 miljiuna kuna poreznog duga danas sa novcem iz Švice planira graditi stanove, zanimljivo.. nadam se da će novinari i ovo istraživati jako revno...

  • IVANIVANIVAN:

    kaj nije tom istom medijskom mogulu država oprostila dug od par stotina milona kuna ......pozdrav mafiji u HR iz osunčane Irske

  • staroveski.jasna:

    Stvarno, kakvo je to naselje bez vrtića, škole, sadašnje su pretprane kao i vrtići, a o domu zdravlja da ne govorimo.