Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESRETNI STANARI

Bukobrani za Savicu i Folku da ih štite od prometa na Držićevoj

Bukobrani
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
29.12.2019.
u 13:42

Realizacija plana vjerojatno će koštati tek nešto manje od deset milijuna kuna

Da noću bolje spavaju, a danju da jedni na druge viču samo ako za to imaju razlog. Ni televizore neće više morati imati pojačane na maksimum iako će još predsjedničke debate pratiti uz zvuk automobila jer, unatoč tome što im bukobrani stižu, na Savicu i Folku vjerojatno će tek krajem sljedeće godine. Pita li se, međutim, stanovnike Lastovske, Ulice Ljerke Šram i Šime Starčevića, zidovi koji će ih štititi od otprilike 70 tisuća vozila dnevno dobro su došli.

Razina buke prevelika

Znaju to valjda i u Gradu jer traže firmu koja će za 240 tisuća kuna napraviti projektnu dokumentaciju “za izgradnju sustava za zaštitu od buke”, i to na temelju elaborata koji je već izradila tvrtka DARH 2 iz Samobora. Tamošnji su stručnjaci na čelu s inženjerom Marojem Sušcem predvidjeli tri mogućnosti po kojima bi se spomenuti kvartovi mogli zaštititi od buke i preporučili da se sve radi po tzv. prvom scenariju, ujedno i najskupljem od tri, koji bi koštao nešto manje od deset milijuna kuna.

Ali krenimo redom jer ono što se u elaboratu prvo radilo jest mjerenje razine buke na području Savice i Folnegovićeva naselja uz Aveniju Marina Držića, nakon čega se brojio i promet te se uspoređivalo koliko se uopće vozači drže propisanih brzina kretanja vozila. Da bi se izmjerila razina buke, na balkone na drugom katu na Držićevoj 70 i 77a postavili su se mjerači, koji su tijekom dana izmjerili do 64,2 decibela, a u noći do 60,3.

– Za zonu mješovite, pretežito stambene namjene vrijednosti za dan i večer su 55 decibela, a za noć 45 – objasnili su stručnjaci u elaboratu, u kojem su rezultati mjerenja i prosječnog 24-satnog prometa na Držićevoj, odnosno na silasku s petlje na aveniju.

– Na silaznoj rampi Avenije Marina Držića dnevno se nađe 13.403 vozila, uz prosječnu brzinu od 67,9 kilometara na sat. Na istočnom kolniku avenije 29.081 vozila, uz prosječnu brzinu od 63,6 na sat, a na zapadnom kolniku 24.527 vozila, uz prosječnu brzinu od 65,7 kilometara na sat – kako područjem uz petlju dnevno prođe 67 tisuća vozila, pojasnili su stručnjaci iz DARH-a 2, koji su otkrili i pomalo luđačke vožnje uz Držićevu. Iako je prosječna brzina vozila oko 65 kilometara na sat, vozači si za pravo uzmu da gas stisnu i gdje ne bi trebali, što također utječe na razinu buke.

– Na silaznoj rampi Avenije Marina Držića, tzv. petlji, od 52.106 vozila koja su prošla tijekom višednevnog mjerenja 49.126 vozila, odnosno 94,2 posto prometovalo je brzinom većom od 40 kilometara na sat, koliko je prometnim znakom dopušteno na samom početku rampe – navodi se u elaboratu, u kojem se ističe i kako je gotovo 60 posto onih koji su vozili po samoj Držićevoj išlo brže od 60 na sat, koliko je ondje dozvoljeno.

Dvije vrste “zidova”

Nije uopće lako stanarima kod Držićeve, zaključili su stručnjaci, a laknut će im kad im se na zapadnu i istočnu stranu postave pet metara visoki zidovi od lima, a na silasku s petlje tri metara visoki transparentni zid, kakvi se mogu vidjeti na autocestama.

Što se “limenog” zida tiče, on se, zapravo, objašnjava se u elaboratu, “sastoji od vertikalnih stranica panela izrađenih od lima otpornog na koroziju debljine minimalno jedan milimetar, s tim da je strana zida za zaštitu od buke okrenuta prema prometnici izrađena u obliku perforiranog lima koji osigurava određeni traženi efekt upojnosti”. Također, u sredini panela smješten je sloj mineralne vune sa slojem za zaštitu od meteoroloških uvjeta

. Prozirni pak zid postavlja se tamo gdje se želi očuvati vizualni kontakt s okolinom, a izvode se “od transparentnih akustičnih platica koje se sastoje od vertikalnih stranica od aluminijskog lima zaštićenog poliesterskim prahom”.

 

Komentara 1

MZ
mzkupa
10:53 30.12.2019.

Bandiću, što je sa obećanjem za ulicu Cvijete Zuzorić? To ti je s druge strane Savice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije