Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekinut štrajk

Tomašević u odijelu Čistoće: Sljedećih nekoliko sati sam pomoćni radnik, idemo počistiti grad

Prekinut štrajk, gradonačelnik Tomašević krenuo skupljati otpad s radnicima Čistoće
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/11
26.01.2023.
u 11:12

Radnici su, podsjetimo, bili nezadovoljni jer Uprava nije pristala na svih 11 zahtjeva, već je zajednički prihvaćeno njih pet od kojih se niti jedan ne odnosi na povećanje materijalnih prihoda.

Radnici zagrebačke Čistoće prekinuli su štrajk. Dogovor s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem koji je jutros stigao na razgovor, je postignut. Smeće se nije odvozilo četiri dana. Radnici Čistoće vraćaju se na posao.  Radnici su, podsjetimo, bili nezadovoljni jer Uprava nije pristala na svih 11 zahtjeva, već je zajednički prihvaćeno njih pet od kojih se niti jedan ne odnosi na povećanje materijalnih prihoda.

Gradonačelnik je s radnicima potpisao izjavu kojom se prihvaćaju zahtjevi radnika.

"Ispričavam se građanima Grada Zagreba. Štrajk je prekinut, dogovor je da se naših pet zahtjeva ispuni odmah, a idućih šest da se ispregovara", kazao je jedan od radnika. 

"Ovo je bio  jedan iskren razgovor, hvala radnicima što su bili iskreni i konstruktivni", kazao je Tomašević. 

"Cijelo vrijeme ćemo razgovarati, pet zahtjeva ide odmah, a ostalih šest u idućih mjesec dana i dogovor kako se u najvećoj mjeri mogu ti zahtjevi ispuniti", dodao je. "Ponudio sam da s njima danas izađem u prikupljanje otpada, ja sam na edukaciji kao pomoćni radnik, da razumijem s kojim se problemima susreću", dodao je. 

Potpisao je kaže da niti jedan radnik koji je bio u štrajku neće biti sankcioniran

"Ja nisam Milan Bandić koji je učio radnike da rade, ja sam tu da naučim kako se radi, zato sam tako obučen",  dodao je. 

Dodao je da će se sada pregovarati isključivo s radnicima. " Svi će zajedno sjesti za stol", kazao je. 

Radnici su krenuli na posao, i hajdemo da što prije počistimo grad. To je to, idemo radit", zaključio je gradonačelnik. 

U izjavi koju je Tomašević potpisao prihvatio je pet zahtjeva radnika. U Čistoći će se tako u roku od 30 dana provesti sistematizacija, plaćat će se kod 95 i kartica vozača, donosit će se detaljne upute o postupku izvođenja radnik operacija, osigurati bolja HTZ oprema te osigurati besplatni parking u neposrednoj blizini središnjice podružnice u Folnegovićevoj ulici. 

U sljedećih mjesec dana Uprava Zagrebačkog holdinga i Grad Zagreb pregovarat će s predstavnicima radnika i sindikata o ispunjavaju preostalih 6 zahtjeva u najvećoj mogućoj mjeri, a to su: 

- povećanje osnovice, minimalno 12 %
- stalni dodatak od 200 eura
- vanjski prijevoz od 100 %
- povećanje koeficijenata I grupe složenosti poslova na 1.80
- povećanje koeficijenata II grupe složenosti poslova na 2,40 za vozače
- maksimalni dodatak na otežane uvjete rada 

Potpisivanjem izjave Tomašević je obećao i da radnici koji su sudjelovali u nezakonitom štrajku neće trpjeti disciplinske posljedice zbog sudjelovanja.

Podsjetimo, iako je štrajk trebao završiti jučer navečer, to se nije dogodilo. Radnici su bili nezadovoljni jer Uprava nije pristala na svih 11 zahtjeva, već je zajednički prihvaćeno njih pet, od kojih se nijedan ne odnosi na povećanje materijalnih prihoda. Jutros od 6 sati radnici su odvozili otpad samo s interventnih lokacija u Zagrebu – bolnica, domova zdravlja, vrtića, škola i domova za starije, dok ostali radnici i dalje bili u štrajku. Radnici traže povećanje koeficijenta za najniže plaćene radnike i vozače, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8,  a vozačima na 2,4.  

 

Ključne riječi

Komentara 63

AN
AntePortas9
11:29 26.01.2023.

Taj podatak obavezno unijeti u njegov životopis. Prvi radni sat u životu za potrebe fotografa.

ST
stefj
11:23 26.01.2023.

Ajde napokon jedan posao koji će možda znati raditi. Baš mu pristaje radno odijelo...

DA
damascus
11:21 26.01.2023.

Radnici su popušili, Tomašević i njegovi su prevaranti i u pregovorima neće dobiti što traže. Tomašević je iskamčio pregovore što znači za njega predah a za radnije uzaludna nada. Ljevičari od Lenjina nadalje samo su lagali i na tome se održavali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije