Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atrakcija Strojarskog fakulteta

VIDEO Studenti sagradili bolid za Formulu Student

24.06.2018.
u 12:15

StrixR zapravo je poboljšana verzija bolida Strix napravljenog lani, koji je na utrci Formula Student Hungary osvojio 13. mjesto u konkurenciji 41 momčadi.

Dvorana A Fakulteta strojarstva i brodogradnje bila je ispunjena. Svi su željeli vidjeti StrixR, još jedan plod znanja i rada studenata uglednog zagrebačkog fakulteta. Isplatilo se, novi je bolid FSB Racing Teama totalna atrakcija i izgledom, ali i nizom detalja koji ga tvore.

Godinu i pol za razvoj bolida

StrixR zapravo je poboljšana verzija bolida Strix napravljenog lani, koji je na utrci Formula Student Hungary osvojio 13. mjesto u konkurenciji 41 momčadi. Da, studentske se trkačke momčadi ozbiljno natječu, a momčad zagrebačkog FSB-a sudjeluje na takvim utrkama od 2006. Studentska je pamet u zagrebačkoj “sveučilišnoj aleji” uz pomoć sada već prilično brojnih sponzora stvorila pet bolida: Kuna, Ris, Likos, Arctos te Strix. Arctos je, kao i sada Strix, imao svoju poboljšanu verziju ArctosR.

Upravo je ArctosR ostvario najveći uspjeh momčadi, bio je 2014. godine deseti u konkurenciji 97 momčadi u Engleskoj, čime su zaslužili i titulu najbolje studentske automobilske momčadi u regiji.

– FSB Racing Team osnovan je 2004. godine, kolega je tada na internetu vidio da se održavaju natjecanja Formule Student, oduševio se, predložio i krenulo je. Nije lako, potrebno je za utrke konstruirati bolid prema vrlo strogom pravilniku, a isti bolid ne smije dva puta nastupiti na istoj utrci. Razvoj traje oko godinu i pol dana – kaže voditelj projekta Antun-Stjepan Pongrac.

Sve ovisi o vozaču

StrixR je olakšana varijanta Strixa. Iz motora od 600 kubika izvlači se 56 KS, okretni moment od 58 Nm, težak je tek 200 kg. Iako je navedena i maksimalna brzina, 110 km/h, to ovdje nije toliko bitno.

1/1

– Najbitniji su prolasci kroz zavoje, staze na kojima se vozi su takve da realno nemate gdje postići maksimalnu brzinu. Dovoljno je samo da vozač ima važeću vozačku dozvolu, sve nakon toga njegovo je umijeće. Sudjelovanje u momčadi može donijeti zaista puno: veliko znanje i praktično iskustvo, brojne kontakte, putovanja...

No, to je i prilika za ostvarenje dobre karijere, vjerujem da je polovica inženjera koji su radili za FSB Racing Team sada u Rimac-Automobilima – kaže Anton-Stjepan Pongrac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije