Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotovi praznici

Vozači, oprez u prometu! U školu kreće 7300 prvašića

'05.09.2010., Zagreb - Prvi dan skole uzbudljiv je za male prvasice i za njihove roditelje.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
28.08.2013.
u 16:00

Postoji mogućnost da će se dio udžbenika ustupiti na korištenje sljedećim generacijama školaraca

Ljetni praznici su gotovi i pred njima je nova školska godina. Prvašići, ali i ostali osnovnoškolci, njih otprilike 60 tisuća, u ponedjeljak će ponovno u školske klupe. U torbama spremno čekaju bilježnice, olovke, bojice, mape, a ove godine udžbenici će đake dočekati na školskim klupama.

Udžbenici na klupama

– Prvi dan škole djeca će preuzeti svoje besplatne udžbenike. Mi smo ih već 12. kolovoza počeli raspoređivati po školama, a ravnatelji i nastavnici potrudit će se da svi učenici dobiju svoje komplete – kazao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Đaci će knjige u školi moći zadužiti sami, neće biti potreban nadzor ili pristanak roditelja, a kako kažu iz gradskog ureda, dio udžbenika koje zaduže morat će i vratiti.

– Ravnat ćemo se prema novom modelu koji ministarstvo donosi u rujnu. Dio udžbenika bit će sigurno promijenjen, kako je poznato, no dio njih će i dalje vrijediti pa postoji mogućnost da ćemo od učenika zatražiti da ih prepuste idućim generacijama – dodao je pročelnik Lovrić.

Prvi put u školske klupe će i 7300 prvašića, a kako bi njihov prvi odlazak u školu bio što sigurniji, iz Policijske uprave zagrebačke i Gradskog ureda za promet upozoravaju vozače na dodatni oprez u prometu.

Prvi dan u pratnji roditelja

Policija će u ponedjeljak pojačano nadzirati promet u blizini škola i vrtića gdje je ograničenje brzine do 40 kilometara na sat.

– Sve su potrebne lokacije pokrivene signalizacijom i postavljenim izbočinama kako bi se što sporije prometovalo u neposrednoj blizini škola. Do petka postavit ćemo i signalizaciju kod novih škola u naselju Vrbani III. – najavio je Alan Ordulj iz Gradskog ureda za promet te dodao kako smatra da u prometu ne bi trebalo biti problema jer na sigurnosti mališana godinama uspješno surađuju s Policijskom upravom zagrebačkom.

I mališane upozoravaju na što odgovornije ponašanje u prometu, bez žurbe i istrčavanja na cestu. Trebaju se kretati nogostupom i prijelazima za pješake sa semaforima.

Savjetuju kako bi najbolje bilo da prvašići u ponedjeljak u školu idu u pratnji roditelja.

– Prometni će redari dodatno regulirati parkiranje pokraj škola kako ne bi bilo nepotrebnih problema – poručio je Ordulj.

I ove godine Grad će subvencionirati školske obroke za 43 tisuće djece. Cijene se neće mijenjati u odnosu na lani – mliječni obrok stoji 5 kuna, ručak 9 kuna, a užina 2,50 kuna.

>>Javite letećem reporteru za crne prometne točke oko vrtića i škola!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije